LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

Macintosh-nyheter 2011


Se även filarkivet MacPublic (nya filer, alla filer) [enbart för användare på Lunds universitet]

Alla nyheter på en sida (bra vid sökning)


2011-12-28: SVT Play visar PBS Steve Jobs-dokumentär.

Firefox 9.0.1 är släppt.

2011-12-16: Macintosh lanserades 1984. Redan året efter, 1985, inleddes ett samarbete mellan Apple och LU, som blev ett av de första europeiska universitet som kom med i Apple University Consortium Europe. I samband med det besökte Steve Jobs LU. Evenemanget hölls på Svaneholms slott och delar av det filmades, bl a bitar av de tal som Steve Jobs och LUs dåvarande rektor Håkan Westling höll. Steve Jobs var då 30 år och skulle senare samma år lämna Apple efter en konflikt med den VD han själv rekryterat, John Sculley. Sedan dröjde det drygt tio år innan Steve kom tillbaka i samband med att Apple köpte Steves bolag NeXT i slutet av 1996.
Nu finns en film med Steve Jobs och Håkan Westling på Svaneholms slott 1985. Den är en drygt kvart lång och visar Steves ankomst med helikopter samt delar av Steves och Håkans tal.

Apple har släppt iOS 5.0.1 (9A406) för iPhone 4S. Det är en liten uppgradering som bara fixar ett problem relaterat till SIM-kort och/eller kontakt med mobilnätet.

Microsoft har släppt uppdateringar:

SVT visar PBS Steve Jobs-dokumentär på måndag kl 19. Den sänds även i repris två gånger.

2011-12-09: Det går fortfarande att anmäla sig till Lion Server-seminariet i Lund på tisdag.

Apple har en artikel om felsökning av iPv6. Det finns också en IPv6-version av Apples hemsida (www.ipv6.apple.com).

Se upp med priser om du skall köpa en iPhone. I LUPIN får man idag 887 träffar när man söker på iPhone!
LU har ett giltigt avtal med Apple (även för iPhone), men eftersom Apple f n inte säljer mot faktura via en webbsida så finns Apples priser inte med i LUPIN. Och det är synd, eftersom de är billigast och sannolikt kan leverera snabbast.
Apple tar 4.636:- för en olåst svart 16GB iPhone 4S. Atea/Portal tar exakt samma pris för en likadan telefon, men då är den operatörslåst till Telia (LU köper i princip inte operatörslåsta telefoner). För en olåst tar Atea/Portal 5.640:-. Compliq finns också med (trots att vi inte har avtal med dem gällande iPhone). Deras pris är 6.012:- och det framgår inte om den är operatörslåst eller inte, men det är ganska onintressant eftersom den är dyrare än både Apple och ATEA/Portal. Samtliga priser är exklusive moms (också något att se upp med eftersom Apple tyvärr visar priser inklusive moms på Apple Store).
Apple levererar dessutom fraktfritt. För att beställa iPhone mot faktura direkt från Apple måste institutionen teckna ett enkelt avtal med Apple. När man gjort den får man en mall som man använder för att beställa iPhone via mail. Kontaktperson hos Apple är Kristoffer Örnemark (kristoffer@apple.com, 0200-111 777, ankn 89798).
Tänk också på att det f n säljs tre olika iPhone-generationer (nya 4S, årsgamla 4 samt den äldre 3GS). Apples priser är ungefär 2.800:- för 3GS, 3.800:- för 4 och från 4.600:- för 4S.

2011-12-06: Computer History Museum har en online-utställing om Steve Jobs.

2011-12-05: Apple har lagt upp en sida kring Lion Server-seminariet i Lund 13/12. Skicka anmälan till mig och Apple. Mer info finns nedan under 23/11.

Apple har släppt Safari 5.1.2 för Lion och Snow Leopard.

2011-11-25: Idag är det Black Friday i USA och det firar Apple med extrapriser på Apple Store. Erbjudandena gäller enbart idag, enbart vissa produkter och uppenbarligen enbart på Apples allmänna Apple Store. Några exempel (som vanligt exklusive moms):

Apple har också sänkt priserna på bl a Time Capsule/AirPort, mus, tangentbord, styrplatta, iPad 2-fodral samt en hel del tredjepartstillbehör. Man kan också köpa ett iTunes-presentkort värt 400:- för 360:- (inklusive moms). På så sätt kan man köpa t ex appar billigare, inte bara idag.
Däremot ger Apple ingen rabatt på någon modell av iPhone.

VMware Fusion 4.1.1 är släppt.

Kombinationen eduroam och hemma-vlan ställer ibland till problem. Om du har hemma-vlan knutet till din LUCAT-id måste samtliga enheter du ansluter via eduroam vara registrerade i LUDD i ditt vlan. Är de inte det så får du inget ip-nummer och kan alltså inte använda eduroam. Det är vanligt att man bara registrerar datorn och inte telefonen, men då kan alltså inte telefonen använda eduroam.
Ovanstående gäller enbart kombinationen av eduroam och hemma-vlan. Använder du inte hemma-vlan behöver du inte tänka på det här, liksom om du använder weblogon istället för eduroam.
Se mer info om LUs trådlösa nät.

2011-11-24: Svenska akademien har släppt SAOL som iPhone-app. Den är gratis och den innehåller hela ordlistan på 125.000 ord samt felstavningsfunktion och korsordshjälp.

2011-11-23: Apple håller en Tech Series kring Lion och Lion Server i Lund 13/12. Vi håller till på LDC (Springsteen, trede våningen) mellan 09.30-16.30. Arrangemanget är kostnadsfritt men föranmälan krävs. Preliminärt program finns nedan. Som vanligt blir det också rikligt med tillfällen för diskussion och frågor. Apple håller med datorer, så det blir både teori och praktiska övningar. Målgruppen är datoransvariga (eller motsvarande) vid LU. Nedan är Apples info om innehållet:
Description: This Tech Series looks at OS X Lion and Lion Server and what they bring to business, enterprise and education. It aims to provide an administrator's perspective on great new Lion features: Versions, App Sandboxing, FileVault and more.
Lion Server introduces new tools including Profile Manager to manage iPhone, iPad and OS X clients. It also has updated Wiki Server and iCal Server. Come and learn how these features are configured and integrated into an existing infrastructure, and look at how to migrate existing clients and servers.
The day will be a combination of presentations, demonstrations and/or hands-on exercises.
Who should attend: This Tech Series is suitable for integrators, solution architects and technical sales personnel who have some experience with Mac OS X 10.5 and 10.6 and want to understand OS X Lion and Lion Server deployment and management.
Agenda for the day

2011-11-22: Apple har shoppingdag (Black Friday) nu på fredag. Under den dagen lär det bli extrapris på ett antal produkter.

Google har släppt en Gmail-app för iPhone och iPad.

2011-11-18: VMware Fusion 4.1.0 är släppt. Med den kan man även virtualisera klientversionerna av Leopard och Snow Leopard. Se i övrigt release notes samt en tvetydig blognotis om licensverifiering.

Firefox 8.0.1 är släppt.

2011-11-17: Stanfords iPhone Application Development-kurs finns nu på iTunes U anpassad för iOS 5.

TUAW lyfter fram sex mindre kända nyheter om iPhone 4S.

Apple har börjat sälja en mikro-USB-adapter för iPhone. Den kostar drygt 70:- och gör att man kan ladda iPhone med en mikro-usb-laddare. Kabel och laddare ingår ej.

2011-11-16: Apple har utsett Arthur Levinson till styrelseordförande. Han har suttit i Apples styrelse sedan 2000 och har en bakgrund i Genentech där han varit VD och nu är styrelseordförande.
Robert Iger är ny ledamot i styrelsen. Han är VD för Disney som Apple via Steve Jobs haft tät koppling till sedan Disney köpte Pixar.
Steve Jobs var styrelseordförande fram till sin död. Apples nuvarande VD Tim Cook sitter i styrelsen men till skillnad från Steve så är han inte både VD och styrelseordförande.

2011-11-15: Som jag tidigare skrivit så går det att beställa olåsta iPhone direkt från Apple mot faktura. De finns tyvärr inte med på LUs Apple Store (de kommer med i början på nästa år när hela webbsidan görs om). Man får istället beställa dem via e-post. Kontakta Kristoffer Örnemark på Apple för att bli fakturakund och/eller få beställningsmall för iPhone. Det går att beställa alla iPhone-modeller (4S, 4, 3GS) den här vägen.
Alla iPhone som säljs direkt av Apple är olåsta. iPhone som säljs av Apples återförsäljare (såväl teleoperatörer som datorbutiker) är i regel låsta till en operatör och säljs ofta i paket med abonnemang. LU köper i princip enbart olåsta telefoner utan abonnemang.
LUs iPhone-priser hos Apple är samma som Apples konsumentpriser (dvs LU har ingen rabatt): 2.800:- för 3GS, 3.800:- för 4 och från 4.600:- för 4S.

I Lion ingår FileVault 2. Det krypterar hela hårddisken vilket gör att man inte kan komma åt något på den utan att ange ett lösenord. Med programmet Skivverktyg kan man även göra samma sak för externa diskar, t ex ett USB-minne.
Gör så här för att skapa ett krypterat USB-minne (OBS! All information på USB-minnet kommer att raderas):

Efter proceduren ovan så visas USB-minnet på skrivbordet. För att testa att det verkligen är krypterat, högerklicka på det och välj Mata ut. Tag sedan ut USB-minnet och stoppa in det igen. Det skall komma en dialogruta som kräver lösenord.
Vill du så kan du låta Mac OS X spara lösenordet i nyckelringen på de datorer du normalt använder det på. Det ger en rimlig avvägning mellan säkerhet och bekvämlighet.
USB-minnet som krypterats enligt ovan fungerar enbart på Lion.

2011-11-14: Apple har ett utbytesprogram för iPod nano 1G (dvs första generationen med svart eller vit plastfront). Det finns risk at batteriet kan överhettas. Apple har ett formulär där man kostnadsfritt kan beställa en ersättningsenhet. Apple säger inte explicit vad "ersättningsenhet" innebär men sannolikt innebär det att man får en nyare modell.

2011-11-11: Apple har släppt iOS 5.0.1. Den fixar ett fåtal specifika buggar samt innehåller några säkerhetsfixar. Apple beskriver uppgraderingen så här:"Den här uppdateringen innehåller förbättringar och buggfixar, bland annat:

Produkter som är kompatibla med den här uppdateringen: För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE".

Med iOS 5 introducerade Apple två nyheter kring hur man uppdaterar iOS. Och eftersom iOS 5.0.1 är den första uppdateringen sedan dess så är det första gången de kan användas.
Nyheterna är dels att man kan uppdatera direkt från iOS-enheten (dvs utan dator och utan iTunes), dels att uppdateringen som då hämtas hem bara är en deltaversion (dvs bara det som är ändrat). Detta fungerar enbart över WiFI (alltså inte via 3G). Uppdatering görs via Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering.
Deltauppdateringen för iPhone 4 är 44.6 MB jämfört med kombouppdateraren som är på 829.1 MB. Det är alltså avsevärt mindre att ladda ned. Uppdaterar man via iTunes laddas som tidigare hela kombouppdateraren ned.
Oavsett hur man uppdaterar så går det snabbt att uppdatera från 5.0 till 5.0.1. Det tar typiskt kring en kvart. Det är alltså inte alls samma långa process som när man uppgraderar från 4.x till 5.x.

Apple har också släppt uppdaterad firmware till AirPort Express, AirPort Extreme och Time Capsule. Version 7.6 finns för de enheter som stöder 802.11n. Den innehåller bl a en säkerhetsfix. Uppgradering sker via AirPort Utility 5.5.3 (OS X) eller AirPort Utility 1.0 (iOS).

Adobe Flash Player version 11.1.102.55 är släppt. Den innehåller viktiga säkerhetsfixar.

2011-11-10: Apple har släppt Java-uppdateringar: Java for OS X Lion Update 1 och Java for Mac OS X 10.6 Update 6. De innehåller bl a säkerhetsfixar.

Firefox 8.0 är släppt.

Apple byter ut vissa MagSafe-adaptrar, om de drabbats av skador i övergången mellan kabel och MagSafe-kontakt.

Consumer Reports rekommenderar nu iPhone 4S. Dock rekommenderar de ännu mer vissa Android-modeller med större skärm och/eller 4G.
Pga av antennproblem med iPhone 4 rekommenderade de aldrig den, trots att den då fick det bästa testresultatet.

2011-11-04: PBS har lagt ut sin nya dokumentär Steve Jobs: One Last Thing på nätet.
Computerworld har lagt ut en 75 minuter lång intervju med Steve Jobs från 1995.

2011-11-03: Apple beskriver i en artikel hur man uppdaterar till iOS 5. Till skillnad från många tidigare uppdaringar måste man den här gången radera och återställa enheten. Om man gör det på samma dator man normalt använder för att synka sin enhet är detta inget problem (förutom att det kan ta väsentligt längre tid). Innan uppdaterings så tas en backup och efter uppdateringen återladdas denna backup och sedan sker automatiskt en synkning som synkar tillbaka appar, media, inställningar m m.
Som vanligt rekommenderar jag att man enbart synkar med en dator, antingen hemma eller på jobbet. Det blir mycket mer komplicerat om man synkroniserar på flera datorer.
För att ställa in att en dator aldrig automatiskt skall synkronisera iOS-enheter, välj i iTunes Inställningar -> Enheter -> Förhindra att iPod-, iPhone och iPad-enheter synkroniserar automatiskt.
Kommande uppdateringar, åtminstone inom 5.x, lär bli betydligt smidigare. Dels kan man göra det trådlöst (och utan dator/iTunes), dels är det nu deltauppdateringar vilket innebär att endast ändringarna behöver laddas ned (jämför delta- respektive kombouppdaterare för Mac OS X).

Retrospect 9 är släppt.

Apple har senarelagt kravet på att appar i Mac App Store skall köras i separata sandlådor. Nytt datum är 1 mars. När Lion släpptes i juli sades det att kravet skulle gälla från november.

I Mac OS X kan man via kommando-alternativ-escape tvångsavsluta program. Man får upp en lista över de program som är igång och kan tvångsavsluta dem man önskar. Om det inte går att få fram listan, prova att hålla ned skift-kommando-alternativ-escape i tre sekunder. Då tvångsavslutas programmet i förgrunden automatiskt!

2011-10-31: New York Times publicerade igår Mona Simpsons minnestal över Steve Jobs. Mona är Steves biologiska bror. De träffades första gången när hon var 25 år (Steve blev ju bortadopterad) och de fick uppenbarligen mycket fin kontakt. Talet hölls vid en minnesstund på Stanford 16 october.
Dagen innan skrev Walter Isaacson i samma tidning under rubriken The Genius of Jobs.

Keyspan har släppt Keyspan Driver 2.6b5. Filnamnet antyder stöd för Lion.

2011-10-28: Idag börjar iPhone 4S säljas i Sverige, bara 14 dagar efter det att den släpptes i USA.

2011-10-26: Apple har släppt EFI-uppdateringar för flera modeller. De ger bl a tillgång till Lion Internet Recovery för vissa modeller introducerade innan Lion släpptes.

Apples årsredovisning för 2010/11 är släppt. Till skillnad från svenska årsredovisningar är det tung läsning, utan bilder, grafik eller layout. MacRumors noterar att antalet anställda ökat från 46.600 till 60.400 heltidsekvivalenter på ett år, dvs en ökning på 30%.

I morgon börjar Apple sälja iPhone 4S i Sverige. Flera återförsäljare har nattöppet, men det enklaste och bästa sättet är att köpa en olåst telefon (4S, 4 eller 3GS) direkt från Apple mot faktura. Leveranstiden för en 4S ligger oförändrat på 1-2 veckor - samma som när förbeställningen öppnade i måndags - vilket tyder på hyfsad tillgång. Även i USA är leveranstiden 1-2 veckor.

2011-10-25: Fetch 5.7 är släppt. LU har en (fri) sitelicens för den (serienummer finns på MacPublic).

Macworld tipsar om sökfunktionen i Mail.

2011-10-24: Apple har släppt en 80 minuter lång video från minnesstunden över Steve Jobs.

CBS har släppt 60 Minutes där Walter Isaacson intervjuas med anledning av Steve Jobs-biografin. Ironiskt nog krävs Flash, som Jobs aktivt motarbetade in i det sista.

DN publicerade igår ett utdrag ur Steve Jobs-biografin.

Macworld skriver om iPod, som fyllde tio år igår. Se f ö också Apples iPod-pressrelese från 2001.

Apple meddelar att det går att köpa iPhone mot faktura via Apple Store for Education. Produkterna finns dock inte på webben så beställning får ske på telefon 0200-111 777. Priserna är samma som på Apples publika Apple Store.

MacRumors uppger att Apple idag uppgraderat MacBook Pro vad det gäller processor, grafik och diskar.

2011-10-22: Walter Isaacsons biografi över Steve Jobs finns nu även på engelska i iBookstore för 139:-. Se upp, för den finns även på andra språk (dock ej svenska än).
Brittiska Amazon har sänkt priset på den i flera omgångar och tar nu bara £12.50 för den inbundna versionen. De har dessutom fri frakt om man handlar för minst £25.
Boken släppt på måndag 24 oktober. Den är tämligen omfattade, 656 sidor. Utifrån de utdrag som hittills publicerats kan man nog utgå ifrån att Jobs varit ovanligt öppenhjärtlig, väl medveten om att det var sista gången han intervjuvades.

2011-10-21: Apple har börjat ta emot förbeställningar på iPhone 4S i Sverige. Priserna är 4.636:-, 5.436:- respektive 6.236:- för 16, 32 respektive 64 GB. De finns i svart och vitt och leveranstiden uppges till 1-2 veckor. Telefonerna är olåsta, så de fungerar med valfri operatör (dock kan de inte användas för CDMA men det kan såvitt jag vet inte heller iPhone 4S som är låst till en GSM/UMTS-operatör).
LUs senaste avtal med Apple innefattar även telefoner. Dock kan de tyvärr inte köpas via Apple Store for Education utan enbart via vanliga Apple Store och betalning kan inte ske mot faktura.
Utöver nya iPhone 4S säljer Apple även iPhone 4 för 3.836:- (enbart 8 GB i svart eller vitt utförande) samt iPhone 3GS för 2.796:- (enbart 8 GB och enbart i svart utförande). Även dessa telefoner är olåsta.
LU har även avtal med Portal. Beställning kan ske via LUPIN och betalningen är via faktura. Vi har ännu inte fått priser från dem.

På både MacPublic och Programförmedlingen finns nu Mac OS X Lion 10.7.2, såväl som installerare och image. LUs licens täcker alla LU-ägda Mac-datorer.

2011-10-20: Apples hemsida är nu tillbaka som vanligt, efter att i nästan två veckor varit dedicerad åt Steve Jobs. Längst ned finns en länk till Remebering Steve.
Apple höll f ö igår en intern minnesstund för Steve Jobs.

Apple-aktien sjönk knappt sex procent efter gårdagens kvartalsrapport.

StuffIt Expander 2011 15.0.4 är släppt. Den finns också på Mac App Store.

2011-10-19: Discovery Channel sänder dokumentären iGenius: Steve Jobs i morgon torsdag kl 22.

Apple släppte sitt kvartalsresultat igår. Det går fortfarande väldigt bra för Apple. En besvikelse var att iPhone-försäljningen bara ökade med 21% jämfört med motsvarande kvartal förra året. Men det var egentligen inte speciellt oväntat - Apple släppte en telefon (iPhone 4) i Q3 2010. iPhone 4S släpptes inte förrän Q4 2011.
Under kvartalet omsatte Apple $28.3 miljarder (+39% jämfört med motsvarande kvartal föregående år) och gjorde en vinst på $6.6 miljarder (+54%). Totalt levererade Apple 4.9 miljoner Mac (+26%), 17.1 miljoner iPhone (+21%), 11.1 miljoner iPad (+166%) samt 6.6 miljoner iPod (-27%).

2011-10-18: Apple släpper sitt kvartalsresultat ikväll, följt av ett analytikersamtal kl 23 svensk tid. Efter som Apple har brutet räkenskapsår så blir det även redovisning av bokföringsåret 2010/11.
F ö var det all-time-high för Apple-aktien igår på $426.70. Vid stängning hade kursen sjunkit något till $419.99.

Apple har en Siri-artikel. Bl a framgår det att stöd för fler språk kommer 2012. Spanska och italienska nämns, men ej svenska.

Apple har nu även svenska iOS 5-bruksanvisningar för iPhone och iPad (länken för iPhone-versionen går dock i skrivande stund till iOS 4-versionen).

Adobe har släppt Adobe Reader för iOS.

2011-10-17: Apple har nu också en engelsk iOS 5-bruksanvisning för iPad. Dessutom finns det på iBookstore iOS 5-bruksanvisningar i epub-format för iPhone och iPad.

Apple sålde över fyra miljoner iPhone 4S de tre första dagarna. Dessutom har iOS 5 över 25 miljoner användare, fem dagar efter att det släpptes! Och iCloud har fått över 20 miljoner användare på samma tid.

2011-10-14: Apple har en engelsk bruksanvisning för iOS 5 på iPhone.

Apple har en driftsida för iCloud. Just nu ser allt ok ut.
Apple har också en kom igång-guide för iCloud.

Macworld har tittat på nya eller förbättrade funktioner i iOS 5:

Macworld har också tittat på iCloud:

2011-10-13: Apple släppte som väntat iOS 5, Mac OS X 10.7.2 och Mac OS X Server 10.7.2 igår.

Under gårdagen släppte Apple kansker mer räknat i MB än någonsin tidigare. Utöver de stora uppdateringarna ovan släppte Apple även:

Dessutom finns på App Store uppdateringar till iWork för iOS.

Lion Recovery Update uppdaterar recoverypartitionen till 10.7.2 samt fixar några buggar.
I uppdateringarna ovan ingår också många säkerhetsfixar. Apple har dokumenterar buggfixar för: Slutligen så har Macworld också tester av iOS 5 och iPhone 4S.
Även Ars Technica har en rejäl test av iOS 5.

2011-10-12: Apple har släppt iTunes 10.5. Den krävs för att uppdatera till iOS 5, som kommer att släppas senare idag. Sannolikt så kommer Apple även att släppa Mac OS X 10.7.2 idag.

Dokumentation från MacSysAdmin finns tillgänglig. Senaste MacSysAdmin var förra veckan i Göteborg. På sidan finns dokumentation från de senaste tre åren. Nästa MacSysAdmin är 12-14 september 2012 i Göteborg.

Om en dator har problem att använda LUs trådlösa nät kan det bero på att den har portscannat (eller har en trojan som försöker skicka skräppost, men det nog inte så vanligt på Mac). I sådana här fall kan en automatisk avstängning ske. Rensa då datorn och försök igen.

Apple har släppt AirPort Utility för iOS. Det är en app för att få information om samt konfigurera Apples AirPort-basstationer.
Apple har även släppt appen Find My Friends.

MacRumors har länkar till ett antal webbplatser och tidningar med test av iPhone 4S.

TIME har en fin serie avslappade foton på Steve Jobs.

2011-10-11: Imorgon anordnar LDC NETinfo för dator- och nätansvariga. Mina Mac-punkter handlar bl a om iPhone 4S, Lion, iCloud samt förstås Steve Jobs.

2011-10-10: Macworld har en samling Steve Jobs-länkar.

Det finns ett problem med att använda Apples 24" LED Cinema Display via Thunderbolt. Det är dock inte alla som drabbas av problemet. Apple har en firmware-uppdatering men den rekommenderas enbart för dem som har problem och som enbart kommer att ansluta skärmen via Thunderbolt. Uppdateringen är inte publik, men kan fås på begäran av bl a auktoriserade Apple-verkstäder. Det går inte att nedgradera och uppdateringen kan medföra att skärmen fungerar sämre om den ansluts via Mini DisplayPort.

Ars Technica har en test av VMware 4 och Parallells 7.

Apple fick över en miljon förbeställningar av iPhone 4S första dagen.

Steve Jobs officiella biografi kommer redan 24 oktober.

2011-10-06: Apple meddelar att Steve Jobs avled igår, bara drygt en månad efter han lämnade posten som Apples VD 24 augusti med orden "I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple's CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.".
Steve var en av de mest inflytelserika personerna i sin generation. Han var med och skapade eller omdefinierade flera branscher, såsom persondatorn och mobiltelefonen samt musik- och filmbranschen.
Steve Jobs blev 56 år gammal. Han drabbades av cancer 2004 och var borta från Apple under ett antal längre sjukskrivningsperioder. Under den perioden höll han bl a ett berömt och personligt tal på Stanford (videoversion).
Nätet är redan fyllt med minnesord över Steve Jobs, allt från Apples avskalade hemsida till New Yorks Times utförliga nekrolog och Walt Mossbergs personliga minnesord.
Steve Jobs officiella biografi utkommer den 21 november. Den både tidigarelades och förlängdes i samband med att Steve trädde tillbaka som VD från Apple.
Själv har jag haft förmånen att uppleva Steve live ett tiotal gånger, senast nu på WWDC i somras. Det var något av ett jubileum för mig (mitt 20:e raka WWDC) och jag lyckas för första gången få en VIP-biljett till keynoten. Från ungefär femte raden hade jag god koll på Steve och redan då förundrades jag över att inte fler noterade hans påtagligt dåliga hälsotillstånd. Men Steve var en lysande visionär och talare in i det sista. RIP.

2011-10-05: Gårdagens keynote finns nu tillgänglig via QuickTime-streaming och iTunes.

2011-10-04: Ikväll kl 19 svensk tid håller Apple sitt mediaevent. F n tyder inget på att det kommer att direktsändas. Flera webbsajter kommer att direktkommentera, bl a nedanstående:

Adobe har släppt Flash 11.0.1.152, vilket är den första i 11.x-serien.

Kvällens mediaevent är nu över. Den stora, och väntade, nyheten är att Apple släpper iPhone 4S. Övriga nyheter är iOS 5, iCloud och nya iPod-modeller. Däremot blev det ingen iPhone 5 den här gången. Inte heller medverkade Steve Jobs utan det var Tim Cook med medhjälpare presenterade produkterna.
För mig är det ganska överraskande att Apple väljer att lansera iPhone 4S istället för iPhone 5. Det har trots allt gått fem kvartal sedan iPhone 4 kom! Men den säljer fortfarande väldigt bra, så Apple kanske tyckte det räckte med en något mindre uppdatering.
De största nyheterna i iPhone 4S är: iPhone 4S börjar levereras om en dryg vecka, 14 oktober, i USA och några andra större länder. I Sverige börjar den säljas redan den 28 oktober, dvs bara två veckor efter USA! Det är oklart om Apple kommer att sälja olåsta iPhone 4S eller om de blir operatörslåsta.
Apple fortsätter också att sälja nuvarande iPhone 4 i en bantad version med 8 GB flashminne (nuvarande 16 och 32 GB-modeller utgår). Mer förvånande är att Apple också fortsätter sälja iPhone 3GS! Det är ganska otroligt att det går att sälja en smartphone som är drygt två år gammal!
Apple kommer att börja sälja Apple iPhone Micro USB Adapter 14 oktober. På så sätt kan man ladda en iPhone via mikro-USB, vilket är på väg att bli ett krav i Europa. I England kommer den att kosta 8 pund.
iOS 5 kommer att släppas 12 oktober. Den stöder iPhone 3GS, 4 och 4S, alla iPad samt nyare iPod touch. Uppgraderingen är gratis och den innehåller 200+ nyheter. De flesta nyheterna i iOS 5 är dock kända sedan tidigare.
iCloud släpps också 12 oktober. Även här är det mesta känt sedan tidigare. 5 GB utrymme ingår gratis och man kan köpa till mer.
iOS 5 kräver iTunes 10.5 så det kommer att släppas senast 12 oktober. iCloud lär kräva Mac OS X 10.7.2 så det är mycket sannolikt att även det släpps senast 12 oktober.
Vad det gäller iPod så är det små ändringar. iPod touch och iPod nano får mindre förbättringar. iPod classic var inte med på iPod-översikten så den kan komma att utgå.
Apple har också börjat sälja Apple TV i Sverige. Den kostar drygt 900:- (exkl. moms).

2011-09-30: Nytt på programförmedlingen: EndNote X5.

Några programuppdateringar: VMware Fusion 4.0.2, Firefox 7..0.1, Carbon Copy Cloner 3.4.3.

Även iBookstore verkar vara på gång i Sverige. Det finns enstaka böcker att köpa.

2011-09-28: Apple håller ett mediaevent med titeln Let's talk iPhone den 4 oktober kl 19 svenskt tid. Allmänt väntas Apple introducera en eller flera nya iPhone-modeller samt iOS 5.
Sedan Apple började med iPhone 2007 har det aldrig gått så lång tid mellan iPhone-introduktioner som nu. Trots det säljer iPhone 4 fortfarande bra och toppar bl a Telias mobillista. Även snart 2.5 år gamla iPhone 3GS säljer bra (t ex är den trea på Telias lista).
Andra tänkbara introduktioner är iPod (som under flera år har lanserats i september), iCloud och Mac OS X 10.7.2.

Flip4Mac WMV 2.4.0.11 är släppt.

MacWorld uppger att man nu kan köpa filmer från svenska iTunes Store. De är inte så lätta att hitta (sök efter movie, välj en film och via den kategorin movies), men totalt verkar där finnas flera hundra stycken just nu att köpa eller hyra.

Firefox 7 är släppt, liksom Thunderbird 7.

2011-09-27: Apple har en sida med grundläggande Mac-info: Grunderna om Mac.
För (fd) Windows-användare finns också sidan I Windows brukar jag... och Grunderna för övergång.

2011-09-23: Adobe har släppt Flash Player 10.3.183.10. Den innehåller säkerhetsfixar.

2011-09-21: Apple beskriver i en artikel hur man installerar Apple Remote Desktop 3.3 på Lion. Försöker man installera den på normalt sätt så får man meddelandet att den kräver 10.6... Apples något krångliga workaround är att manuellt kopiera ARD till programmappen och därefter omedelbart köra Programuppdatering.

Apple har en demoversion av Final Cut Pro X 10.0.1.

Mac OS X Hints tipsar om att man kan se signalstyrka för Bluetooth-enheter. Normalt visas signalstyrka enbart för WiFi-enheter.

2011-09-19: Jag skrev om nya VMware Fusion 4 förra veckan. Uppgraderingen kostar $50.
Själv fick jag problem med en gammal XP-installation, som jag använt i Fusion 3. När jag försökte öppna den i Fusion 4 fick jag felmeddelandet "Could not get snapshot information: Failed to lock the file". Efter lite korrespondens med deras support fick jag tipset att ta bort alla filer med ändelserna .vmss, .lck och .nvram, vilket löste mitt problem (filerna syns när man högerklickar i Finder på den virtuella maskinen och väljer "Visa paketets innehåll").

2011-09-15: Apple har släppt MacBook Pro EFI Firmware Update 2.2. Utöver de sedvanliga buggfixarna så ger den MacBook Pro-modeller introducerade tidigare i år tillgång till Lion Internet Recovery.

2011-09-14: VMware Fusion 4 är släppt. En nyhet är att man nu kan virtualisera Lion och Lion Server. Se release notes för mer info.

Microsoft Office 2011 14.1.3 Update, Microsoft Office 2008 12.3.1 Update och Microsoft Office 2004 11.6.5 Update är släppta.

Adobe har släppt uppdateringar för Acrobat och Reader 8.x, 9.x och 10.x, bl a Adobe Acrobat 10.1.1 Pro update och Adobe Reader 10.1.1 update.

2011-09-13: iperf är ett terminalkommando för att testa nätverksprestanda. Man behöver installera det på två datorer för att kunna mäta prestanda mellan dem. Den ena datorn fungerar som server och den andra som klient. Servern startas med kommandot iperf -s. På klienten kör man iperf -c <ipadress> (utan hakarna). Det finns ett antal andra flaggor. Skriv iperf -h för hjälp.
Bl a kan man ställa in mätperiod (-t), rapportintervall (-i) och fönsterstorlek (-w). Lämpliga kommandon kan vara:

iperf finns för många operativsystem. En kompilerad version finns på MacPublic i Fri Programvara -> Kommunikation -> iperf. För att köra den, kopiera den till din hemkatalog och starta den sedan med ~/iperf eller ./iperf (följt av argument och flaggor enligt ovan).

2011-09-12: Macworld har en test av terminalprogrammet Prompt för iOS. Jag har själv kört den ett tag och det är den bästa ssh-klient för iOS jag hittat. Prompt kostar 55:-.

Apple har släppt Security Update 2011-005 (Lion) och Security Update 2011-005 (Snow Leopard). Båda innehåller samma säkerhetsfix (återkallande av falska certifikat utfärdade av DigiNotar).
Det är mycket ovanligt att Apple släpper system- eller säkerhetsuppdateringar på en fredag! Jag tror det var flera år sedan det senast skedde. Den här gången gjorde de det antagligen dels för att risken för biverkningar var minimal, dels eftersom säkerhetsproblemet var känt sedan länge.

Enligt MacRumors så släppte Apple en ny betaversion av 10.7.2 igår. Att Apple släpper en betaversion på en söndag, speciellt den 11 september, tyder på att de har ett högt tempo just nu. Apple har släppt ett antal betaversioner av iOS 5, iTunes 10.5, Mac OS X 10.7.2, iCloud och iWorks för iOS den senaste tiden. Apples väntas introducera iPhone 5 inom ungefär en månad. Ganska säkert kommer iOS 5 samtidigt. Och troligen släpps också iCloud då.

2011-09-07: Time Machine i Lion introducerade local snapshots (lokala ögonblicksbilder) för bärbara datorer. Funktionen aktiveras automatiskt när man aktiverar Time Machine. När datorn inte har kontakt med Time Machine-disken så lagrar den Time Machine-backup på den interna disken istället. När man återställer data via Time Machine visas lokala backuper tillsammans med dem som ligger på Time Machine-disken. De förra är grå och de senare rosa i tidslinjen.
Utrymmet som används för lokal backup visas som säkerhetskopior i Apple -> Om den här datorn -> Mer info -> Lagring. Blir det trångt på disken kastas backuper automatiskt (det är därför de inte ingår i det utrymme som Finder visar som använt).
När man ansluter datorn till Time Machine-disken så överförs inte lokal backup till den (men vanlig backup tas till den förstås).
Lokal backup är ytterligare en anledning till att slå på Time Machine på alla bärbara datorer, även om man inte har en extern disk. Och som jag skrivit tidigare kan man i så fall även partitionera den interna disken i två delar, en för vanlig användning och en för Time Machine. Det ersätter inte äkta backup (på separat disk) men är trots allt klart bättre än ingen backup alls.
Time Machine aktiveras och konfigureras i Systeminställningar. Där kan man bl a välja att inte ta backup på vissa mappar för att spara plats på backup-disken. Exkluderar man /System så får man en fråga om man vill exkluderar alla systemfiler, vilket sparar i storleksordningen 14 GB.

Lion ändrar på vad som händer när man håller ner en tangent ett tag. I äldre versioner repeterades tecknet. I Lion får man istället upp en iOS-liknade meny med alternativa tecken. Det gäller i de flesta Lion-program (ett undantag är Terminal). Mellanslag, piltangenter m m fungerar som tidigare (dvs de repeteras).

Apple beskriver i en artikel hur man kan göra en ren installation av Lion Server (via den Customize-knapp som annars alltid är grå).

Firefox 6.0.2 är släppt.

Parallels Desktop 7 är släppt. En nyhet är att man kan nu även köra Lion i en virtuell maskin. Apple gjorde ändringar i licensvillkoren för Lion. Tidigare har det inte varit tillåtet att virtualisera Mac OS X. VMware Fusion väntas komma med samma funktion, men har inte gjort det än.

Wi-Fi Diagnostics är ett felsökningshjälpmedel för trådlösa nät. Med det kan man kontinuerligt bl a se signalstyrka och hastighet. Det finns i /System/Library/CoreServices/.

Wall Street Journal har en artikel med Steve Jobs-citat. Där finns också länkar till ett antal intervjuer:

2011-08-29: Adobe har släppt Adobe Flash Player 10.3.183.7.

I samband med att Apple släppte Mac OS X 10.7.1-uppdateringen har de också släppt en ny Lion-installerare på Mac App Store. Den nya installeraren installerar 10.7.1 direkt. Använder man den får även recovery-partitionen 10.7.1. Uppdaterar med ett befintligt 10.7 till 10.7.1 med 10.7.1-uppdateraren så uppdateras inte recovery-partitionen (den blir kvar på 10.7). 10.7.1-installeraren innehåller, precis som 10.7-installeraren, en gömd skivavbild av en bootbar installerare. Den kan enkelt användas för att skapa ett bootbart installationsmedium (t ex DVD eller USB-minne).

2011-08-25: Steve Jobs slutar som VD på Apple. Det sägs inte rakt ut men det låter som det är hälsoskäl som ligger bakom. För mig som följde Steve på tio meters avstånd under WWDC-keynoten i somras är det ingen överraskning, tyvärr.
Steve Jobs kommer att fortsätta som styrelseordförande för Apple. Jag tror det är mest för att få en mjuk övergång och att han kommer att lämna den posten också inom ett år. Som ny VD har Tim Cook utsetts. Han har varit på Apple länge (13 år) och har vikarierat för Steve Jobs under dennes olika sjukskrivningsperioder.
På kort sikt kommer avgången inte att påverka Apple, bortsett börskursen. Vad händer på lång sikt återstår att se. Apple har gott om duktigt folk, både på lednings- och tekniknivå. En av Steves styrkor är att han varit duktig på att förutse nya trender (iMac, iPod, iPhone, iPad, iTunes Store, App Store m m (samt t ex Pixar utanför Apple)) långt innan andra och vågat satsa på dem. Har har också fungerat som en ledare som kan få alla att gå åt samma håll. Det senare var inte minst viktigt när han kom tillbaka till Apple i samband med att Apple köpte NeXT i december 1996 och när han sedan i september 1997 utsågs till tillfällig VD. Apple var då ytterst nära att gå omkull och det är tveksamt om någon annan än Steve då kunnat genomdriva tuffa beslut och få alla Apple-anställda att gå åt samma håll. För Apple har dessutom Steve varit en del av varumärket - jag har lyssnat live på honom ett tiotal gånger och han är en enormt duktig talare. Och hans berömda "reality distorsion field" har säkert övertygat många som innan de mötte Steve hade en annan åsikt...
Se också Steves öppna brev.

2011-08-23: Apple har släppt Apple Remote Desktop 3.5.1 Admin och iTunes 10.4.1. För den senare har Apple The New User's Guide for iTunes.

2011-08-17: Apple har släppt Mac OS X 10.7.1. Det är den första uppdateringen av Lion och man kan förvänta sig att den innehåller ett antal viktiga buggfixar, även om Apple själva bara nämner en handfull. Lion släpptes för en månad sedan (20 juli) men det var exakt samma version som Apple släppte till utvecklare redan 1 juli. Så Apple har haft en och en halv månad på sig att hitta och korrigera buggar. Uppdateringarna verkar inte innehålla några säkerhetsfixar
Så här beskriver Apple vad som är nytt i 10.7.1:
"10.7.1-uppdateringen rekommenderas för som använder Mac OS X Lion. Den innehåller allmänna korrigeringar i operativsystemet med förbättringar inom stabilitet och kompatibilitet för din Mac, bland annat buggfixar som:

Mer information om den här uppdateringen finns på http://support.apple.com/kb/HT4764?viewlocale=sv_SE."
Totalt finns det fyra olika uppdateringar för 10.7.1. Förutom specialversioner för ny hårdvara så är det en för klientversionen och en för serverversionen. TUAW beskriver hur man gör en bootbar USB-installerare för Lion. Det som behövs är Lion-installeraren samt ett USB-minne på mer än 4 GB.

Lion-installeraren har en tendens att automatiskt tas bort när man är klar med installationen. Det sparar 4 GB disk, men är mindre bra om man tänkt använda den fler gånger. För att kunna ladda ned den igen, håll ned alternativ när du klickar på Purchased i App Store. Då bör knappen ändras från Installed till Install. Gör den inte det kan det bero på att du har Lion-installeraren tillgänglig på något annat ställe (än /Applications). Använd Spotlight för att söka efter den.

Apple har nu börjat sälja Lion på USB-minne. Det fullständiga produktnamnet är OS X Lion USB Thumb Drive och den kostar knappt 500;-. Det ser ut att vara samma typ av USB-minne som följde med vissa versioner av MacBook Air, dvs ett litet platt USB-minne där innehållet inte kan ändras. Än så länge finns den enbart i vanliga Apple Store, ej i vår Apple Store for Education.

Firefox 6 är släppt. Det ärinte ens fem månader sedan Firefox 4 släpptes! För dem som föredrar en äldre version finns Firefox 3.6.20.

2011-08-16: Utöver det vanliga iMac-sortimentet säljer Apple ofta en äldre modell enbart till utbildningssektorn. Så också nu. Den minsta vanliga iMac kostar 7.700:-. Då får man 21.5", 2.5 GHz quad-core i5, 4GB RAM, 500 GB disk. Den äldre modell som erbjuds kostar något mindre, 7.300:-. Men då får man 21.5", 3.1 GHz dual-core i3, 2 GB RAM och 250 GB disk. Den har dessutom mindre L3-cache, enklare grafik och saknar Thunderbolt. Så det enda som talar för den modellen är att den är c:a 450:- billigare.

Mac OS X Hints tipsar om programmet Reset Password under Lion. I tidigare version av Mac OS X fanns programmet Återställa lösenord (Reset Password) tillgängligt i Verktygsmenyn när man startar från installations-DVDn. Så inte i Lion när man startar från recovery-partitionen. Men programmet finns kvar. Reset Password kan startas via terminalkommandot resetpassword när man startat datorn från Lions recovery-partition.

AFP548 tipsar om hur man kan hämta hem en InstallESD.dmg anpassad för nya Mac-modeller. (InstallESD.dmg innehåller allt som behövs för att skapa en bootbar DVD och/eller installera Lion - men nya Mac-modeller som senaste MacBook Air och Mac mini behöver en version som är anpassad för dem - den generella Lion innehåller en äldre version som inte stöder ny hårdvara).

2011-08-15: Adobe Flash Player 10.3.183.5 stöder nu även Lion. Adobe uppger att den fungerar på Intel-Mac med 10.4-10.7. Processorkravet är Core Duo 1.33 GHz eller bättre.

Apple har släppt Lion Recovery Disk Assistant. Lion har som standard en speciell Recovery-partition som man kan starta datorn ifrån. Det kan behövas om datorn inte startar som den skall. Man kan då starta från Recovery-partitionen och därifrån felsöka, installera om etc. Det hjälper dock inte i alla lägen, t ex om hårddisken där recovery-partitionen finns går sönder.
Lion Recovery Disk Assistant kopierar Recovery-partitionen till en extern disk eller ett USB-minne. På så sätt har man en disk man kan felsöka med även om den interna disken går sönder. Lion Recovery Disk Assistant måste användas på en dator som har en fungerande Lion-installation.
Recovery-partitionen är normald dold, men kan ses t ex med terminalkommandot diskutil list.
För att starta datorn från Recovery-partitionen håller man ned kommando-R när man startar om datorn. Om det inte fungerar (eller man har flera Recovery-partioner och vill välja vilken som skall användas) håller man ned alternativ när man startar om datorn. Då kommer man in i Startup Manager där man kan välja önskad partition.
Nyare Mac-modeller (introducerade 20 juli eller senare) har också en funktion som heter Lion Internet Recovery. Om man inte har tillgång till en lokal fungerande Recovery-partition kan man starta datorn direkt från Apples servrar över internet! Det gör man genom att hålla ned kommando-alternativ-R vid omstart.
Jag har också en beskrivning av hur man gör en bootbar installations-DVD för Lion. Metoden kan också användas (med en mindre modifiering) för att skapa ett bootbart installations-USB-minne för Lion.

2011-08-05: Lion begränsar möjligheten att ansluta till vissa äldre AFP-servrar. Anledningen är att Lion som standard inte tillåter en del äldre osäkrare AFP-inloggningsprotokoll. I länken ovan tipsar Apple om hur man kan tillåta dessa protokoll.

2011-08-03: Mac OS X använder .plist-filer för många inställningar. Från början var dessa textfiler, men nu är de ofta binärfiler vilket gör det krångligare att ändra i dem. Med terminalkommandot plutil kan man konvertera mellan de olika formaten. Syntaxen är plutil -convert xml1 respektive plutil -convert binary1. I båda fallen avslutar man kommandot med filnamnet. Själva filen görs om till det fomat man önskar, dvs det sker verkligen en konvertering av filen.
Är man osäker på om en .plist-fil är en text- eller binärfil kan man se det med terminalkommandot file som visar "Apple binary property list" respektive "XML document text". QuickLook kan visa innehållet oavsett om det är en text- eller binärversion.

2011-08-02: Apple har instruktioner för hur man laddar ned QuickTime 7 för Lion (och Snow Leopard). QuickTime 7 är egentligen en väldigt gammal version, men den har funktioner som inte finns i QuickTime X, som medföljer Lion (och Snow Leopard). Det går även att uppgradera QuickTime 7 till QuickTime 7 Pro (har man gjort det tidigare så fungerar den gamla koden fortfarande).

2011-07-29: IDCs senaste siffror visar att Apple är fjärde största mobilleverantöreren mätt i antal sålda telefoner, alla kategorier (alltså inte bara smartphones). Apples marknadsandel är nu 5.6%, jämfört med 2.6% motsvarande kvartal förra året. Och gapet till trean, LG, är inte stort. Trenden är dessutom negativ för LG (-19%) och kraftigt positiv för Apple (+142%). Etta är förstås Nokia, men de säljer numera bara drygt fyra gånger så många telefoner som Apple.
Strategy Analytics siffror visa att Apple är etta på smartphones. Apple sålde senaste kvartalet aningen fler smartphones än tvåan Samsung. Dock ökar Samsungs försäljning avsevärt snabbare än Apples så det är inte troligt att Apple kommer att vara etta kommande kvartal. Apple marknadsandel på smartphones är knappt 20%.

Apple beskriver i en artikel hur man administrerar Lion Server från en annan Lion-dator. På den dator man skall administrera från behöver man också Server.app. Den hämtar man som vanligt från Mac App Store. Men, och det är det viktiga, man skall inte klicka Continue första gången man startar den, utan istället välja Connect to Server från Manage-menyn (väljer man Continue så blir ju även administrationsdatorn en server!). Man har dessutom nytta av Server Admin Tools 10.7 för de servertjänster som inte administreras via Server.app. Dessutom har man nytta av Apple Remote Desktop eller Screen Sharing.app (finns i /System/Library/CoreServices/) för att ta över serverns skärm.

2011-07-28: Om jag inte specifikt skiver något annat så gäller informationen från och med Mac OS X 10.7 Lion.

Det finns en bugg i FileMakers uppdaterare (såväl version 11v2 som 11v3) för FileMaker Pro 11. Problemet beror på att uppdateraren använder Spotlight för att verifiera att FileMaker finns installerat. Det ställer till problem ibland, t ex på en helt ny dator. Då har inte Spotlight hunnit indexera hela disken och om man först installerar FileMaker och sedan direkt försöker uppdatera den så misslyckas det. Felmeddelandet är "A valid copy of FileMaker 11 could not be found" och lösningen är att vänta en timme eller så mellan installation och uppgradering av FileMaker.

Möjligheten att zooma in valfri del av skärmen är av som standard i Lion. Den kan aktiveras i Systeminställningar -> Hjälpmedel -> Syn -> Zoom -> Alternativ -> Använd rullningshjulet med specialtangenter för att zooma. När den väl är aktiverad zoomar man genom att hålla nere kontrolltangenten samtidigt som man rullar på rullningshjulet på musen (eller drar ett finger på Magic Mouse eller två fingrar på en styrplatta). Mycket praktiskt när man skall demonstrera något.

Microsoft har en artikel om kända problem med MS Office 2008/2011 under Lion. MS Office 2004 kan inte alls användas under Lion, eftersom Apple inte längre stöder PowerPC-program.

Macworld har en artikel med 18 sätt att komma åt ~/Library under Lion (till skillnad mot tidigare versioner av Mac OS X så döljer Lion de här mapparna).

Apple har en artikel om hur man nedgraderar från Lion Server till Lion.

En bugg i iTunes 10.4 (?) ger problem att installera Xcode.

2011-07-26: Apple har släppt iOS 4.3.5 för iPhone och iPad. Den innehåller en säkerhetsuppdatering rörande certifikathantering.

Apple har också släppt ett antal 10.6.8-uppdateringar. För dem som redan uppdaterat till 10.6.8 finns följande uppdateringar:

Och för dem som ännu inte uppdaterat finns uppdaterade uppdaterare (sic!):

2011-07-22: Apple sålde över en miljon av Lion första dagen. Med tanke på att varje exemplar är närmare 4 GB så blir det minst 4 PB trafik av det.

När man ansluter till det trådlösa nätverket eduroam kan autenticering ske på två sätt:

OS X och iOS stöds båda dessa metoder, men det är mer komplicerat än så. Utan ytterligare konfiguration misslyckas TTLS (eftersom den som standard använder MSCHAPv2 - alltså inte PAP). PEAP lyckas, men får inte med någon yttre identitet och kommer därför enbart att fungera när man är på LU.
Tyvärr är det många som råkar ut för detta. Man ser nätet eduroam här på LU och ansluter till det via sin LUCAT/STIL-id. TTLS misslyckas men PEAP lyckas så man kommer åt nätet. Problemet kommer när man vill använda eduroam när man inte är i Lund. Eftersom det inte finns någon yttre identitet konfigurerad kan man inte ansluta, trots att det fungerade i Lund (den yttre identiteten används för att autenticeringsförfrågan skall skickas vidare till LU - saknas den så sker autenticeringen lokalt och misslyckas eftersom man saknar identitet där).
Om man vill kunna använda eduroam på andra platser än LU så måste man konfigurera det korrekt. I Mac OS X 10.5.4-10.6.8 gör man det manuellt. I Mac OS X 10.7 och i iOS 3-5 (iPhone/iPad) kan man ej konfigurera det manuellt - man måste installera en profil.

2011-07-21: Adobe har ett dokument om kända problem med Adobe-produkter under Lion.

Fler Apple-artiklar om Lion:

Mac OS X 10.7 Lion finns nu att hämta på programförmedlingen. Precis som på MacPublic finns den både som installationsprogram och som DVD-avbild.

Lion introducerar ett nytt sätt att dra objekt via styrplatta för oss som tycker det är skönt att bara knacka istället för att klicka på styrplattan. Det kallas "dra med tre fingrar" och är så obekvämt att Apple har det avstängt som standard. I alla äldre versioner har man gjort samma sak med 1.5 knack (dvs knackar två gånger men släpper inte styrplattan efter andra knacket). I inställningspanelen Styrplatta finns tyvärr inget sätt att välja det gamla beteendet. Men visar det sig, det finns det djupt nere i inställningspanelen Hjälpmedel. I Systeminställningar -> Hjälpmedel -> Mus och styrplatta -> Styrplattealternativ -> Dra kan man få tillbaka det gamla betydligt smidigare beteendet. Hurra!

Apple har gjort en del ändringar i Lion som skall göra det lite svårare att göra vissa misstag. Drar man ut ett program på skrivbordet så flyttas inte programmet utan det skapas istället ett alias. Vissa mappar, som t ex roten, får man inte skriva i. Och vissa mappar är osynliga. Till de senare hör ~/Bibliotek, dvs varje användares personliga mapp för diverse skumma programinställningar. I den skapar en del program egna mappar medan andra lägger filer och inställningar i gemensamma mappar som Application Support, Preferences och Caches. Apple tycker inte länge att användare skall pilla i den mappen och det är nog ganska klokt. Men för den som har behov av det går det enkelt att öppna den i Finder. Ett sätt är att välja Finder -> Gå -> Gå till mapp och skriva in ~/Library. Ett annat är att skriva in open ~/Library i ett terminalfönster och trycka på returtangenten. Och vill man ha en enkel genväg så kan man dra mappen (när man gjort den synligt enligt ovan) till Finders verktygs- eller sidofält. Ett annat tips för att göra den permanent synlig är terminalkommandot chflags nohidden ~/Library. Ytterligare ett tips är att hålla nere alternativtangenten när man klickar på Finders Gå-meny.

Macworld har tittat på vad som är nytt i Safari, Mail och QuickTime/Förhandsvisning.

2011-07-20: Idag är det L-dagen. Apple aviserade igår kväll att Lion kommer att släppas idag. Jag kommer att lägga den på programförmedlingen och MacPublic så snart vi får den via vårt nya Apple-avtal.
Som en förberedelse inför Lion släppte Apple igår Migration Assistant Update for Mac OS X Snow Leopard. Den som tänker installera Lion direkt när det kommer bör redan nu förbereda sig genom att se till att installera senaste Snow Leopard (10.6.8) plus alla uppdateringar (dvs kör Programuppdatering tills det inte längre finns några fler uppdateringar). Se också min nya Lion-sida för mer information om man bör tänka på.

Apple släppte igår ett oerhört starkt kvartalsresultat. Företaget har ju gått väldigt bra de senaste åren och det är smått otroligt att såväl omsättning som vinst stiger i storleksordningen 100% jämfört med motsvarande kvartal förra året. Dessutom ökar vinsten kraftigare än omsättningen. Till största delen är det iPhone (och iPad) som står bakom resultatet. Totalt sålde Apple drygt 20 miljoner iPhone och knappt 10 miljoner iPad under kvartalet. Det innebär att antalet sålda iOS-enheter nu är uppe på 222 miljoner. Inte så illa på fyra år!
Som jämförelse säljer Sony Ericsson ungefär en tredjedel så många telefoner. De har ett ASP (average selling price) på €156. Delar man Apples iPhone-omsättning med antalet sålda telefoner blir det $654. Kanske inte exakt jämförbart men väldigt talande ändå. För branschen är det dessutom exceptionellt att lyckas så bra med i princip bara en modell, som dessutom fyllde ett år under kvartalet! F ö skall det bli intressant att se imorgon hur många telefoner Nokia sålde senaste kvartalet.
Under kvartalet omsatte Apple $28.6 miljarder (+82%) jämfört med motsvarande kvartal året innan). Vinsten blev $7.3 miljarder (+125%). Totalt sålde Apple 20.3 miljoner iPhone (+142%) , 9.2 miljoner iPad (+183%), 3.9 miljoner datorer (+14%) och 7.5 miljoner iPod (-20%). Av dessa siffror är allt rekord utom Mac- och iPod-försäljningen. Den senare har minskat under flera år och Mac-försäljningen ökar mer än branschen som helhet (och det var dessutom näst bästa kvartalet någonsin). Av iPod-försäljningen är kring hälften iPod touch, som använder samma operativsystem som iPhone och iPad.
Apples 327 egna butiker sålde för $3.5 miljarder. Apple har under lång tid strävat efter att sköta så mycket som möjligt utan mellanhänder. Utöver egna fysiska butiker så säljer de mycket via sina egna elektroniska butiker som Apple Store, App Store och iTunes Store. Under innevarande kvartal planerar Apple att öpnna 30 nya fysiska butiker.
Apple har under flera år periodiserat en del av intäkterna från iPhone-försäljningen över flera år. Anledningen är att det krävs av legala skäl, om Apple skall kunna erbjuda nya funktioner (som större iOS-uppgraderingar) utan kostnad. Nu kommer Apple att göra motsvarande för Mac-datorer. Det innebär inte att vi skall vänta oss att 10.8 blir gratis, men väl att det kan komma 10.7-uppdateringar med nya funktioner och inte bara bugg- och säkerhetsfixar.
Apple flaggade också för "a future product transition" under innevarande kvartal. Allmänt gissas det vara iPhone 5 som kan komma att negativt påverka iPhone-försäljningen under kvartalet, då potentella kunder väljer att avvakta tills den släpps.

Några uppdaterade program:

Det finns en ny iOS-app från Flygbussarna.

Apple har släppt Mac OS X 10.7 Lion. Den finns att hämta på MacPublic i Apple-mappen. Förhoppningsvis kommer den in på programförmedlingen imorgon.
Det finns två versioner som man kan installera från: Den som har köpt en ny Mac 6 juni eller senare och inte fått den med Lion kan gratis få Lion via Appes Up-to-date-program.
I augusti kommer Apple även att börja sälja Lion på ett USB-minne för $69.

Apple har även släppt följande programvara idag: Efter det att man installerat Lion kan man via Systeminställningar -> Tal -> Talsyntes -> Systemröst -> Anpassa ladda hem högkvalitativa röster, bl a för svenska.

Dessutom har Apple släppt följande hårdvara: Lite nya Apple-artiklarar: AFP548 har en översikt över Lion Server.
Macworld har ett antal artiklar om hur man installerar Lion. De har också en omfattande test av Lion.

Apple har lite dokumentation om Lion Server:

2011-07-18: Apple har släppt iOS 4.3.4 för iPad (alla modeller) och iPhone (3GS och nyare). Det är en ren säkerhetsuppdateringen som fixar problem i hanteringen av PDF-filer. Uppdatering sker som vanligt via iTunes.

Ett tips från svenska MacWorld om hur man skapar en ramdisk: diskutil erasevolume HFS+ RAMdisk `hdiutil attach -nomount ram://1024000` (i det här fallet på 0.5 GB).
En ramdisk är väldigt snabb (jag fick över 700 MB/s när jag kopierade mellan två ramdiskar). Den är också osäker - all information försvinner vid strömavbrott, omstart och när man matar ut den. Och i det senare fallet får man ingen varning!
Bästa användningen är för temporära filer som cachefiler eller andra filer som enkelt kan återskapas. Undvik att göra ramdisken för stor - räcker inte RAM-minnet till så swappas den ut på disk - vilket gör såväl ramdisk som dator väldigt långsamma.

2011-07-07: Lion kommer snart. Jag gissar på nästa vecka. Jag har skrivit en del om vad LU-användare behöver tänka på inför Lion. Sidan kommer att uppdateras löpande.

Skype 5.2.0.1523 är släppt.

2011-07-06: Jag skrev om Telia nya Homerun-inloggning igår. Idag testade jag det både på iPhone och iPad och det fungerade utan problem. Det bara bara att välja SSIDn homerun1x. Ingen inloggning behövs. Kravet är att man har ett Telia-abonnemang som inkluderar Homerun. Har man Telia mobilt bredband fastpris är det inkluderat, liksom (uppenbarligen) med rena dataabonnemang för iPad.
Telia har f ö en iPhone-app som visar var det finns Homerun.

2011-07-05: Apple har 100+ videor från WWDC tillgängliga. För att komma åt dem krävs att man har ett utvecklarkonto hos Apple (gratiskonto duger inte i detta fall). Dator- och nätansvariga som vill ta del av filmerna kan ta kontakt med mig för att få tillgång till dem (du måste vara medlem i Apples utvecklarprogram (gratisversionen ok) och i övrigt följa Apples NDA och andra villkor). Totalt är det knappt 50 GB.

Lite nya programvaror de senaste veckorna:

2011-07-04: Apple har släppt Mac OS X 10.6.8. Det är sannolikt den sista större uppdateringen av Snow Leopard och enligt Apple har den följande nyheter: "Uppdateringen 10.6.8 rekommenderas för alla användare av Mac OS X Snow Leopard. Den innehåller allmänna korrigeringar i operativsystemet med förbättringar inom stabilitet, kompatibilitet och säkerhet för din Mac, bland annat buggfixar som:

För mer information om den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT4561
För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT1222
".

Mac OS X Server 10.6.8 innehåller enligt Apple följande nyheter:"The 10.6.8 update is recommended for all servers currently running Snow Leopard Server. This update includes general operating system fixes, as well as specific fixes for: For detailed information on this update, please visit this website: http://support.apple.com/kb/HT4560
For detailed information on security updates, please visit this website: http://support.apple.com/kb/HT1222
".

Apple har också släppt säkerhetsuppdateringar för Leopard: Slutligen så har Apple släppt Java-uppdateringar och en Thunderbolt-uppdatering: MacRumors har en artkel om Lion för större organisationer. Där finns även en pdf med titeln OS X Lion for Business and Education. Det är den här typen av licens vi räknar med att få till LU. Den som behöver en bootbar DVD kan sannolikt bränna ut det från den dmg-image som ingår i installeraren.

GM-versionen av Lion är släppt till utvecklare. GM står för Golden Master och det är troligt att den version som kommer att släppas är antingen identisk med GM eller annars bara innehåller väldigt små skillnader. Normalt är det kanske 7-10 dagar mellan GM och publikt släpp vilket kan innebära att Lion släpps i eller strax innan mitten av juli.

MacRumors skiver också att licensvillkoren för Lion tillåter att man kör Lion virtuliserat på Mac-hårdvara. Det är mycket positivt, t ex för datoransvariga som vill kunna testa ett program och sedan kunna kasta den virtuella installationen när man testat färdigt. Tidigare har Apple enbart tillåtit att man virtualiserat Mac OS X Server.

Telia har förenklat Homerun-inloggningen. Från bl a iPhone och iPad kan man nu logga in automatiskt när man ansluter till nätverket homerun1x. Homerun är Telias WiFi-nät och det ingår ofta om man har abonnemang för mobilt bredband.

2011-06-21: Vårt programavtal med Apple blir bara bättre och bättre! Utöver Mac OS X inkluderar det nu även iLife och iWork. Det innebär att alla kommande versioner under tre år av Mac OS X (inklusive Lion), iLife (inklusive iLife '11) och iWork (inklusive iWork '09) är fritt tillgängliga.
Avtalet gäller enbart datorer som LU köpt, dvs inte datorer som köpts privat av anställda eller studenter. Avtalet omfattar enbart Mac OS X-produkter, dvs ej iOS-versioner av iWork, iMovie eller GarageBand.
iLife och iWork finns nu att hämta på filhanteraren MacPublic (i Apple/Program). Mac OS X 10.7 Lion kommer under juli och jag kommer att informera på den här sidan när och hur det blir tillgängligt för LU.

2011-06-17: Jag har tidigare skrivit om den Mac OS X-licens som LDC tecknat. Vi informerade också om den på senaste NETinfo.
En trevlig nyhet är nu att LU centralt tar över den licens som LDC tecknat. Det innebär att LU i praktiken nu har en site-licens för LU för Mac OS X 10.7 Lion och alla kommande Mac OS X-versioner under de kommande tre åren.
Mac OS X 10.7 Lion kommer att kunna laddas ned från programförmedlingen, där vi hoppas ha den samma dag som Apple släpper den. Formatet kommer sannolikt att vara en image-fil (.dmg). Eftersom LU centralt finansierar licensen behövs ingen registrering. Och det finns ju nu heller ingen anledning att köpa Mac OS X 10.7 Lion via Mac App Store, då den kommer att finnas fritt på programförmedlingen!
Licensen omfattar alla Mac-datorer som köpts in av LU.

Apple har utbildningsrabatt t o m 20 september. Den som köper en dator (gäller många men ej alla modeller) får ett presentkort på 650:- utan extra kostnad. Presentkortet gäller på Mac App Store, App Store och iTunes Store. Kampanjen omfattar studenter och anställa vid universitet.

Apple har börjat sälja olåsta iPhone 4 i USA. De kostar från $649 (exklusive skatt). I Sverige kostar de från 4.800:- (exklusive moms).

2011-06-15: Några uppdaterade program:

Det finns även uppgraderingar för äldre Adobe Reader.

Apple har en Lion Server-sida.

2011-06-13: Det svenska priset för Lion via Mac App Store är 183:- (exklusive moms).

TUAW har en återblick på de senaste tio årens WWDC.

I morgon kl 09-12 anordnar LDC NETinfo för dator- och nätansvariga. Jag kommer att berätta om vad som hände på WWDC.

2011-06-06: Utvecklarkonferensen WWDC inleddes idag. Den är ett av Apples största event och förväntningarna var höga i år. Apple hade redan på förhand aviserat att de skulle presentera tre nya produkter på djupet: Mac OS X 10.7 Lion, iOS 5 och iCloud. Och det var så det blev, utan större överraskningar.
Keynoten inleddes av Steve Jobs. Han har varit sjukskriven sedan mitten av januari, och har enbart framträtt offentligt en gång sedan dess, vid iPad 2-lanseringen i början av mars. Därför var det ganska oväntat när Apple för en vecka meddelande att han skulle medverka på dagens keynote. Och det var tyvärr inte gamla Steve idag. Han verkade påtagligt påverkad av sin sjukdom, mager och lite haltande.
Årets WWDC har 5.200 deltagare. Biljetterna såldes slut på två (sic!) timmar! Kön till byggnaden var över 800 meter lång. Totalt är det 120+ sessioner (varav keynoten är den enda publika) och 100+ labbar. Apple har 1.000+ personer på plats!
En Apple-keynote har ett antal ämnen plus ofta en eller två "one more thing" på slutet. Ämnena kommer oftast i nyhetsvärderingsordning, med de minst intressanta först. I år var ordningen Mac OS X, iOS, iCloud.

Apple uppger antalet aktiva Mac OS X-användare till 54 miljoner (klart färre än iOS-användarna). Mac-försäljningen har ökat med 28% senaste året medan PC i princip stått stilla. Relativt sett har Mac gått bättre än PC varje kvartal de senaste fem åren! Av Apples datorer är nu nästan tre fjärdedelar bärbara.
Apple listar 250 nya funktioner i Mac OS X 10.7 Lion. Av dessa fokuserade man på tio under keynoten. Alla var dock kända sedan tidigare, även om en del nya detaljer framkom. Många handlar om att överföra funktioner från iOS till Mac OS X. När iOS kom för fyra år sedan var det tvärtom; då kom det mesta av iOS från Mac OS X.
Här är vad Apple fokuserade på:

Se även Apple lista över 250 nya funktioner i Lion. För utvecklare finns det 3.000+ nya API i Lion.
Apple uppger att enda sättet att köpa Lion är via Mac App Store. Jag tror nog de kommer att behöva andra sätt för större organisationer (som LU). Priset var en klar överraskning, bara $30. Lion kommer att släppas i juli. Lion Server kommer att kosta $50.
Lion kräver en Intel-Mac med Core 2 Duo-processor (eller bättre) samt minst 2 GB internminne.

Till skillnad från Lion så var ingen information om iOS 5 släppt i förväg. iOS är stort med över 200 miljoner sålda enheter, varav 25 miljoner iPad. Även andra siffror imponerar:som 425.000 tillgängliga program (varav 90.000 anpassade för iPad), 14 miljarder sålda program och 15 miljarder sålda låtar.
iOS 5 är en stor uppgradering med 200 nya funktioner och 1.500 nya API. Även här valde Apple att fokusera på tio av nyheterna: iOS 5 släpptes i en första beta för utvecklare idag. Skarp version kommer under hösten. iOS 5 kommer att fungera på samma modeller som nuvarande iOS 4.3, dvs iPhone 3GS och bättre, alla iPad samt de två senaste generationerna av iPod touch.

Det tredje och sista ämnet på dagens keynote var molntjänster. För drygt tio år sedan formulerade Apple en framgångsrik nav-strategi. Datorn var navet som man anslöt MP3-spelare (det här var innan iPod var lanserad), stillbildskamera, videokamera m m till. Nu flyttar Apple navet till molnet och degraderar samtidigt datorn till en vanlig enhet. Allt lanseras under namnet iCloud. Ett antal tjänster ingår: kalender, mail, kontakter, appar, e-böcker, backup, dokument, foton, iTunes. I vissa fall är det synkronisering av data och i andra fall är det lagring. I princip allt är gratis, åtminstone om man klarar sig på 5 GB (sådant man köpt via Apple räknas inte med). För att få tillgång till all musik man har i Tunes via molnet (även det som inte kommer via iTunes Store) får man dock betala $25 per år.
MobileMe upphör om ett år och ersätts av iCloud.

Se även Apples pressreleaser: Keynoten finns tillgänglig via QuickTime och snart även via iTunes.

2011-06-01: Apple har släppt Security Update 2011-003 för Mac OS X 10.6.7. Den innehåller skydd mot trojanen MacDefender. I separata artiklat beskriver Apples dels filkarantän, dels en ny säkerhetsinställning i Systeminställningar->Säkerhet->Allmänt ("Uppdatera listan med säkra hämtningar automatiskt"; den är förbockad som standard).
Användare på LU har drabbats av trojanen, Uppgradering rekommenderas, enklast via Programuppdatering i Apple-menyn. Säkerhetsfixen kräver ovanligt nog inte att datorn startas om.

I och med att MacDefender-fixen släpptes separat och inte som en del av Mac OS X 10.6.8 så har chansen minskat att Apple kommer att släppa Lion redan på måndag.

Apple har en artikel om hur man laddar hem MySQL till Mac OS X Server.

VMware Fusion 3.1.3 är släppt liksom Skype 5.1.0.968.

Apple har ett åtgärdsprogram för vissa MacBook levererade mellan oktober 2009 och april 2011. Det gäller fall där gummiytan lossnar från bottenhöljet.

2011-05-31: WWDC börjar om en knapp vecka och Apple har fortfarande inte släppt ens ett preliminärt program. Klart är dock att Mac OS X 10.7 Lion och iOS 5 kommer att presenteras. Det finns även en del som tyder på att Lion också kan släppas redan på öppningsdagen den 6 juni.
Mac OS X 10.6.8 har varit i beta under ganska kort tid. Ändå tror jag den kommer att släppas redan den här veckan. Anledningen är att release notes som flyter runt på nätet anger att 10.6.8 kommer att innehålla skydd mot trojanen MacDefender. Och Apple sade 24 maj att ett Apple-skydd mot MacDefender kommer "in the coming days". Sedan blir det extra intressant av att release notes för 10.6.8 även säger att den även innehåller anpassningar för App Store som gör att man skall kunna uppdatera via App Store från Mac OS X 10.6.8 till 10.7.
Sammantaget gör detta att chansen för att Apple kommer att släppa Lion redan på måndag har ökat. Det officiella besked är dock fortsatt att Mac OS X släpps "under sommaren".

LDC räknar med att kunna erbjuda Lion via Programförmedlingen så snart den släpps. Definitiva villkor kan vi dock inte ge förrän Lion verkligen släpps. Vi hoppas kunna erbjuda en licens som täcker alla uppgraderingar under tre år, inklusive Lion, för kring 350:-. Det priset lär bli konkurrenskraftigt. Så rekommendationen blir att köpa den absoluta massan av licenser via Programförmedlingen och bara köpa enstaka exemplar för test direkt via Apple.

Apple kom precis med en pressrelease om WWDC-keynoten. Den innehåller inte så mycket nytt, men följande är noterbart:

Apple har släppt iWork (Keynote, Pages och Numbers) som universella iOS-appar. Det innebär att de nu fungerar även på iPhone och iPod touch. Tidigare fungerade de bara på iPad. Programmen kostar 75:- styck. Har man redan köpt den äldre iPad-versionen är uppgraderingen till universell version gratis.
Apple har däremot inte uppdaterat iWork för Mac OS X. Det lär nog ske ganska snart det också.

2011-05-26: Apple brukar ha som princip att inte kommentera problem innan de har en lösning. Uppenbarligen finns det undantag. Apple kommer med en fix för MacDefender-trojanen inom kort, kanske redan den här veckan.
Rent allmänt kan man göra följande för att skydda sig:

MacDefender är extra skumt, eftersom man kan drabbas av den även på tämligen säkra webbplaster som Google Images. Andra namn på MacDefender är MacProtector och MacSecurity.

2011-05-24: Microsoft Remote Desktop Connection Client 2.1.1 är släppt.

2011-05-19: Det är nu bara lite drygt två veckor kvar till Apples utvecklarkonferens WWDC börjar. Jag kan inte påminna mig att Apple någonsin de senaste 20 åren släppt så lite information om WWDC i förväg. Det finns inte ens ett preliminärt program än! Men Apple behöver i och för sig inte anstränga sig - intresset är rekordstort och de 5.000 eller så biljetterna såldes slut på tio timmar.
De två största punkterna på WWDC lär bli iOS 5 och Mac OS X 10.7.

Att byta en disk i iMac är inget roligt (om man inte är en kombination av datortekniker och glasmästare). I senaste iMac är det enligt Macworld värre än tidigare. Förutom att iMac är rejält besvärlig att plocka isär (och sätta ihop) så krävs att disken en en speciell firmware. Annars riskerar man att fläktarna går för fullt. AppleInsider har tidigare skrivit om att nya iMac har en annorlunda SATA-kontakt. Så tyvärr är det nog säkrast att köpa datorn med tillräckligt stor disk och att enbart låta auktoriserade verkstäder byta disken.

2011-05-17: Adobe har släppt Flash 10.3.181.14. Förutom de sedvanliga säkerhetsfixarna innehåller den även en inställningsmodul som visas i Systeminställningar. En annan nyhet är att den automatiskt informerar om när det finns en nyare version.

2011-05-11: Apple har i ett brev mer detaljerad information kring insamlandet av positioneringsinformation. Det framgår bl a att Apple kontinuerligt samlar in information om närliggande WIFi-nätverk och mobilmaster. Denna information skickas anonymt vidare var tolfte timme till Apple. Det är på så sätt Apple byggt upp den "crowd-sourced database" de nu använder. Delar av databasen laddas ned till iPhone (och iPad/iPod touch) för att användas för att förbättra och snabba upp positionering. Fr o m iOS 4.3.3 ligger informationen kvar i max en vecka och den synkas aldrig mot datorn.
Apple är noga med att påpeka att all information som skickas till Apple är anonym. Den innehåller alltså inget som direkt kan relatera den till en viss person. Apple skriver däremot inte explicit att det inte skickas med någon icke-personlig information, t ex UDID-nummer, som skulle kunna knyta information till en viss enhet.
Allt det här har naturligtvis Apple täckning för i sina avtal, som man dessutom måste godkänna varje gång man uppgraderar iOS. Men jag tror det är ganska få som vet att Apple använder kundens utrustning och kundens internetuppkoppling för att samla in och skicka vidare de uppgifter som Apple anser sig behöva till sin databas...
Vidare så skriver Apple lite diffust om att de också samlar in data till en "crowd-sourced automobile traffic database". Det kan vara för att samla in data om hur snabbt kundernas enheter rör sig på olika vägar i syfte att kunna ge bättre navigering ("improved traffic service in the next couple of years.").

2011-05-09: LUs e-post-miljö håller på att konverteras till MS Exchange 2010. Mac-användare som använder Mail, iCal och/eller Adressbok behöver ändra serverinställning. Vänta tills problem uppstår och ändra då serverinställningen i de tre programmen från legacymail.lu.se till webmail.lu.se.
Får du problem under konverteringen, så prova att använda webmail.lu.se tills problemen är åtgärdade.

2011-05-05: Apple har släppt iOS 4.3.3. Den fungerar med bl a iPhone 3GS och senare samt samtliga iPad. Den enda nyheten är att Apple åtgärdat ett antal tveksamheter kring lagring av positioneringsdata.

Nya iMac 27" har två Thunderbolt-utgångar. Det gör att man för första gången på en iMac kan ansluta två externa skärmar.
Till utbildningssektorn säljer Apple fortfarande en äldre 20"-iMac. Den kostar 6.800:- och har nu 2 GB internminne. Prisskillnaden till minsta modellen av nya iMac är dock ganska liten, strax under en tusenlapp. Då får man större skärm (21.5"), mer internminne (4 GB), beydligt snabbare processor (2.5GHz Quad-Core Intel Core i5), större disk (500 GB), bättre grafik (AMD Radeon HD 6750M/512MB), Thunderbolt, FaceTime HD-kamera m m.

2011-05-03: Trjoanen MACDefender sprids aktivt på nätet. Den drabbar även Mac och man kan smittas t ex när man söker bilder via Google. För skydda sig mot den här typen av elände så är det (utöver allmän misstänksamhet/försiktighet) lämpligt att bocka ur Safari->Inställningar->Allmänt->Öppna säkra filer efter hämtning. Att inte köra på ett administratörskonto och att bara autenticera med administratörslösenord när man vet varför är också goda regler att följa.

Apple har uppdaterat iMac. Nytt är bl a Thunderbolt (t o m två st på 27") och FaceTime HD-kamera.
iMac finns som tidigare i 21.5" och 27". Processorerna är fyrkärniga i5 eller i7 på mellan 2.5 och 3.4 GHz. Interninnet är 4 GB och kan uppgraderas till 16 GB.
Priserna börjar på 7.700:- (21.5", 2.5 GHz i5, 4 GB RAM, 500 GB HD). Modellerna finns för omgående leverans.

2011-04-29: Firefox 4.0.1 och Firefox 3.6.17 är släppta

MacRumors noterar att den vita iPhone 4 är aningen tjockare, vilket kan ge problem med vissa fodral.

2011-04-28: All Things Digital har en intervju med Jobs angående iOS-positionering.

2011-04-27: Apple släppte sitt senaste kvartalsresultat strax innan påsk. Som jag tidigare skrivit så är Apple inne i en period då det går otroligt bra och senaste kvartalet var inget undantag. Apple sålde 3.8 miljoner Mac (+28%), 18.6 miljoner iPhone (+113%), 9.0 miljoner iPod (-17%) och 4.7 miljoner iPad.
Vad det gäller iPod så har den försäljningen sjunkit en längre tid. Noterbart är dock att hälften av dem är iPod touch. De mer traditionella iPod säljer alltså inte så mycket längre. Men det är kanske inte så konstigt när varje telefon har en MP3-spelare inbyggd...
Totalt har Apple sålt 189 miljoner iOS-enheter.

Apple har släppt Snow Leopard Font Update. Den fixar flera typsnittsrelaterade problem i 10.6.7.

iMac Hard Drive Firmware Update 1.0 åtgärdar startproblem på iMac (Mid 2010) med Samsung-diskar på 0.5 eller 1.0 TB.

Adobe har släppt en rad uppdateringar för Acrobat 9.4.4/10.0.3 och Reader 9.4.4/10.0.3.

Apple har publicerat Apple Q&A on Location Data. Apple erkänner ett antal misstag, som att informationen sparas för länge, lagras okrypterat och kopieras till datorn vid synkning. Det lovar de fixa i kommande uppdateringar; det mesta i 4.3.x inom några veckor och något i kommande 5.0.
Egentligen är det inte användarens position loggas. Istället är det näraliggande mobilmaster och WiFi-basstationer. Även om de kan vara så långt bort som 15+ mil från användaren så medför det ändå indirekt att användarens position loggas.
Anledningarna till att informationen överhuvudtaget lagras är bl a att snabba upp GPS-positioneringen och att kunna positionera när GPS-signalen inte är tillgänglig.

Kring tio månader försenat börjar den vita iPhone 4 säljas imorgon.

2011-04-26: iOS-enher med SIM sparar information om användarens rörelsemönster. Informationen är deltaljerad och sparas länge. På mina enheter kan jag se mitt rörelsemönster sedan i början av juni 2010, vilket råkar vara då jag uppgraderade till iOS4. Det är oklart varför Apple sparar informationen. Möjligen är den tänkt att kunna hjälpa till med positionering eller vara till nytta om man inte har fullgod kontakt mot omvärlden. Problemet är att Apple dels inte informerat (tydligt) om att informationen lagras, dels att den ligger okrypterad. Inget tyder på att informationen skickas iväg till Apple eller någon annan, men den kopieras till datorn när man synkroniserar sin enhet i iTunes. Även på datorn läggs infomationen okrypterad och kan lätt plockas fram med programmet iPhone Tracker. Det här är ett klart problem för Apple - potentiellt integitetskränkande information är inget att leka med.

2011-04-20: MacSysAdmin 2011 går av stapeln 5-7 oktober i Göteborg. Konferensavgiften är 8.200:- exkl moms och antalet deltagare är maximerat till 180. Totalt är det knappt 20-tal sessioner.

Apple har en artikel som visas hur man identifierar olika iPhone-modeller utifrån produktnummer och bilder.

CDON har öppnat Apple-butik på nätet. LU har inget avtal med dem, men initialt ger de bl a 20% på en del tillbehör vilket innebär att de kan tänkas ha lägre priser än LUs Apple Store.

Statistik från Apple visar att LU senaste halvåret (okt-mar) köpt 503 Mac-datorer. För motsvarande period ett år innan var antalet 275. Det innebär en ökning med 83% senaste året!
Av de 503 datorerna är 320 inköpta via LUs Apple Store och resterande 183 via Apples återförsäljare. Sannolikt har det dessutom köpts in en del Mac-datorer på annat håll också. Vid köp av enbart Mac-datorer (dvs ej i samband med köp av tjänster) skall enligt senaste upphandlingen inköp ske via vår Apple Store, som har de lägsta priserna.
68% av datorerna var bärbara modeller.

2011-04-18: IDG har släppt IDG.se för iPad. Sedan tidigare finns även IDG.se (för iPhone). Båda ger tillgång till artiklar och nyheter från IDG-tidningar. Apparna är gratis.

Prompt är en ny ssh-app för iOS. Den är universell så den fungerar bra både på iPhone och iPad. Den har ett rent och funktionellt gränssnitt. Det finns inte så mycket inställningar, men det viktigaste finns. Jag lyckas inte bli av med tangentbordet på iPhone men i övrigt fungerar appen utmärkt. Programmet är utvecklat av Panic som bl a gör ftp-programmet Transmit. Prompt kostar 38:-.

Adobe har släppt ännu en Flash-uppdatering: Adobe Flash Player 10.2.159.1. Som vanligt är det säkerhetsfixar.

2011-04-15: Apple har släppt ett antal säkerhetsrelaterade uppdateringar. Gemensamt för dem är att de svartlistar ett antal falska certifikat från Comodo. Dessutom innehåller de en del andra säkerhetsfixar. Uppdateringarna är:

Även Microsoft har släppt ett antal uppdateringar: Telia meddelar att den senaste operatörsuppdateringen för iPhone/iPad 3G (10.1) innebär automatisk anslutning till Homerun (Telias WiFi-nät).

Mactracker 6.0 är släppt. Det är en databas med specifikationer för alla Apple-produkter. Den finns också som iOS-app.

2011-04-11: Macworld skriver om nya Adobe Creative Suite 5.5.

ABC News uppger att en officiell Steve Jobs-biografi kommer i början av 2012.

2011-04-08: Telias senaste smartphone-statistik visar på hur snabbt det kan gå. Det finns nu inte en enda Nokia-telefon på tio i topp-listan! Åtta av de tio telefonerna är Android-baserade. Men de två i toppen är iPhone 4 och iPhone 3GS. Apples två modeller sålde bättre än de åtta andra tillsammans.

2011-04-07: Microsoft planerar att släppa MS Office 2011 SP1 nästa vecka.

iPad 2 är etta i Consumer Reports test av surfplattor. Gamla iPad kom på delad andraplats, tillsammans med Motorola Xoom.

Apple är sedan lång tid tillbaka noterade på NASDAQ-börsen. I takt med att Apple-aktien stigit har Apples vikt i NASDAQ-index ökat kraftigt. Så kraftigt att Apple utgör mer än en femtedel av index. För att minska Apples betydelse för index sker en ombalansering i början av maj. Apples vikt i index sjunker då från 20.5% till 12.3%. Även efter ombalanseringen är Apple tyngst i NASDAQ-index.
Egentligen är det otroligt att Apple blivit så stort att en av världens viktigaste börser gör en ombalansering. I praktiken görs den enbart pga av Apple! Det är bara två företag (av 100) som sjunker med mer än en procentenhet: Apple med 8.2%-enheter och sedan långt efter Qualcomm med 1.5%-enheter... Bland de företag som ökar mest i vikt finns Microsoft, Oracle, Intel, Cisco och Google. De ökar med mellan 2-5%-enheter.

iPad 2-tillgången kan vara på väg att förbättras. Apple Store uppger nu att leveranstiden för iPad 2 är 2-3 veckor, mot tidigare 3-4 veckor.

Macworld har en test av Firefox 4.

2011-03-29: WWDC-biljetterna såldes slut på tio timmar! Det är fjärde året i rad konferensen är utsåld. Förra året varade dock biljetterna i åtta dagar och året innan i fyra veckor.

2011-03-28: Apple har nu en svensk iOS 4.3-manual för iPad. Det är en PDF få 200 sidor.

Årets WWDC hålls 6-10 juni i San Francisco. Apple skriver "at this year's conference we are going to unveil the future of iOS and Mac OS", vilket i klartext innebär iOS 5 och Mac OS X 10.7. WWDC 2011 innehåller över 100 sessioner med över 1000 Apple-anställda. Förra årets konferens såldes ut på rekordtid.

2011-03-26: Apple har släppt iOS 4.3.1 för iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1, iPad 2, iPod touch 3G och iPod touch 4G). Uppdateringen kom tämligen snabbt efter 4.3-uppdateringen, vilket tyder på att det fanns allvarliga fel i 4.3. Apple har dock inte publicerat något än om eventuella säkerhetshål i 4.3.
Så här beskriver Apple nyheterna i iOS 4.3.1:"Den här uppdateringen innehåller förbättringar och buggfixar, bland annat:

Produkter som är kompatibla med den här uppdateringen: Den här uppdateringen innehåller säkerhetsuppdateringar som inkluderats i tidigare programuppdateringar för iOS. För mer information, gå till: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE".

2011-03-25: Apple har nu börjat sälja iPad 2 på både publika Apple Store och vår Apple Store for Education. Leveranstiderna uppges till 2-3 veckor på båda. Priserna är också desamma och de startar på 3.500:-. Totalt finns det nu tolv olika modeller att välja på (tre minnesstorlekar, två färger samt med och utan 3G).

Apple har en svensk iOS 4.3-manual för iPhone. Den är på 274 sidor. En special-version av manualen finns tillgänglig på iPhone (använd länken i Safari på iPhone).
För iPad 2/iOS 4.3 finns ännu ingen svensk manual.

Skype 5.1.0.914 är släppt.

Leveranstiden på nybeställningar av iPad 2 är nu 3-4 veckor, dvs en vecka längre än vad den var i morse.

Apple Store har börjat sälja olåsta iPhone 4, dessutom till bra priser. 16 GB kostar 4.800:- och 32 GB 5.600:-. Även en olåst 8 GB iPhone 3GS finns för 4.000:-. Apples priser på olåsta telefoner är bättre än de priser vi har från Portal på Telia-låsta telefoner!

2011-03-24: Griffin Survivor Case är ett iPhone 4-fodral som tål tuffa tag.

2011-03-23: LU diskuterar fortfarande med Apple om en site-licens för Mac OS X, iWork och iLife. Så länge den diskussionen pågår är det ok att ladda hem dessa produkter fritt från programförmedlingen, dvs utan att registrera dem.

2011-03-22: Apple har släppt Mac OS X 10.6.7 och Security Update 2011-001 (den senare för Mac OS X 10.5.8).
Apple beskriver ändringarna i 10.6.7 så här: "Uppdateringen 10.6.7 rekommenderas för alla användare av Mac OS X Snow Leopard. Den innehåller allmänna korrigeringar i operativsystemet med förbättringar inom stabilitet, kompatibilitet och säkerhet för din Mac, bland annat buggfixar som:

För mer information om den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT4472?viewlocale=sv_SE.
För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE.
".

Apple bekräftar i en pressrelease att iPad 2 kommer till Sverige på fredag. Försäljningen startar kl 17 lokal tid i butiker och kl 01 GMT, dvs 02 svensk tid, på Apple Store. Förutom Sverige så får ytterligare 24 länder iPad 2 på fredag. I april kommer den att släppas bl a i Hong Kong, Korea och Singapore.
De svenska riktpriserna för iPad 2 är (exkl moms som alla andra priser på denna sida): Priserna är aningen lägre än iPad 1, som vid introduktion kostade från 3.756:-. Det nya iPad-fodralet kostar 303:- respektive 519:- beroende på material.

Adobe har släppt en del uppdateringar: Adobe Acrobat 10.0.2 Pro update, Adobe Acrobat 9.4.3 Pro update, Adobe Reader 10.0.2 update, Adobe Reader 9.4.3 update (Intel), Adobe Reader 9.4.3 update (PPC) samt Adobe Flash 10.2.153.1.

Firefox 4.0 är släppt.

2011-03-21: iPad 2 kommer att lanseras i Sverige på fredag. Den som vill ha en sådan så snabbt som möjligt bör välja något av dessa sätt:

F ö finns det ännu inga svenska priser på iPad 2. Apples svenska priser brukar avspegla dollarkursen. Veckan innan lanseringen av iPad 1 var snittkursen 6.90 mot nu 6.40 veckan innan lanseringen av iPad 2. Så iPad 2 borde inte bli dyrare i Sverige än vad iPad 1 var vid lanseringen (just nu "reas" utgående iPad 1 ut av Apple med priser från 2.900:-).

Jag har gjort en snabb test av prestanda på SSD-disken i nya MacBook Pro. Den verkar ligga på eller aningen över 200 MB/s, vilket är i stort sett samma prestanda som jag mätte på senaste MacBook Air.

2011-03-18: Nokia har en nästan färdig version av Nokia Software Updater. Det är ett Mac-program för att uppdatera Nokia-telefoner.

Macworld har en artikel om TextWrangler 3.5.3, som är ett väldigt bra program för alla som skriver någon typ av kod eller av annan anledning arbetar med textfiler.

2011-03-14: Nu finns en iOS 4.3-manual för iPad. Än så länge finns den enbart på engelska.

iFixit har plockat isär iPad 2.

Apple visar i en tabell på några av skillnaderna mellan iPad 1 och iPad 2.

TUAW tipsar om hur man kan slå på multitasking-gester på iPad. Med de gesterna kan man växla program, plocka fram dockan och gå till hemskärmen utan att använda den fysiska knappen. Antagligen kommer Apple att ha dessa gester som standard i framtiden, men först när utvecklarna testat och anpassat sina appar så att det inte blir någon konflikt om vem som skall hantera dessa gester. Det fungerar dock bra i de appar jag testat och gör rent allmänt avändandet smidigare.

Macworld har en test av iOS 4.3.

Imorgon anordnar LDC NETinfo för dator- och nätansvariga. Mina NETinfo-punkter handlar bl a om Mac OS X Lion och iPad 2.

2011-03-11: Lunds universitet finns på iTunes U sedan några dagar!

Apple börjar sälja iPad 2 i USA idag kl 17 lokal tid. Det innebär att de första iPad 2 säljs kl 23 svensk tid. I Sverige (och 25 andra länder) börjar den säljas om två veckor, den 25 mars.

TechTool Pro 6 är släppt.

Ars Technica har en artikel om Xcode 4.

2011-03-10: Apple har släppt engelsk iOS 4.3-manual för iPhone. iPad-manualen är ej uppdaterad än. Svenska versioner lär dröja lite.

Apple har släppt Safari 5.0.4 för Leopard och Snow Leopard. Den innehåller bugg- och säkerhetsfixar.
Apple släppte också iPhone Configuration Utility 3.3.

Jag fick ett tips att Kjell & Company säljer den ethernetadapter jag skrev om igår. De tar 400:- exkl moms för den.

Apple har släppt utvecklarverktyget Xcode 4.0. Registrerade utvecklare kan hämta det gratis och övriga kan köpa det för 38:- i Mac App Store.

Apple släppte iOS 4.3 igår kväll, två dagare tidigare än aviserat. Via iTunes kan man uppdatera iPhone 4, iPhone 3GS, iPad samt de två senaste generationerna av iPod touch till iOS 4.3. Uppgradering rekommenderas; det är enkelt och gratis och alla program och inställningar finns kvar. iPad 2 kommer förinstallerad med den här versionen. För iPhone 3G lär det inte komma fler uppgraderingar, så iOS 4.2.1 är vad som gäller där.
En ny funktion för iPhone 4 (och endast den) är internetdelning över WiFi. Man kan med den enkelt dela ut sin 3G-förbindelse till max tre enheter via WiFi (inklusive iPad-modeller som inte har 3G). Jag har testat det i Telias nät och det fungerar utmärkt.
iOS 4.3 innehåller också ett antal säkerhetsfixar.
Så här beskriver Apple vad som är nytt i iOS 4.3: "Den här uppdateringen innehåller nya funktioner och förbättringar, bland annat:

Produkter som är kompatibla med den här uppdateringen: *Kräver iPhone 4 med dataplan som inkluderar Internetdelning
**Kräver Apple TV (andra generationen) som kör programvaruversion 4.2 eller senare
***iPhone 4, iPad, iPod touch (fjärde generationen)
För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE
".

De första testerna av iPad 2 har publicerats, bl a Macworld har också test av två iPad 2-tillbehör: VMware har släppt VMware View for iPad, som är en gratis-app för iPad. Mer info finns på VMware View-bloggen.

2011-03-09: Apple har släppt Java-uppdatering för 10.6 (Java for Mac OS X 10.6 Update 4) och 10.5 (Java for Mac OS X 10.5 Update 9). Utöver buggfixar etc så innehåller de också en drös säkerhetsfixar.

2011-03-08: MacBook Air har en specifik nackdel som inte berör speciellt många. Dels saknar den inbyggd ethernet, dels klarar Apples ethernet-adapter enbart 100 Mb/s. För de flesta saknar det betydelse; man kör trådlöst ändå och skulle man behöva fast ethernet så duger 100 Mb/s gott.
Om man skall kopiera stora filer eller sniffa på nätet kan det dock vara bra med högre hastighet. Jag fick låna en USB-ethernetadapter som klarar gigabit och till min förvåning fungerade den direkt, utan drivrutiner, när jag kopplade in den till min MacBook Air. Prestanda var aningen drygt 40 MB/s, vilket är helt ok med tanke på att USB 2 inte klarar mer än 480 Mb/s. Sniffar jga på nätet maxar den ut på lite drygt 43 MB/s.
Den adapter jag testade var Level One USB-0201.

Macworld har testat nya Toast 11.

2011-03-04: Macworld har en test av nya MacBook Pro.
Macworld har också en första test av iPad 2.

Utöver de iPad 2-tillbehör Apple presenterade i onsdags finns även en iPad 2-docka för $29.

2011-03-03: Apple har släppt iTunes 10.2, som iPad 2 kräver.

Gårdagens keynote är nu tillgänglig.

2011-03-02: Firefox 3.6.14 är släppt.

WireShark 1.4.4 är släppt.

Macworld direktkommenterar dagens keynote som startar klockan 19 svensk tid. Allmänt väntas lansering av iPad 2 och troligen också iOS-SDK 5. Även andra direktkommenterar, t ex Ars Technica, Engadget och Gizmodo.

Kvällens keynote börjar snart och det finns inget som tyder på att det blir direktsändning.

Kvällens keynote är nu över. Den stora nyheten, utöver att Steve Jobs höll i keynoten, var iPad 2. iOS 5 nämndes inte alls, men däremot iOS 4.3 som släpps samtidigt med iPad 2 11 mars.
Apple har publicerat tre pressleaser:

iPad 2 får ses som en rejäl uppdatering. Speciellt imponerande är att den är 34% tunnare trots att den har oförändrad batteritid (10 timmar) och nya funktioner. Den är t o m tunnare än iPhone 4! USA-priserna är oförändrade med start på $499. iPad 2 börjar säljas i USA 11 mars och i ytterligare 26 länder (inklusive Sverige!) 25 mars. Som tidigare finns den i två olika modeller (med och utan 3G) och med tre minnesstorlekar (16, 32 och 64 GB). Nytt är att den finns i två färger, svart och vit.
Övriga nyheter: Med tanke på att Apple använde "2011: Year of iPad 2" som tagline under presentationen känns inte ryktena om att iPad 3 skulle släppas till hösten speciellt trovärdiga.

Totalt har Apple nu sålt 100 miljoner iPhone. Det finns 350.000 appar för iOS och av dem är 65.000 anpassade för iPad.
I USA finns iPad 2 både för AT&T (GSM/UMTS) och Verizon (CDMA). Det är dock ingen kombomodell, utan två olika modeller (det framgår bl a av att de väger olika mycket).
Apple i Sverige har (kanske) sänkt priset på iPad 1. Enligt svenska AppleStores startsida kostar den från 3.595:- inkl moms. Klickar man vidare till modellerna kostar dock den billigaste 4.695:- (men jag kan nästan svära på att det var lägre priser där när jag tittade strax efter att keynoten var slut).

iOS 4.3 medföljer iPad 2. Den släpps också som uppgradering till iPhone 3GS och 4 (men inte till 3G som alltså har 4.2.1 som sista version) och iPod touch (3G och 4G). Uppgraderingen är gratis och släpps 11 mars. Den innehåller en del förnättringar.
Kanske mest intressant av dem är en funktion som introducerades i iOS 4.2.6 för CDMA-modellen av iPhone 4. Det är en förbättrad internetdelning. Dagens internetdelning medger att 3G-förbindelsen kan delas ut till en annan enhet via USB eller bluetooth. Med iOS 4.3 kan 3G-förbindelsen dessutom delas ut över WiFi. Dessutom kan upp till fem enheter samtidigt ansluta (max tre WiFi, tre bluetooth, en USB). Det innebär t ex att en iPad utan 3G kan ansluta via WiFi till en iPhone och den vägen komma åt internet. Internetdelning finns enbart i iPhone och ej i iPad.
Andra nyheter: Safari är snabbare på JavaScript. iTunes-media som finns på en dator kan strömmas trådlöst till en iPhone/iPad/iPod touch. AirPlay medger att media som finns på iPhone etc kan strömmas trådlöst till Apple TV 2 (som inte säljs i Sverige). På iPad kan man välja om reglaget på sidan skall stänga av ljudet eller om den skall låsa riktningen.

Apple har en tidslinje för iTunes/iPod. Den börjar för lite drygt tio år sedan med iTunes i januari 2001 och iPod i oktober 2001.

2011-02-28: Svenska Apples försäljning nästan fördubblades förra året. Och då ingår ändå inte iPad, som lanserades i Sverige efter att Apples bokföringsår avslutats. Omsättningen var 4.6 miljarder kronor, jämför med 2.4 året innan.

2011-02-25: Macworld har en artikel om Thunderbolt.
Intel har en Thunderbolt-pressrelease och en Thunderbolt-webbplats.

2011-02-24: Det är en del introduktioner på gång de närmaste dagarna. Intel väntas idag presentera Light Peak kl 19 svensk tid. Light Peak är en snabb fiberbaserad teknik för att bl a ansluta olika typer av tillbehör till en dator. Hastigheten startar på 10 Gb/s och väntas kunna öka till 100 Gb/s i framtiden. Det är avsevärt snabbare än FireWire 800 (max 800 Mb/s), USB 2 (max 480 Mb/s) och USB 3 (max kring 5 Gb/s).
Apple väntas senare idag introducera datorer med Light Peak.
onsdag 2 mars har Apple en keynote kl 19 svensk tid. Apples ledtrådar om innehållet är "come see what 2011 will be the year of" och ena hörnet av en iPad. Gissningsvis introduceras iPad 2 och iOS 5-SDK (dvs de nya API:er och funktioner som kommer i nästa version av iOS).
Vid respektive tillfälle kan även Mac OS X 10.6.7 och iOS 4.3 släppas. Båda ligger sannolikt nära release. iWorks '11 borde också vara på gång närsomhelst.
F ö finns det väldigt mycket rykten just nu. Apples vanliga schema brukar innebära ny iOS-SDK tidig vår, ny iPad sen vår, ny iPhone sommaren och nya iPod tidig höst. I år har Apple även utlovat ny Mac OS X under sommaren.

Apple hade årsstämma igår.

Apple har släppt FaceTime 1.0 via Mac App Store. Den kostar 7:-.

Apple har släppt flera pressreleaser:

Apple har en uppdaterad Mac OS X Lion-sida. De funktioner som lyfts fram är: Apple beskriver även en del nyheter i Lion för utvecklare.

Några snabba reflektioner: Apple uppdaterade idag hela MacBook Pro-serien. Bland nyheterna finns: Apple har en ny Thunderbolt-sida. Thunderbolt har två kanaler på vardera 10 Gb/s. Det går att seriekoppla upp till sex tillbehör och Thunderbolt kan försörja dem med 10 W. Kontakten är en vanlig Mini-DisplayPort (dvs ej optisk). Exempel på tillbehör som kan anslutas är bildskärmar och RAID-kabinett. Med adaptrar kan även USB- och FireWire-tillbehör anslutas.

2011-02-20: Qualys BrowserCheck är webbsida som kontrollerar att webbläsaren och dess plug-ins är uppdaterade.
I Safari kan man se vilka plug-ins som är installerade via Hjälp -> Installerade insticksfiler.

Flip4Mac WMV 2.3.8.1 är släppt.

2011-02-16: Studenter kan ha glädje av en ny app för CSN- och Mecenatkort.

Microsoft har släppt Windows Phone 7 Connector. Den innehåller ungefär samma synkroniserings- och uppdateringsfunktioner som iTunes har för iPhone.

2011-02-15: LU gjorde en uppgradering av den centrala eposttjänsten (Exchange) igår. Har du problem att ansluta från en iPhone så installera om Exchange-profilen (alternativt konfigurera om Exchange manuellt).

Apple har idag öppnat för prenumerationer via App Store. På prenumerationer köpta via App Store behåller Apple (som vanligt) 30%. Utgivaren får dock sälja prenumerationer även på annat sätt (utan att Apple får ersättning). I det senare fallet måste dock prenumerationen erbjudas även via App Store till högst samma pris.

2011-02-14: MacSysAdmin 2011 äger rum 5-7 oktober i Göteborg.

2011-02-11: FileMaker Pro 11.0v3 är släppt.

2011-02-09: Adobe har släppt Adobe Flash Player 10.2.152.26. Info om den finns på Adobes Flash-blog. Den nya version kräver en Intel-processor.
Adobe har också släppt nya Adobe Reader och Adobe Acrobat, bl a Adobe Reader 8.2.6, Adobe Reader 9.4.2 och Adobe Reader 10.0.1.

Google Translate finns nu som iPhone-app.

2011-02-08: Apple beskriver i en artikel hur internetdelning över WiFi fungerar på CDMA-modellen av iPhone 4. Den funktionen finns ännu inte på GSM-versionen men kommer troligen med iOS 4.3.
Apple har även uppdaterat iPhone User Guide. Den är nu för båda varianterna av iPhone 4.

2011-02-07: Man kan behöva referera till ett nätverksinterface ibland via namnet i det grafiska gränssnittet (t ex PCI Ethernet Slot 3, Port 1) och ibland via dess interfacenamn (t ex en8). Terminalkommandot networksetup -listallhardwareports ger en snygg lista med de två namen plus MAC-adress för varje nätverksinterface. ifconfig ger mer information, men inte det grafikska namnet. Vill man ha mer information finns även system_profiler SPNetworkDataType.
Ett annat praktiskt nätverkskommando som jag skrivit om tidigare är /System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/A/Resources/airport -I -s. Det ger information om det trådlösa nät datorn är ansluten till (-I) samt en lista över de trådlösa nät som är nåbara (-s). I det grafiska gränssnittet får man information (t ex BSSID, signalstyrka och kanal/frekvensband) för trådlös koppling genom att alternativklicka på AirPort-symbolen i menyraden.

Några nya reserelaterade iPhone-appar: Arlanda och Malmö Aviation.

2011-02-03: News Corp har släppt den hypade The Daily som är en påkostad daglig tidning som enbart är tillgänglig via iPad. The Daily är dock inte tillgänglig via den svenska iTunes Store.
Samtidigt öppnar Apple upp för prenumerationer på innehåll (typ dagstidningar) via iTunes Store.

Ett antal Lonely Planet-reseguider är återigen gratis under en begränsad period. Den är gången gäller det städer i USA och Kanada, bl a San Franciso, Los Angeles, Washington DC och New York.

2011-01-27: Apple anordnar Tech Series - Deploying iPad, iPhone in Business i Malmö 2 februari.

Mac-highed är en distributionslista för Mac-tekniker på universitet och högskolor.

Nokia släppte kvartalsresultat idag. Det kan vara intressant att jämföra Apples siffror för "iPhone and Related Products and Services" med Nokias för "Devices & Services". I Apples siffror ingår inte iPad medan Nokias inkluderar bärbara datorer. Det finns säkert även andra skillnader.
Nokia sålde 123.7 miljoner enheter, långt mer än Apples 16.2 miljoner. Tittar vi enbart på smartphones är det jämnare, med 28.3 respektive 16.2 miljoner enheter. Med iPad inräknat ökar Apples siffra till 23.6 miljoner.
Nokia omsatte € 8.5 miljarder och Apple $10.5 miljarder (på iPhone enbart). Räknar vi även i iPad i Apples siffror stiger de till $15.1 miljarder. Utan iPad är Nokias omsättning något högre, men med iPad är Apples klart högre. Lägger man även till Apples bärbara datorer så är Apples omsättning 60% högre än Nokias.
Nokias vinst var € 1.0 miljard. Apples särredovisar inte vinst per affärsområde, man man kan nog utgå att en betydande del av totalvinsten på $6.0 miljarder kommer från iPhone.
Nokias ASP (average selling price) är € 69 jämfört med Apples $625.

Skype 5.0 är släppt.

Sista dagen att beställa Xserve är 31 januari. Leveranstiderna anges nu till april! Kanske har Apple aldrig sålt så mycket Xserve som nu, dagarna innan produktlinjen läggs ned.

2011-01-25: Sedan ungefär en vecka går det att få kostnadsfri gravering på iPad även i Sverige. Jag undersöker om det även gäller vår Apple Store for Education.

2011-01-24: Apple har nu levererat över 10 miljarder appar via App Store. Totalt finns 350.000 appar, varav 60.000 är anpassade för iPad.

Media köpt via iTunes kan användas på maximalt fem datorer. Det gäller t ex musik, videor och ljudböcker. Av den anledningen är det klokt att avauktorisera gamla datorer innan man gör sig av med dem. Det gör man i iTunes via Affär->Avauktorisera den här datorn. Glömmer man att göra det finns det en nödlösning, men den kan bara envändas en gång om året och enbart när man har just fem auktoriserade datorer. Nödlösningen nås via Affär->Visa mitt konto->Avauktorisera alla. Därefter får man lägga till de datorer man vill ha auktoriserade.
Ovanstående gäller för datorer. För mediaspelare (iPhone, iPad, iPod) finns inga begränsningar (vad jag vet). Man kan synka ett godtyckligt antal sådana och media samt appar kan användas på alla.

Såväl DN som SvD har haft artiklar om Apple de senaste dagarna:

2011-01-21: Apple beskriver i en artikel hur man skriver ut över tcp/ip.

I Mac OS X finns en lista på kataloger som Time Machine inte tar backup på. Det kan dels vara intressant för att veta vad just Time Machine inte kopierar, dels kan det vara bra för att se vad man kan undvika om man tar backup på annat sätt.Listan finns i /System/Library/CoreServices/backupd.bundle/Contents/Resources/StdExclusions.plist.

2011-01-20: Lite mer siffror som sätter Apples telefoniversamhet i perspektiv:

2011-01-19: Apple släppte igår kvartalsresult för sista kalenderkvartalet 2010. Man kan konstatera att det går ohyggligt bra för Apple just nu. Allt (omsättning, marginal, antal sålda Mac, iPhone, iPad) är bästa någonsin, med det vanliga undantaget iPod där försäljningen sjunkit en längre tid. Faktiskt så säljer Apple nu nästan lika många iPhone som iPod (och den iPhone-lika iPod touch (+27%) står dessutom för mer än hälften av iPod-försäljningen). Det var dessutom brist på iPhone under kvartalet så Apple hade potentiellt kunnat sälja ännu mer om de hade haft högre leveranskapacitet.
Apples intäkt per telefon är skyhöga $625. Totalt säljs nu iPhone i 90 länder med 185 operatörer. Det finns inte längre några avtal som ger en operatör ensamrätt till något land. iPad finns nu i 46 länder (den kom till Sverige i slutet av november). Totalt sett uppgår antalet sålda iOS-enheter (iPhone, iPad, iPod touch) till 160 miljoner.
Kvartalsomsättningen blev $26.7 miljarder (+71% jämfört med motsvarande kvartal föregående år) och vinsten blev hela $6.0 miljarder (+78%). Apple sålde 4.1 miljoner Mac-datorer (+23%), 16.2 miljoner iPhone (+86%), 7.3 miljoner iPad samt 19.4 miljoner iPod (-7%). 62% av försäljnigen låg utanför USA.
Av Mac-försäljningen skedde drygt en femteldel i Apples egna (fysiska) butiker. Totalt har Apple 323 butiker, varav 87 utanför USA. 70% av datorerna är bärbara.
Macworld har en artikel om resultatet med diagram och Apple har ett inspelat samtal med analytiker.

2011-01-18: New York Times har en längre artikel om Jobs nya sjukskrivning.

2011-01-17: iPhone var Telias mest sålda smartphone under 2010. iPhone 4 var etta och iPhone 3GS tvåa på topplistan. iOS toppade också listan över smartphone-operativsystem. Det innebär att Telia under 2010 sålde fler telefoner från Apple än från alla android-baserade tillsammans. Under sista månaden var det dock tvärtom, med större försäljning av android-baserade än iOS-baserade telefoner. På sikt ser jag det mer eller mindre som en naturlag att android kommer att gå om iOS - det finns helt enkelt så många fler tillverkare av android-telefoner.

Vår leverantör av mobiltelefoner (ej abonnemang) är Portal. Deras e-postadress för supportärenden är telefonisupport@portal.se. Det gäller såväl felanmälan som frågor kring beställningar.

Apple meddelar att Steve Jobs åter är sjukskriven, utan att ange något bortre datum. Han är dock fortfarande CEO och uppges komma att medverka vid större strategiska beslut. Som vid tidigare sjukskrivningar tar Tim Cook över under tiden.

2011-01-13: Apple har en sida med pratiska iPhone 4-tips (många av dem fungerar även på äldre iPhone men vissa kräver iPhone 4 och/eller iOS 4).

2011-01-12: Som väntat lanserade Apple en CDMA-version av iPhone 4 igår. Den kommer att börja levereras i mitten av februari och den enda operatören är f n Verizon, men Apples avtal ger möjlighet även för andra CDMA-operatörerer i framtiden.
De telefoner som visades igår kör iOS 4.2.5, dvs en något nyare version än dagens 4.2.1. Den nya versionen innehåller, utöver CDMA-stöd, en intressant ny funktion: internetdelningen fungerar nu även över WiFi. Det innebär att det är möjligt att dela ut telefonens 3G-internetåtkomst via WiFi till t ex en iPad (utan 3G) eller en dator. I dagsläget fungerar den funktionen enbart via USB och bluetooth och inte alls för iPad utan 3G. Denna nya funktion är en integrerad del av internetdelning i iOS 4.2.5 så det är troligt att den även kommer för UMTS/GSM-versionerna vi använder.
Den här typen av funktion kan generera mycket datatrafik, så det är troligt att operatören kan bestämma om funktionen tillåts eller inte. T ex Telia har dock varit mycket snabba med att tillåta såväl MMS som internetdelning (till skillnad från t ex AT&T där det tog ett år eller så innan funktionerna blev tillgängliga).
Rent fysiskt är telefonen något annorlunda, bl a sitter knapparna för volym flyttade något. Det gör tyvärr att många fodral inte kommer att passa.

2011-01-11: Den amerikanska mobiloperatören Verizon har ett event idag där en CDMA-modell av iPhone 4 väntas lanseras. Eventet startar klockan 17 svensk tid.

2011-01-10: Mac App Store levererade över en miljon program under första dagen.

2011-01-06: Apple har öppnat Mac App Store. Enligt pressreleasen finns 1000+ program tillgängliga från start. Mac App Store kräver Mac OS X 10.6.6 som också är släppt idag. Eftersom 10.6.x kräver Intel-processor så fungerar Mac App Store enbart med Intel-datorer. Med 10.6.6 installerat finns App Store åtkomlig dels i dockan, dels i Apple-menyn.
Mac App Store är tillgängligt i knappt 100 länder, inklusive Sverige. Det går både att ladda ned köpe- och gratisprogram och man kan om man vill använda samma appleid som för iPhone.

Apple har även släppt Remote Desktop 3.4 samt några andra uppdateringar: iWork 9.0.5, iMovie 9.0.1 och GarageBand 6.0.1.

Mac OS X 10.6.6 är en speciell release som i princip bara innehåller Mac App Store. Apples beskrivning av uppdateringen ser ur så här:"
Mac OS X-uppdatering 10.6.6 rekommenderas för alla användare som kör Mac OS X Snow Leopard. Den innehåller allmänna operativsystemfixar som förbättrar stabiliteten, kompatibiliteten och säkerheten på din Mac. Den innehåller också Mac App Store, det bästa sättet att hitta och köpa nya program för din Mac. Mac App Store är ett nytt program som kommer att läggas i Dock och innehåller följande funktioner:

För mer information om Mac App Store, gå till: http://www.apple.com/se/mac/app-store.
För mer information om den här uppdateringen, gå till: http://support.apple.com/kb/HT4459?viewlocale=sv_SE.
För mer information om säkerhetsinnehållet i den här uppdateringen, gå till: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=sv_SE.
".
Utöver Mac App Store innehåller 10.6.6 en säkerhetsuppdatering och några få buggfixar (utskrift, ATI-grafikkort).

Apple har även släppt Mac OS X Server 10.6.6. Även den innehåller nästan bara Mac App Store (samt samma säkerhetsfix plus en DNS-buggfix.)

Apple har en del artiklar om Mac App Store: TextWrangler 3.5 är släppt. Den är även tillgänglig via Mac App Store.

My Support Profile är en ny sammanställning av de Apple-produkter man äger, under förutsättning att man registrerat dem förstås.

2011-01-03: Apple har (återigen) en del problem med alarmklockan i iPhone. Mitt (icke-upprepande) alarm fungerade inte i morse, trots att det enligt uppgift åter skulle fungera fr o m idag.

Apple kommer att lansera Mac App Store nu på torsdag 6 januari. Min gissning är att det sker via en uppdatering för Mac OS X 10.6.5.

KisMAC 0.3 är släppt. Det är ett verktyg för trådlösa nät.


   


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2013-08-08 11:18
roland.mansson@ldc.lu.se