2001-12-13: Steve Jobs kommer att hålla en keynote på MacWorld i San Francisco mån 7/1 kl 18 svensk tid.

2001-12-12: MacPost avvecklas som tidigare meddelats strax efter årsskiftet. Följande brev har idag gått ut till alla aktiva MacPost-användare.

2001-12-07: Jag har avsevärt uppdaterat mina installations- och konfigurationstips för Mac OS X 10.1. De går nu igenom både hur man installerar Mac OS X och hur man konfigurerar viktiga delar av det, bl a för nätverk, utskrift, modemuppkoppling och anslutning till filhanterare. Jag tar också upp några viktiga säkerhetsaspekter.

2001-12-06: Apple har släppt Mac OS 9.2.2. Det är en mindre uppdatering. Precis som för 9.2 och 9.2.1 innehåller den inga nya funktioner utan enbart buggfixar, prestandaförbättringar och anpassningar för Mac OS X. Hårdvarukraven är samma som för Mac OS 9.2.x och Mac OS X, dvs G3-processor eller bättre. Uppgraderingen kräver att man sedan tidigare har uppgraderat till Mac OS 9.2.1. Alla som har en Mac som uppfyller hårdvarukraven bör uppgradera till Mac OS 9.2.2, speciellt om man också använder Mac OS X. På länken ovan finns flera språkversioner, dock inte svensk. Den svenska versionen finns dock, även om Apple inte har någon direkt länk till den än.

Connectix har släppt Virtual PC 5.0. Den fungerar både med Mac OS 9 och Mac OS X och stödjer bl a Windows XP och multipla processorer (det senare enbart under Mac OS X).

2001-12-03: Mathematica finns nu för Mac OS X. Mer info finns även på Apples sidor.

2001-11-29: Apple har förenklat hur man på en PowerBook kan styra den externa videoutgången. Det behöver man göra t ex när man skall visa skärminnehållet på en vägg med hjälp av en videoprojektor. Tidigare behövde man sätta datorn i vila och sedan väcka den igen för att den skulle vara notera att man kopplat in en videoprojektor. Numera räcker det att trycka kommando-F2 för att datorn skall undersöka om det finns något kopplat till den externa videoutgången och i så fall aktivera den (bildskärmsdubblering kommer då också fram som alternativ i inställningsraden). Kommando-F1 kan sedan användas för att växla mellan bildskärmsdubblering och att den inbyggda bildskärmen och videoprojektorn tolkas som två olika bildskärmar. F ö fungerar alternativ-F1 och -F2 för att ta fram inställningsprogrammet Bildskärm (alaternativ-F3, -F4 och -F5 gör motsvarande med Ljud). Detta är empiriskt uttestat och fungerar åtminstone på en PowerBook G3/FireWire med Mac OS 9.2.2. Mac OS X 10.1.1 är inte lika smart, men om den externa videoutgången redan är aktiverad så fungerar kommando-F1 på samma sätt som i Mac OS 9.2.2.

2001-11-28: The Mac OS X Solutions Guidebook är en Acrobat-fil på 64 sidor. Den innehåller en massa tips om Mac OS X.

2001-11-27: Connection anordnar ett seminarium om Mac OS X onsdagen den 12 december kl 13.00 i sal E:C i E-huset på LTH.

2001-11-26: Några intressanta Mac OS X-sidor hos Apple: drivrutiner, unix-verktyg och utskrift.

2001-11-23: Apple har en praktisk lösning för utbildningsrum. Det är en mobil datasal, som består av en vagn med bärbara datorer (iBook) med AirPort-kort, en basstation för AirPort samt en skrivare. Det är bara att rulla vagnen till den sal man vill använda, koppla in basstationen till ett ethernetuttag och ansluta ström till basstationen och skrivaren. Sedan kan eleverna kommunicera trådlöst med varandra och med omvärlden. Datorerna laddas i vagnen, så de är alltid fulladdade när man tar ut dem (batterierna räcker i upp till fem timmar).

2001-11-22: I mitten av januari nästa år kommer som tidigare meddelats routingen för alla andra nätverksprotokoll än tcp/ip att stängas av. Det innebär bl a att AppleTalk-protokollet inte längre kan användas mellan institutioner eller mellan institutioner och LDC (inom en institution blir det ingen förändring). Eftersom MacPost bygger på AppleTalk så kommer även MacPost att drabbas av detta. Alla användare som idag kör MacPost bör planera för en snabb övergåmg till t ex Eudora. Kontakta LDCs helpdesk om du behöver hjälp med identitet etc.

MacPost började utvecklas 1988 och hade som mest flera tusen aktiva konton med upp till 750 samtidigt inloggande användare. Programmet blev snabbt mycket populärt, bl a för att det var väldigt användarvänligt och hade precis de funktioner som behövdes. Dessutom ställde det väldigt låga krav på datorn. En funktion som särskilt uppskattades var att man omedelbart fick reda på när det kom ett nytt brev - en funktion som inte ens idag är standard i andra program. I takt med att e-poststandarden utökades med bilagor och formaterade meddelanden började MacPost dock bli omodernt, även om det fortfarande är mycket effektivt och smidigt för det som det klarar av.

Från början kördes LUs MacPost-server på en Macintosh II, sedan på Quadra 700 och slutligen på en PowerMac 8100. Den senare datorn har fungerat perfekt under många år, även om vi hade några perioder då mjukvaran kraschade datorn lite för ofta. Under senare år har den gått i stort sett helt utan ingrepp.

Utvecklingsarbetet med MacPost sponsrades först av Apple och sedan av UHÄ. Jag har letat fram två gamla artiklar, en från Apples tidning Wheels For the Mind Europe från 1989 och en från en presentationsskrift över samarbetsprojekt mellan Lunds universitet och Apple från kring 1991 för den som vill läsa lite mer om bakgrunden till MacPost. Jag har också samlat några snälla citat om MacPost.

Jag har hela tiden uppdaterat MacPost, dock med allt längre intervall. Senaste (sista!) versionen blir 1.2.3 och den finns nu såväl på MacPublic som på MacPosts hemsida. Det är den första officiellt släppta versionen sedan 1997, även om man kunnat hämta mellanliggande versioner direkt från min dator hela tiden. Den som är intresserad av källkoden (skriven i C ursprungligen för THINK C och senare anpassad till Metrowerks CodeWarrior Pro) hittar även den på hemsidan.

2001-11-15: Jag testade att logga in via Netlogon (öppna nätverksuttag i föreläsningssalar m m) idag. Det fungerade bra både från Mac OS 9 (9.2.1) och Mac OS X (10.1.1), men det finns några saker att tänka på:

2001-11-14: Apple har släppt AirPort 2.0. Det är både ny hård- och mjukvara. Mjukvaran fungerar även med den gamla hårdvaran. Den nya basstationen stödjer 128-bitarskryptering, har en extra ethernetanslutning, har inbyggd brandvägg och stödjer explicit PC-klienter. Priserna är oförändrade.

Även StuffIt Lite är nu släppt i version 6.5.1. Den inkluderar bl a den helt fria StuffIt Expander, som packar upp det mesta.

Apple har släppt Mac OS X 10.1.1. Uppdateringen innehåller, enligt Apple följande: "10.1.1-uppdateringen ger förbättringar för ett antal USB- och FireWire-enheter inklusive stöd för fler digitalkameror, och allmänt bättre funktioner för CD- och DVD-bränning. Nätverkshantering med AFP, SMB och WebDAV har förbättrats, liksom stödet för hantering av utskrifter. Uppdateringen ger även förbättrad programkompatibilitet, inklusive uppdateringar av Finder och Mail. Dessutom blir maskinvaruaccelererad bildskärmsdubblering möjlig på den nya PowerBook G4. ". Enklast laddar man ned den med Programuppdatering under Systeminställningar i Apple-menyn.

Netscape har släppt Communicator 4.79.

2001-11-13: Några smärre uppdateringar: StuffIt Deluxe 6.5.1, Microsoft Outlook 5.0.3, Norton Utilities 6.0.3 (enbart via Live Update).

2001-11-12: Apple och dess återförsäljare ordnar ett antal seminarium om Mac OS X nu i november och december, bl a i Malmö och troligen också i Lund.

2001-11-09: Mac OS 9.2.1 finns nu även i svensk version på MacPublic. Jag har också låne-CD för korttidslån.

2001-11-08: AppleStore har börjat leverera svenska versionen av Mac OS X 10.1.

Dantz meddelar att säkerhetskopieringsprogrammet Retrospect 5 kommer att släppas under första kvartalet 2001. Det kommer att stödja både Mac OS X och Mac OS 9.

2001-10-24: Apple introducerade igår iPod. Det är en MP3-spelare speciellt anpassad för Mac. Den är konstruerad för att smidigt fungera tillsammans med iTunes. iPod ansluts till Mac via FireWire, vilket gör att det inte tar mer än tio sekunder att föra över en CD-skiva. Eftersom FireWire kan förse enheter med ström, så laddas iPod den vägen också (det följer även med en separat laddare). iPod rymmer uppemot 1000 låtar, som lagras på den inbyggda hårddisken (5 GB!). Det finns också ett inbyggt cache-minne (32 MB), som gör att iPod fungerar även när man rör på sig. Det går även att använda iPod för att lagra vanliga datafiler. iPod levereras i början av november i USA och kostar $400. iPod bör ses som ett led i att etablera Macintosh och Mac OS X som "Mittpunkten i din digitala livsstil". Se i övrigt Steve Jobs presentation.

2001-10-18: Igår presenterade Apple sitt resultat för fjärde kvartalet 2000/2001 och därmed för hela bokföringsåret. Vinsten blev 66 miljoner dollar (170 miljoner dollar motsvarande kvartal förra året), vilket var något över analytikernas förväntningar. Omsättningen minskade med 22% till 1450 miljoner dollar, medan bruttomarginalen ökade med fem procentenheter till 30.1%. Totalt levererade Apple 850 000 datorer under kvartalet. Jämfört med motsvarande kvartal förra året gick iBook mycket bra (+182%) medan iMac backade rejält (-49%). PowerBook och PowerMac backade också, men inte lika mycket.

För helåret blev det en mindre förlust på 25 miljoner dollar (786). Omsättningen blev 5360 miljoner dollar (7980).

Apple räknar med göra vinst även under nästa (läs innevarande) kvartal. På tisdag avser Apple att introducera en "groundbreaking foray into the digital device arena".

2001-10-17: Apple introducerade igår nya iBook- och PowerBook G4-konfigurationer. iBook har mest fått snabbare processor, medan det hänt mer med PowerBook G4.

iBook finns nu med 500 och 600 MHz PowerPC G3-processor (tidgare 366 resp 466 MHz). Den snabbare modellen har dessutom fått en snabbare systembuss på 100 MHz (tidigare 66 MHz). Alla iBook-modellerna har nu 128 MB internminne. iBook kostar från 12.600:-. PowerBook G4 har även den fått snabbare processor. De nya konfigurationerna har 550 eller 667 MHz PowerPC G4 (tidigare 400 resp 500 MHz). Även här har den snabbare modellen fått en snabbare systembuss. Den är på 133 MHz (tidigare 100 MHz). Som väntat finns också intern CD-brännare som tillval (standard är DVD-läsare). Dock finns det inget "Combo"-alternativ (dvs kombinerad CD-läsare, CD-brännare och DVD-läsare). Det kan tyckas konstigt, då sådant alternativ har funnits länge till den mindre iBook-serien. Alla PowerBook G4 har gigabit ethernet, vilket är unikt för en bärbar dator. Stor hårddisk (48 GB) finns som tillval och internminnet är rikligt redan från början (256 MB i minsta konfigurationen; 512 MB i de större). Grafikkortet är snabbare och grafikminnet dubbelt så stort som tidigare. Processorns cache-minne är nu inbyggt i själva processorn, och åtkomsten sker med full processorhastighet (tidigare 50%, men då var cacheminnet å andra sidan fyra gånger så stort). AirPort-kort för trådlös kommunikation är nu standard på konfigurationer med den snabbare 667 MHz-processorn. PowerBook G4 kostar från 20.900:-. Både iBook och PowerBook G4 har dessutom fått mindre nätdelar.

2001-10-11: Programmet TunnelBuilder, som kan användas för VPN-uppkoppling med Mac, har fått en ny hemsida. LU har inget speciellt avtal utan programmet får köpas direkt av utvecklaren eller någon av dess återförsäljare. Det finns också en demoversion att ladda hem.

2001-10-05: Microsoft har släppt nya säkerhetsfixar för PowerPoint och Excel i Office 98 och Office 2001. Tyvärr finns de bara för de engelska versionerna.

Adobe räknar med att släppa Illustrator 10 inom en månad och InDesign 2 i slutet av december. Svenska versioner väntas 60-90 dagar senare. Båda är carboniserade, dvs de är anpassade för både Mac OS 9 och Mac OS X. Även de flesta andra Adobe-program kommer att carboniseras i samband med att de släpps i nya versioner. Adobe kommer att utveckla både PageMaker och InDesign parallellt. InDesign ("setting new standards for professional layout and design") riktas mer in mot proffsmarknaden. Se i övrigt Adobes jämförelse mellan PageMaker, InDesign och FrameMaker.

2001-10-04: En ny Apple-återförsäljare har öppnat kontor i Lund och Malmö. Det är MacSupport, som tidigare funnits i bl a Stockholm och Göteborg. Huvudkontoret för deras södra region kommer att finnas i Malmö, men de kommer även att ha ett bemannat kontor i Lund. Chef blir Mats Billgren, som tidigare arbetat på Connection och Studentlitteratur. MacSupport är Apple Education Partner. Lunds universitet har inget eget avtal med MacSupport. Vårt avtal med AppleStore for Education ger dock Apple rätt att utse lokala ombud och vi har accepterat att Apple utsett MacSupport som lokalt ombud. Det innebär att det är ok att via avtalet med AppleStore for Education köpa Apple-utrustning hos MacSupport i Lund och Malmö. Övriga Apple-återförsäljare som LU har avtal med är Connection och Core. Se också min webbsida "att köpa mac".

2001-10-03: LDC arrangerade igår ett möte med dator- och nätansvariga, med bl a Mac-relaterad information.

Om du har problem med att åäö inte kommer ut på utskrifter på nyare laserskrivare, så ladda hem nya versioner av Arial och Times New Roman från Microsoft. De versioner som medföljer Explorer 5.0 och Office 2001 är felaktiga. Eftersom Explorer 5.0 medföljer i Mac OS 9 så är även versionerna som medföljer Mac OS 9 felaktiga.

2001-09-27: Svensk PageMaker 7.0 finns nu hos Programförmedlingen.

Svensk Mac OS 10.1 väntas i slutet av oktober.

2001-09-26: Apple lanserade igår på Seybold-konferensen Mac OS X 10.1 och Mac OS X 10.1 server. Det är den första större uppdateringen till Mac OS X och Apple kommer att börja leverera den på lördag 29/9. Därigenom håller man sitt löfte att leverera Mac OS X 10.1 i september. Mac OS X 10.1 finns än så länge bara på de större språken. En svensk version lär dröja någon månad. 10.1 är i princip en fri uppdatering, men Apple tar i USA $20 för "frakt och hantering". Uppgraderingen går inte att ladda hem över nätet.

Mac OS X 10.1 innehåller ett antal stora förbättringar jämfört med tidigare versioner. Bl a är den betydligt snabbare och gränssnittet har förfinats.

Den största bristen med Mac OS X finns inte i Mac OS X utan är istället att det fortfarande finns för få program som anpassats till Mac OS X. Visserligen går det att köra de flesta Mac OS 9-program under Mac OS X, men den stora nyttan av Mac OS X får man först när majoriteten av de program man använder är anpassade för Mac OS X. Det ser ut att dröja ett tag till innan vi är där. Microsoft Office kommer t ex först i november. Adobe har släppt Acrobat Reader 5, och InDesign 2.0 och Illustrator 10 kommer senare i år.

2001-09-18: Apple ställer in Apple Expo i Paris pga av händelserna i USA. Mac OS X 10.1 kommer dock att släppas som planerat i september.

2001-09-10: Nu finns det även en svensk verision av Mac OS 9.2.1-uppdateraren.

2001-08-22: Apple har släppt Mac OS 9.2.1. Den finns nu tillgänglig som en uppdaterare på ett flertal språk, dock ännu ej på svenska. Mac OS 9.2.1 innehåller inga nya funktioner, utan enbart buggfixar och prestandaförbättringar. Uppdateraren kräver att man redan har Mac OS 9.1 eller senare samt en Mac G3-processor eller bättre.

I en pressrelease meddelas dels att Steve Jobs kommer att hålla en keynote på Apple Expo i Paris, dels att Apple inte kommer att introducera ny hårdvara där. Apple har tidigare sagt att man kommer att lansera Mac OS X 10.1 i september, och det kommer alltså att ske i Paris. Apple Expo pågår 26-30/9 och innehåller förutom Steves keynote en expo med 250 utställare och ett flertal konferenssessioner.

2001-08-21: Amerikansk version av PageMaker 7 finns nu hos Programförmedlingen.

2001-08-20: Interarchy 5.0 är en ny version av det suveräna internetverktyget Interarchy. Det som ursprungligen var ett enkelt ftp-program kan nu väldigt mycket mer. Det klarar förstås alla typer av ftp (filer, mappar (med alla undermappar)) i båda riktiningarna, och även synkronisering i ena eller andra riktningen, så att bara ändrade/nya filer kopieras. Det kan ladda hem filer med http också och innehåller många nätverktyg som ping, dns, trace m fl. Interarchy 5.0 fungerar både under Mac OS 8/9 och X. Interarchy är shareware.

2001-07-19:MacWorld Epo i New York igår gjorde Apple flera lanseringar. Viktigast var det som hade med Mac OS X att göra. I övrigt lanserades nya versioner av iMac och PowerMac G4 samt av programmet iDVD. Hela Steve Jobs keynote kan ses via QuickTime.

iMac fick en smärre uppdatering. Den version med platt skärm det spekulerats om lanserades inte. Min gissning är att en sådan modell fortfarande skulle bli för dyr som konsumentmaskin. Istället så ökades prestandan ett snäpp (upp till 700 MHz G3-processor) och CD-RW-enhet infördes som standard på alla modeller, liksom ATI RAGE 128 Ultra för grafiken. Inga nya fäger, men däremot försvann mönstren "Blue Dalmatian" och "Flower Power"... Priserna startar på 8.900:-.

En ny PowerMac G4 lanserades. Den har en något annorlunda låda, men fortfarande med den smarta luckan och de praktiska bärhandtagen. Minsta processor är nu en PowerPC G4 på 733 MHz, vilket tidigare var den största.
När man tittar lite närmare på den märker man att dock att det egentligen inte är så mycket som skiljer gentemot föregångaren. Förutom 733 MHz finns modeller med 800 MHz (dubbla processorer) och 867 MHz. Spannet mellan minsta och största processor har alltså krympt en hel del, samtidigt som det förskjutits mot högre prestanda. Alla modellerna har nu 256 KB cache i själva processorn. De två största har dessutom extern cache på 2 MB (per processor). NVIDIA GeForce2 MX är standard som grafikkort; NVIDIA GeForce3 finns som tillval. Modellerna kommer med minst 128 MB internminne och 40 GB hårddisk. 10/100/1000 Mbit ethernet, modem, USB och FireWire är som tidigare standard.
Modellen med dubbla processorer är intressant, och vi kommer säkert att få se fler och fler Mac:ar med (minst) två processorer. Mac OS X använder sig automatiskt av extra processorer. I Mac OS 9 så krävs det att programmen anpassas för att dra nytta av extra processorer, vilket många ledande program inom bildbehandling och ljud-/video-produktion är.
Vad det gäller optiska enheter så ingår "SuperDrive" i de två största modellerna. Det är tydligt att Apple vill positionera sig som ledande vad det gäller DVD-skapande. (SuperDrive kan både läsa och skriva både CD och DVD). Programmet iDVD medföljer alla datorer med SuperDrive. Om man inte har något behov av att skapa DVD-skivor, så kan man spara ett par tusenlappar på att istället välja "ComboDrive". Den klarar allt utom att skriva DVD, och är dessutom snabbare på att läsa både CD och DVD.
PowerMac G4 kostar från 15.900:-.

iDVD är ett program för att skapa DVD-videoskivor. Steve Jobs är nästan barnsligt förtjust i detta, liksom i redigeringsprogrammet iMovie... iDVD kommer till hösten i version 2 och medföljer alla Mac:ar med SuperDrive.

Mac OS X är det som allt fokuserar kring på Apple nuförtiden. Lanseringen av och övergången till Mac OS X är extremt viktig för Apple. Mac OS X har allt som ett modernt operativsystem behöver, möjligen med några undantag: prestanda, program och ett moget gränssnitt (gränssnittet är mycket snyggt, men inte helt moget än).
I maj ökade Apple trycket på utvecklarna genom att tidigare än väntat börja leverera alla Mac:ar med Mac OS X (de kommer också med traditionella Mac OS 9, som än så länge är förvalt). Kanske hade Apple hoppats att kunna visa upp fler färdiga Mac OS X-program nu på MacWorld, men de lyckades dels med att få tio tunga utvecklare att visa produkter, dels med att samla ihop en imponerande lista på utvecklare som kommer att släppa Mac OS X-program under hösten. Bland de som visade produkter under Steve Jobs keynote fanns Microsoft, Adobe, Quark, FileMaker, Connectix (Virtual PC), IBM (ViaVoice) samt flera speltillverkare. Andra företag som finns med på listan är 4D, Epson, Hewlett-Packard, Macromedia, Palm och Symantec. I stort sett alla viktiga företag kommer med Mac OS X-versioner av sina program även om det tar lite längre tid än vad Apple skulle önska. Det är realistiskt att räkna med hösten som den tid då det dels kommer mycket Mac OS X-program, dels en ny version av Mac OS X (se nedan). Det är först då det är aktuellt för "vanliga" användare att fundera på att gå över till Mac OS X. En viktig sak som underlättar övergången är förstås också att så gott som alla Mac OS 9-program fungerar under Mac OS X - men då utan de fördelar som Mac OS X ger.

Det har spekulerats en hel del inför MacWorld Expo om att Mac OS X 1.1 skulle lanseras där. Resultatet blev både ock. Steve Jobs annonserade och demonstrerade Mac OS X 1.1, men den kommer inte att levereras förrän i september. Tänkbart tillfälle är Apple Expo i Paris 26-30 september. Den väntas locka 80 000 deltagare från hela Europa och det var på den som Apple förra året började leverera Mac OS X Public Beta.
Apple har identifierat fem huvudområden som de satsar på i Mac OS 1.1. Det är prestanda, gränssnittet (Aqua), digitalt nav (ljud, bild, video etc), utskrifter och nätverk. Några av nyheterna i Mac OS X 1.1 är: genomgående bättre prestanda, möjlighet att bränna CD-skivor direkt i Finder, uppspelning av DVD-filmer, flyttbar docka, uppkoppling mot PC-filhanterare och äldre Mac-filhanterare, en funktion som påminner om Inställningsrad i Mac OS 9 men som istället finns uppe i menyraden, förfinat och mer anpassningsbart gränssnitt, utökat och förbättrat stöd för enheter som skrivare, kameror och lagringsenheter, Internet Explorer 5.1, bättre stöd för AppleScript, administration av AirPort-nätverk samt naturligtvis en hel mängd buggfixar.
Mac OS X 1.1 kommer att bli en fri uppgradering, som kan laddas ned från nätet eller köpas på CD.

Mer information finns i Apples pressreleaser:

2001-07-18: Apple släppte igår sitt senaste kvartalsresultat. Apple går fortfarande med vinst, även om såväl vinst ($61 miljoner vs $200 miljoner) som omsättning ($1475 miljoner vs $1825 miljoner) minskat jämfört med motsvarande kvartal förra året. Bruttomarginalen är i stort oförändrad och andelen försäljning utanför USA ligger något lägre på 44%. Kassan uppges till $4218 miljoner. För räkensskapsårets första tre kvartal (Apple har brutet räkensskapsår) är det dock en förlust på $91 miljoner. Resultatet var något bättre än analytikernas förväntningar och Apple räknar med något högre omsättning och vinst under nästa kvartal, som är räkenskapsårets sista.
Totalt levererades 827.000 datorer under kvartalet, varav 182.000 av den nya iBook-modellen. Totalt var 36% av datorerna bärbara (dvs iBook och PowerBook), vilket är nytt rekord. Under kvartalet såldes över 200 000 Mac OS X. Apples butikskedja i USA fortsätter enligt plan och tio nya buktiker öppnas i augusti/september.

2001-07-16: På onsdag 18/7 börjar MacWorld Epo i New York. Steve Jobs håller en keynote kl 15 svensk tid och den direktsänds via QuickTime TV. Som vanligt vet ingen vilka nyheter som kommer, men några tips på områden är Mac OS X och iMac.

2001-06-13: Programmet LabView 6 (som LU har licens för) finns nu på filhanteraren MacPublic.

2001-06-01: Snabb sammanfattning av utvecklarkonferensen WWDC:

Apple är oerhört fokuserade på Mac OS X. Så fokuserade att det var det enda konferensen behandlade i år. Det var ett mycket medvetet val från deras sida och de tog inte upp något annat som "kunde distrahera" utvecklarna från Mac OS X. Dvs inget om Mac OS 9.x, inget om hårdvara. Tyvärr (sett ur min synvinkel) så medförde det att tidshorisonten blev betydligt kortare än vanligt. Det handlade mycket om vad Mac OS X innehåller, hur man kan använda det i Mac OS X-program och hur man rent allmänt tar fram Mac OS X-versioner av program. Däremot berättade Apple mycket lite om sina planer på lite längre sikt, även vad det gäller Mac OS X.

Det positiva är dock att Apple dels håller fast vid samma strategi som tidigare, dels håller sin tidsplan. Dessutom har de tredje (?) året i rad precis samma ledning, vilket naturligtvis är bra. Steve Jobs var märkbart nöjd (och stolt) över att nu kunna prata om produkter som finns, inte som skulle komma nästa år.

Vad det gäller Mac OS X så levereras alla Mac fr o m WWDC med både Mac OS 9 och Mac OS X. Mac OS 9 är fortfarande förvalt, men det är enkelt att byta till Mac OS X (och tillbaka). Detta är två månader tidigare än vad man tidigare sagt. Syftet är helt klart att öka pressen på utvecklare att snabbt (snabbare) komma med Mac OS X-program. MacWorld i New York (mitten av juli) är när Apple allmänt väntas lansera Mac OS X mot vanliga användare och då vill man förstås ha så många Mac OS X-program som möjligt att visa upp. Kanske kommer då också Mac OS X 10.1.

Svensk Mac OS X levereras nu. Mac OS X är konstruerat så att användaren själv kan prioritera språkversioner. Man kan t ex ställa in svenska i första hand och engelska i andra hand. Program som inte är översatta till svenska kommer då på engelska, resten på svenska. Olika användare på samma dator kan ha olika språkpreferenser. Mac OS X-program ("application packages") ser för användaren ut som en symbol, men är rent tekniskt en mapp. I denna mapp finns allt programmet behöver, inklusive språkversioner, hjälptexter, kodbibliotek etc. Det innebär att vi är tillbaka till 1984, såtillvida att användaren äntligen återigen kan installera ett program genom att bara dra en symbol från en diske... hmmm, cd, till hårddisken.

Vad det gäller utvecklingsmiljöer, så jämställde Apple numera Carbon med Cocoa. Carbon bygger mycket på Mac OS 8/9s API och gör det tämligen enkelt att porta Mac OS 8/9-applikationer till fullvärdiga Mac OS X-applikationer. Applikationer skrivna enligt Carbon har också den fördelen att de fungerar under Mac OS 8/9. Nytt för i år var att Apple poängterade att Carbon-applikationer behöver optimeras för att få bästa prestanda under Mac OS X (det finns lite för mycket "busy wait" under Mac OS 8/9 som inte gör sig så bra under Mac OS X). Cocoa bygger på NeXT-teknik, är helt objektorienterat och kommer med de synnerligen kraftfulla ProjectBuilder och InterfaceBuilder. Men som sagt, Apples budskap var att Carbon anses jämställt med Cocoa vad det gäller att skapa fullvärdiga Mac OS X-applikationer. I övrigt så finns också BSD Unix och Java för de typerna av applikationer.

Dessutom fungerar så gott som samtliga Mac OS 8/9-applikationer. De körs tekniskt sett tillsammans med Mac OS 9.1 som en unix-process, vilket medför att ett Mac OS 8/9-program kan krascha ett annat Mac OS 8/9-program eller hela Mac OS 9.1 (precis som i traditionella Mac OS alltså). Däremot kan de inte påverka Mac OS X-processer eller själva Mac OS X. Användaren kan fritt blanda Mac OS 8/9-program och Mac OS X-program på skärmen, kopiera information mellan dem etc.

I övrigt släpptes WebObjects 5, en platt 17"-skärm (alla Apples skärmar är nu platta och heldigitala) samt serverdatorer (G4 med Mac OS X Server).

Apple poängterade återigen att man ansluter sig till etablerade standarder där sådana finns. Ett litet exempel är att man använder XML för alla konfigurationsfiler.

Apple ser Mac som ett digitalt nav ("digital hub"), inte minst för konsumenter, där datorn är i centrum med stillbildskamera, videokamera, MP3-spelare, PDA etc alla digitalt anlutna. Det är bl a för att kunna visa den typen av lösningar som Apple nu öppnat egna butiker i USA.

F ö räknar Apple med att bli största unix-leverantör innan året är slut...

Några Steve Jobs-citat:

WWDC-punkter jag tog upp med datoransvariga 28/5 finns på
http://www.macpublic.ldc.lu.se/netansv/netansv010528/

Se också Apples sammanfattning av WWDC samt Apples pressreleaser.

I sammanfattning alltså en mycket positiv konferens, där Apple utan försening eller andra komplikationer fullföljer sin strategi, som dessutom ligger fast. Negativt att de berättade så lite om framtiden och att det inte var några stora överraskningar (man hoppas alltid att Steve Jobs har något ess i rockärmen...).

2001-05-31: Apple har en översikt om vad som sades på Steve Jobs keynote på utvecklarkonferensen WWDC förra veckan.

Apple gick i förra veckan över till att enbart ha digitala platta bildskärmar. De är digitala hela vägen, ända från den digitala utgången på datorn. De ansluts med en enda kabel, som förser bildskärmen med både ström, videosignal och USB. Det senare gör att bildskärmen också fungerar som USB-hubb. Helt ny är en 17"-modell med 1280*1024 bildpunkter. Den kostar 9.550:-. De två andra modellerna finns kvar sedan tidigare, men har prissänkts. 15"-modellen är nu myckert överkomlig. Den kostar 5.665:- och har 1024*768 bildpunkter. Toppmodellen på 22" har 1600*1024 bildpunkter, vilket gör att man kan ha två fulla stående A4 intill varandra. Den kostar nu drygt 24.000:-. Platta bildskärmar ger knivskarp bild, sparar mycket utrymme och drar nästan ingen energi (vilket innebär att de inte avger någon värme).

Samtidigt lanserade Apple också server-versionen av Mac OS X, kallad just Mac OS X Server. Det är en oerhört kompetent programvara, som kommer att ersätta Mac OS-baserade AppleShare IP. Mac OS X Server, som naturligtvis är unix-baserad, innehåller alla tänkbara tjänster: fil (för Mac, Windows och unix), webb, skrivare, e-post, dns, dhcp, macintosh manager, netboot, quicktime m m. Se Apples amerikanska Mac OS X Server-webbplats för mer info, liksom produktbladet och Q&A-bladet. Mac OS X Server kostar 6.600:- i obegränsad version (klarar man sig med enbart tio samtidiga Mac-klienter till filhanterarfunktionen - alla övriga tjänster är obegränsade - så kostar den bara 3.300:-).

2001-05-30: Svenska AppleStore har börjar leverera den svenska versionen av Mac OS X. Det är version S-10.0.3 (4M23). Intressant nog är det inte samma 10.0.3 som man får när man uppdaterar den engelska versionen till 10.0.3.

Fr o m förra veckan så levereras alla Mac-modeller med både Mac OS 9 och Mac OS X. Datorn är förinställd på att starta med Mac OS 9, men det är mycket enkelt att byta till Mac OS X (och tillbaka).

2001-05-29: Apple anordnar ett Mac OS X-seminarium 6 juni i Lund:

The Simplicity of Macintosh with the Power of UNIX

Den 6 juni visar Apple Mac OS X vid Lunds tekniska högskola - välkommen!

Seminariet ger en överblick över Mac OS X som är av intresse för alla datoranvändare. Nya möjligheter erbjuds användare inom alla fakulteter och på alla erfarenhetsnivåer.

Samtidigt ges även en god inblick i de utvecklingsmöjligheter som finns under Mac OS X. För programerare erbjuder Mac OS X en kraftfull, spännande och robust miljö.

Träffa representanter från Apple och se exempel på användningen av Mac OS X idag.

Apple representeras av:

Agenda:

 10.00  Mac OS X - enkelt och kraftfullt.
 10.30  Mac OS X:s arkitektur
 11.00  Utvecklarmiljöer: Java, Carbon, Cocoa
 12.30  Integration: NIS, LDAP, Wintel etc etc
 13.00  Lunch
 14.00  Mac OS X Server. DHCP, NetBoot. Macintosh Manager etc
 15.00  Q&A
 16.00  


Plats: Lunds tekniska högskola, Hus E, Sal E:B, Ole Römersv 3
Anmälan sker till: info@connectionab.com

Seminariet är kostnadsfritt men kräver förhandsanmälan snarast, dock senast
den 4 juni. Lunch erbjuds kostnadsfritt enbart vid förhandsanmälan.

Välkomna!

2001-05-28: Jag berättade lite om nyheter från utvecklarkonferensen på ett möte med datoransvariga idag. Anteckningar finns i punktform.

2001-05-16: Det har ryktats länge om att Apple har för avsikt att öppna egna butiker i USA. Apple har nu bekräftat detta och de första två butikerna öpnas redan till helgen. Apple räknar med att öppna totalt 25 butiker under året.

2001-05-14: Nästa vecka är det dags för Apples årliga konferens för utvecklare, Worldwide Developers Conference. Årets konferens handlar förstås väldigt mycket om Mac OS X. Räkna med att det kommer en hel del nyheter under konferensveckan. Exakt vilka är det få som vet. Steve Jobs själv anger tonen genom att hålla ett inledningsanförande måndagen 21/5 kl 18.00 svensk tid. I övrigt får man titta på beskrivningarna av sessionerna för att se vad som förväntas tas upp.

2001-05-11: Svenska AppleStore tar emot beställningar av svenska Mac OS X. Leveranstiden uppges till två dagar.

Senaste uppdateringen till Mac OS X är 10.0.3.

2001-05-02: Apple släppte igår ännu en uppdatering av Mac OS X till 10.0.2. Uppdateringen innehåller CD-brännarstöd för iTunes samt stabilitets- och säkerhetsfixar. Svensk version av Mac OS X väntas f ö inom kort, kanske redan den här veckan.

Fetch 4.0 (det klasssika ftp-programmet) är släppt. Programmet stödjer Mac OS 7 till X.

Apple lanserade igår en helt ny iBook-modell. Man kan kanske kalla den en PowerBook G4 Light... Den nya iBook ser inte alls ut som den gamla, utan påminner mer om PowerBook G4. På flera sätt slår nya iBook t o m den nu utgångna PowerBook G3!
Några kännetecken:

2001-04-27: Microsoft har nu även släppt en svensk version av Office 2001 for Mac Service Release 1 (sedan tidigare finns en engelsk version).

Det droppar regelbundet in nyttoverktyg i Mac OS X-versioner. Några exempel är StuffIt Expander 6.0.1, BBEdit 6.1.1 och Interarchy 4.1.

2001-04-23: Användare som behöver en engelsk Mac OS 9.1 till de nyintroducerade datorer som kräver nyare Mac OS 9.1 än den generella Mac OS 9.1 bör kunna få en sådan kostnadsfritt från Apple. Rining Apple på 08-587 711 30 och säg att ni har köpt Mac OS X och vill kunna använda Mac OS 9.1 under Mac OS X. Apple bör då skicka en CD, då vare sig den svenska 9.1 som medföljde datorn eller den generella egelska 9.1 som medföljer Mac OS X fungerar under Mac OS X på dessa datorer.

2001-04-19: Apple presenterade sitt kvartalsbokslut sent igår kväll. Det blev en vinst på 43 miljoner dollar, vilket motsvarar 12 cent per aktie. Det var betydligt mer än den enda cent per aktie som analytikerna förväntat sig. Apple-aktie steg också rejält, både i den allmänna it-yran igår, men även på efterbörsen efter det att resultatet presenterats.

Föregående kvartal redovisade Apple förlust efter en lång serie av positiva kvartalsresultat. Det är därför glädjande att se att Apple åter redovisar positivt resultat. Om man jämför vinsten (43 miljoner dollar) med motsvarande kvartal förra året (233 miljoner dollar) så är det naturligtvis en rejäl försvagning, men det var innan it-bubblan började pysa och sedan dess har resultatutvecklingen försvagats rejält för de flesta it-bolag. Apple räknar med att resultatet kommer att förbättras de kommande kvartalen.

Under kvartalet levererade Apple drygt trekvarts miljon datorer, vilket var mer än kvartalet innan men mindre än motsvarande kvartal förra året. PowerBook-försäljningen har gått mycket bra, tack vare nya PowerBook G4. Kuben har dock inte alls lyckats och sålde bara blygsamma 12.000 ex under senate kvartalet. Som vanligt ligger halva försäljningen utanför USA.

2001-04-10: Apple-återförsäljaren Comit, med kontor i Lund och Malmö, har gått i konkurs. Det har varit svårt att nå dem någon vecka och nu står det bara följande på deras hemsida: "Comit Apple Center har stängt pga konkurs.".

Comit grundades av avhoppare från Studentlitteratur, med Johnny Månsson i spetsen, i slutet av 1997. Sedan dess har det varit en välbehövlig konkurrens mellan Comit och Connection (fd Studentlitteratur Apple Center), men nu försvinner alltså Comit. Nästan alla Comits anställda börjar istället på Mediafront, som snart öppnar nytt kontor i Malmö.

För universitetet innebär detta att vi blir av med en kompetent återförsäljare och att konkurrensen riskerar bli sämre i Lund/Malmö. Vi har dock ramavtal med Connection (med lokalkontor i bl a Lund och Malmö), Core i Stockholm samt Apples alltmer aggressiva nätbutik AppleStore for Education. Avtalen går ut första kvartalet nästa år, då det blir aktuellt med ny upphandling av ramavtal.

Kunder som har beställt utrustning hos Comit kommer troligen inte att få den levererad. De bör alltså överväga att beställa på nytt på annat ställe (se ovan). Apples garanti gäller hos samtliga auktoriserade serviceverkstäder, dvs i Lund bl a hos Connection och LDC.

2001-04-04: Lunds universitets avtal med Apple angående Mac OS-licenser löpte ut i slutet av förra året. Diskussioner om en förlängning pågår, men det är långt ifrån självklart att ett nytt avtal kommer att tecknas. I avvaktan på ett definitivt besked finns äldre Mac OS-versioner (t o m Mac OS 9.1) kvar på MacPublic och www.macpublic.ldc.lu.se. Helt nya versioner, som Mac OS X, kommer inte att vara tillgängliga där, innan ett eventuellt nytt avtal tecknas.

Avgörande för om ett nytt avtal kommer att tecknas är dels att finansieringen kan ordnas, dels att information kring behovet av ett nytt avtal når beröda beslutsfattare. I det senare fallet kan det t ex ske genom att prefekter tar kontakt med AU-chef Arne Sundström och framför varför ett nytt avtal är önskvärt.

Den som behöver Mac OS X får alltså, åtminstone tills vidare, köpa licens på traditionellt sätt. Det finns ett generellt universitetspris på c:a 900:-, jämfört med normaltpriset på c:a 1200:-. Mac OS X kan köpas t ex via Apples nätbutik AppleStore/Education eller via återförsäljare som Comit och Connection.

2001-03-20: I samband med att Mac OS X lanseras på lördag har ett antal Apple-åf Mac OS X-aktiviteter. Mer info om Mac OS X finns nu också på en svensk Mac OS X-sida.

2001-03-08: Apple meddelar i en pressrelease att Mac OS X är färdigt och att produktionen av Mac OS X-paket har börjat. Den kommer som tidigare meddelats att släppas den 24/3. Den går att beställa t ex via AppleStore/Education för 876:-. Systemkraven är G3-dator eller bättre introducerad efter september 1998 och minst 128 MB internminne.

2001-02-22: Som väntat så lanserade Apple igår nya iMac-modeller med CDRW (CD-brännare). Mer oväntat var de nya färgerna: "Blue Dalmatian" och "Flower Power". De nya modellerna har som tidgare G3-processorer, men nu med upp till 600 MHz klockfrekvens. De större modellerna har också fått snabbare grafik. Även den minsta modellen har nu FireWire och stöd för AirPort. Priserna startar på 8.200:-.

Även PowerMac G4 Cube lanserades i nya konfigurationer. De nya konfigurationerna har CD-RW och mer internminne. De kan också fås med mer avancerade grafikkort än tidigare. Pris från 11.400:-

Apples platta 22"-skärm prissänktes rejält, men kostar fortfarande drygt 27.000:-.

För PowerMac G4 är grafikkortet nVidia GeForce3 ett nytt tillval.

iTunes är Apples fria program för musik. Den har laddats ned mer än 750.000 gånger. Det är ett mycket snyggt och kompetent program som kan spela musik (från CD, MP3-filer eller internetradiostationer). Det kan också användas för att skapa MP3-filer från vanliga musik-CD-skivor. Med version 1.1, som släpptes igår, kan man dessutom skapa egna musik-CD-skivor (iTunes 1.1 stödjer ett antal vanliga CD-brännare, utöver Apples egna).

2001-02-21: Apple kommer att direktsända Steve Jobs tal från MacWorld-mässan i Tokyo. Det indikerar att Apple kommer med nyheter. Talet börjar kl 02.00 svensk tid torsdag 22/2.

2001-02-16: Apple-åf Connection (fd Studentlitteratur) flyttar från Studentlitteratus lokaler 1/3. Huvudkontoret kommer i fortsättningen att finnas i Malmö (Lodgatan 19, 040-28 56 00). Det nya kontoret i Lund blir mer centralt, Skolgatan 11 (046-31 17 50). Connection har också kontor i Helsingborg och Kristianstad.

2001-02-14: Apple har publicerat information om utvecklarkonferensen WWDC 2001.

2001-01-25: Svenska AppleStore har nu börjat leverera kompletta svenska Mac OS 9.1-paket (mitt kom idag).

2001-01-19: En uppdaterare som uppdaterar svenska Mac OS 9.0.x till 9.1 finns nu hos Apple.

2001-01-18: Apple presenterade sitt kvartalsresultat för fjärde kvartalet 2000 igår efter börsens stängning. Som man tidigare flaggat för så blev det en förlust. Då räknade man med en förlust på $225-250 miljoner och den höll sig inom det intervallet och blev $247 miljoner. Förlusten per aktie blev $0.58 vilket var lite bättre än de $0.65 som analytikerna befarat. Apple-aktien steg också lite under efterhandeln. Apple räknar med att åter visa vinst med början under innevarande kvartal.

2001-01-16: Komplett Mac OS US-9.1 (dvs amerikansk version) finns nu på MacPublic. Jag har även CD-skivor fö utlåning.
Svensk version av Mac OS 9.1 väntas inom ett par veckor.

2001-01-10: Apple hade en stor dag igår på MacWorld-mässan i San Francisco, med flera stora nyheter. De sammanfattas i ett antal pressreleaser från Apple:

Mac OS X är nästa generations operativsystem. I september släpptes en Public Beta, som sedan dess sålts i över 100 000 exemplar. Apple har fått in mängder av synpunkter, och trevligt nog lagt in en hel del förbättringar i gränssnittet. Flera av dem är till för att göra Mac OS X smidigare att använda och för att underlätta övergången från Mac OS 9. Jag tycker själv att både förändringarna mellan Mac OS X DP4 till Public Beta och nu från Public Beta till vad som visades på MacWorld är utmärkta, då de dels är klara förbättringar, dels visar att Apple lyssnar på feedback. Några av ändringarna sedan Public Beta är att Applemeyn har kommit tillbaka, stöd för AirPort och Platsinställningar, klocka i menyraden och att symbolerna i "Dock" kan användas som popup-menyer.

Mac OS X kommer att släppas lördagen den 24 mars. Riktpriset i USA blir $129. Oerhört viktigt är att det finns program för Mac OS X när det släpps. Över 400 ledande tillverkare (inklusive Adobe och Microsoft) har annonserat att de kommer med program för Mac OS X. Inte alla kommer att finnas direkt vid introduktionen, utan Apple räknar med att merparten av dem kommer under sommaren. Det är också då som Apple kommer att börja leverera Mac OS X förinstallerat på alla nya datorer. Det är också viktigt att komma ihåg att även så gott som alla gamla Mac OS 8- & 9-program kommer att kunna köras under Mac OS X.

Mac OS X kräver 128 MB internminne och minst en G3-processor. Den första versionen är anpassad för sex språk utöver engelska, dock inte svenska (en svensk version kommer senare). Den hanterar förstås svenska tecken, och kan ställas in för svenskt tangentbord, svenska datumformat etc, men själva gränssnittet är på engelska (eller något av de andra sex större språken).

Apple har även en ny version av Mac OS X Server på gång. Den är baserad på Mac OS X och innehåller en hel del nya funktioner jämfört med föregångaren Mac OS X Server 1.x, bättre gränssnitt och förenklat handhavande.

Mac OS 9.1 är en mindre uppdatering av Mac OS 9.0.x. Det finns få nya funktioner i 9.1; det rör sig mer om små förfiningar och bättre stabilitet. Mac OS 9.1 kräver en Mac med PowerPC-processor och minst 32 MB internminne (samma krav som för Mac OS 9.0.x). Uppdateringen är på totalt c:a 70 MB! Den finns ännu inte i svensk version, men en sådan lär dyka upp inom kort.

Power Mac G4 är trevliga datorer, men en besvärande omständighet är klockfrekvensen knappast ökat alls sedan introduktionen i september 1999. Nu åtgärdas detta, i viss mån, genom en ny serie Power Mac G4-datorer. De har klockfrekevenser på mellan 466 och 733 MHz. En av modellerna, med 533 MHz, kan dessutom fås med dubbla processorer. De större modellerna har ett effektivare cache-minne på hela 256KB (det är mycket, då minnet finns inne i själva processorn och går med samma hastighet som själva processorn). Extert cache-minne på 1 MB är standard i alla modeller.

Apple har ibland (lite för ofta) svårt med timingen. Ibland är man för sent ute, men minst lika ofta är man för tidigt ute. Apple började tidigt med DVD-spelare som standard. De kan läsa CD-skivor (data och musik) såväl som DVD-skivor (data och multimedia, som filmer med mycket hög kvalitet). Tyvärr har DVD varit trögt i starten, medan intresset för CD-R (skrivbara CD-skivor) och CD-RW (återskivbara CD-skivor) varit betydligt större. Apple åtgärdar nu detta genom att alla Power Mac G4 i fortsättningen som standard kommer att ha en CD-RW-enhet. De levererar dessutom med två intressanta program, iTunes (se mer om den nedan) och Disc Burner. Med Disc Burner är det mycket enkelt, genom att dra och släppa filer i Finder, att göra CD-skivor med musik eller data. Båda dessa program erbjuds dessutom fritt alla Mac-användare (dock fungerar den första version av Disc Burner enbart med den inbyggda CD-RW-enheten i Power Mac G4).

Men inte nog med detta, den största modellen av Power Mac G4 kommer med en världsnyhet. Det är en kombinerad enhet för CDRW och DVD-R. Man kan alltså både läsa och skriva både CD- och DVD-skivor! Enligt Apple har tidigare en sådan enhet kostat mer än vad hela Power Mac G4-datorn kostar. Lustigt nog kallar man denna enhet SuperDrive. Vi som varit med ett tag kommer ihåg att det är samma namn som Apple använde på diskettenheten i Mac IIx, som introducerades för drygt tio år sedan. Den gången betydde SuperDrive en diskettenhet som kunde hantera både 800KB- och 1.4MB-disketter. Nu är det alltså en optisk enhet, som kan hantera skivor mellan 650 MB och 4.7 GB. Tiderna förändras... För att skapa DVD-skivor har Apple tagit fram två program. Det enklare heter iDVD och medföljer Power Mac G4 med SuperDrive. Dessutom har man ett proffsprogram som heter DVD Studio Pro.

Andra nyheter i Power Mac G4 är att den numera har fyra istället för tre PCI-kortplatser, att grafikkortet sitter i en 4x AGP-kortplats iställer för som tidigare 2x och att grafikkort från NVIDIA (GeForce2 MX) numera finns i de större modellerna. Nya Power Mac G4 har också en nytt digitalt ljudsystem, till vilket man kan ansluta nya högtalare (Apple Pro Speakers, pris strax under 500:-). Modem, gigabit ethernet, USB och FireWire är som tidigare standard i alla modeller och AirPort är likaledes som tidigare tillval.

Power Mac G4 kostar från strax under 16.000:-. De mindre modellerna finns tillgängliga nu, medan de större kommer i februari.

F ö har svenska AppleStore äntligen börjat sälja Apple Pro Keyboard (det lite större USB-tangentbordet). Det kostar strax under 500:-. Samma pris är det på Apple Pro Mouse, Apples optiska mus. Den platta 15"-skärmen är nu nere i under 7.500:-.

PowerBook G4 är en helt ny generation PowerBook. Det är den första PowerBook med G4-processor (400 eller 500 MHz). Den har den största skärm Apple någonsin haft i en bärbar dator, hela 15.2" med en upplösning på 1152 * 768 bildpunkter. Bildskärmen är i ett nytt format, mer bred än hög. Det är Apples tunnaste dator någonsin, bara 2.6 cm. Dessutom väger den bara 2.4 kg! Jämför med den förra PowerBooken: 4.3 cm och 2.8 kg. Trots den större och bredare skärmen är PowerBook G4 bara 34.1 * 24.1 cm, jämfört med 32.3 * 26.4 för föregångaren. Dessutom är alltså PowerBook G4 1.7 cm (40%) tunnare!

Höljet på PowerBook G4 är i titan. Det gör den både lätt och tålig. Batteriet räcker upp till fem timmar. I övrigt är den välutrustad med DVD-enhet, USB och FireWire, 100 Mbit ethernet, modem, IrDA, samt utgångar för S-video och extern bildskärm. Den är förberedd för AirPort, men själva AirPort-kortet är fortfarande tillval.

PowerBook G4 verkar vara en oerhört attraktiv dator. Dessutom är den väldigt snygg. Apple har lagt ned mycket arbete på designen. Och utifrån bilder och information på webben så verkar det inte som om designen gått ut över funktionaliteten, snarare tvärtom!

PowerBook G4 kostar från 24.500:-. iBook är ett prisvärt alternativ, från 14.000:-. PowerBook G4 kommer att finnas för leverans under januari.

2001-01-08: Imorgon håller Steve Jobs sin keynote på MacWorld-mässan i San Francisco. Den direktsänds på webben med start kl 19 svensk tid på tisdagkvällen (det går även bra att se den i efterhand på samma adress). Det väntas allmänt presenteras många spännande nyheter av Steve Jobs.