2000-12-01: Avvecklandet av användarföreningen MacinLund fortgår (se 00-06-06 nedan för bakgrundsinformation). Med anledning av det har MacinLunds styrelse skickat ut nedanstående till alla medlemmar:

Nedläggning av föreningen MacinLund

Vid den extra föreningsstämman 2000-06-05 fattades beslut om att lägga ned användarföreningen MacinLund. Enligt beslutet skall nedläggningen ske innan årsskiftet och den skall hanteras av den sittande styrelsen.

Enligt föreningens stadgar skall föreningens tillgångar tillfalla Lunds universitet. I praktiken gäller det kassan och några nyare datorer. MacinLunds styrelse har beslutat att övriga tillgångar ­ som universitetet inte är intresserade av ­ skall delas ut till medlemmarna. Det rör sig om ganska mycket prylar: böcker, tidningar, program, tillbehör, gamla datorer och skrivare m m. Alla som någon gång varit medlem i MacinLund är berättigad att deltaga i denna utdelning.

Utdelningen kommer att ske tisdagen den 12 december klockan 16.00-18.00. Eftersom klubblokalen numera används för annan verksamhet kan vi inte vara där, utan vi kommer istället att vara utanför LDCs utbildningsrum (MH:258A och B). De ligger på samma våningsplan som MacinLund-rummet (MH:256A), dvs en trappa upp i matematikhuset på LTH. Eventuellt kvarvarande prylar kommer vi att låta vara kvar någon dag; därefter kommer de att kastas.

De medlemmar som har passerkort till klubblokalen och som erlagt depositionsavgift kan vid samma tillfälle återlämna kortet och då återfå depositionsavgiften på 50:-. Detta är sista chansen att återfå depositionsavgiften.

Vid den extra föreningsstämman beslöts också att om det bildas en ny förening med syfte liknande MacinLunds, så kommer den att få tillgång till MacinLunds medlemsregister. Medlemmar som inte önskar att så sker bör kontakta MacinLund på e-postadressen mil@robe.nu.

Styrelsen planerar att kalla till ett sista föreningsstämma tisdagen den 6 februari 2001 kl 15.30. Syftet med den är att formellt avsluta avvecklingen och att slutredovisa föreningens ekonomi. Lokal kommer att meddelas senare i den kallelse som kommer att skickas till alla som var medlemmar under föreningens sista verksamhetsår.

Eventuella frågor hänvisas till e-postadressen mil@robe.nu.

Med vänlig hälsning

MacinLunds styrelse
2000-11-28

2000-11-10: Microsoft har lanserat MS Office 2001 för Mac. Både svensk och amerikansk version finns på Programförmedlingen.

SPSS har lanserat SPSS 10.0 för Mac. Den går att hyra via LDC.

MacWEEK uppger att Oracle nu fullt ut stödjer Mac-ar som klienter.

2000-10-06: Microsoft har börjar leverera amerikansk version av MS Office 2001. Institutioner anslutna till Programförmedlingen kan ladda hem den redan nu.

2000-09-29: Apple utfärdade igår en vinstvarning. Det skedde efter USA-börsens stängning, där Apple stigit med nästan tio procent. I efterhandeln hade Apples aktiekurs sjunkit med 45% vid midnatt, svensk tid. För tredje kvartalet 2000 förväntas vinsten bli mellan 30 och 33 cent per aktie medan analytikernas genomsnittliga förväntningar låg på 45 cent.

2000-09-19: Första intryck från Apple Expo i Paris (inklusive Steve Jobs keynote) och Mac OS X Public Beta:

Steves keynote var, som vanligt, mycket väl genomfört. Konferenslokalen var mycket stor, och det fanns inte en enda plats ledig. Via svenska Apple hade jag fått ett VIP-kort, och lyckades få en plats absolut i mitten på fjärde raden (de tre främsta raderna var reserverade för "Apple Executives"...).

Steve är en mästare i att hålla publiken på helspänn. Ytterst få vet i förväg vad som skall komma, och det är troligen vanligt med ändringar i sista stund. Man vet aldrig om det skall komma väldigt mycket nytt eller bara upprepningar, och förväntningarna är högt ställda.

Den här gången var det inte så mycket oväntade nyheter. Det kändes som om något/någon planerad nyhet var utlyft i sista stund; bl a hade Steve gott om tid att visa reklamfilmer och upprepa en del inte så aktuella nyheter. Sån't vet man aldrig i förväg och är man inte med på en del där det inte kommer så mycket nytt som missar man också de tillfällen när det verkligen kommer nyheter!

iBook kom i ny version (och nya färger), med FireWire som standard rakt över och DVD iställer för CD i den största modellen.

Till PowerMac G4 (både den vanliga och kuben) lanserades ATIs Radeon-kort som tillval. Enligt rykten skulle det kortet kommit redan i New York för någon månad sedan, men stoppats av Steve personligen när ATI av misstag läckt ut information om nya Mac-modeller i förväg (en dödssynd).

Kuben är f ö riktigt läcker. Den är ungefär 20 cm liten och saknar genom smart konstruktion fläkt. Den är alltså i princip helt ljudlös. Läckra högtalare (som två ögonglober) medföljer och allra bäst gör den sig med en platt bildskärm.

Den riktigt stora nyheten var förstås lanseringen av Mac OS X Public Beta, även om den nyheten var aviserad i förväg. Steve visade en del nya funktioner och annonserade att den fanns dels att beställa på AppleStore, dels att köpa i mässlokalen. Priset är $30 (SEK 280). Lite snålt intryck gav det att vi som var på keynoten inte fick ett exemplar direkt i handen, men jag köpte förstås ett ex direkt på mässan. Som en snygg internationell touch så finns den redan både på tyska och franska, utöver engelska (det är samma CD men den tryckta introduktionen är på olika språk). Steve var också noga med att presentera priser i flera europeiska valutor.

Jag har lagt ut Mac OS X Public Beta på MacPublic, och har också utlånings-CD till dem som så önskar (gäller institutioner inom Lunds universitet). Intresset för Mac OS X Public Beta är stort; jag hade redan ett antal förfrågningar i min brevlåda när jag kom hem.

Mac OS X Public Beta kräver en Mac med G3- eller G4-processor (dock ej ursprungliga PowerBook G3 eller maskiner som uppgraderats till G3- eller G4-processor), 128 MB internminne och 1.5 GB ledigt hårddiskutrymme. Läs i övrigt filen "READ BEFORE YOU INSTALL.pdf" som finns på CD'n innan du installerar. Filen "Welcome to Mac OS X.pdf" (finns också på CD'n) är en trevlig introduktion till Mac OS X Public Beta.

Jag har precis installerat Mac OS X Public Beta på min G4. Jag fick göra det två gånger (första gången hängde sig daton när installationen var klar; kanske för att jag klöddat lite med menyer och alternativ under installationen). Den andra installationen (där jag körde standard-alternativ rakt igenom och höll fingrarna i styr) gick bra. Installationen är f ö mycket enkel och den tryckta (tunn, i vanlig ordning) introduktionen utmärkt. Min G4 är ingen lätt testmaskin, med extra bildskärmskort (stöds ej men fungerar), extra diskar, extra SCSI-kort, ADB-adapter för diverse gammal utrustning m m, men det gick alltså bra.

Jag måste säga att är extremt imponerad av Mac OS X Public Beta (och jag är inte så lättimponerad som ni kanske vet). Det är oerhört polerat, snyggt och behagligt. Skillnaden är enorm mot den tidigare versionen, DP4, som delades ut på utvecklarkonferensen i maj (ok, rimligt, DP4 var för att utvecklare skulle kunna använda API-erna, inte för att ha ett fullt och färdigt gränssnitt, men det slår ända mina förväntningar rejält).

Jag sitter och skriver detta i det e-post-program som medföljer Mac OS X Public Beta. Mycket snygg applikation och lätt att använda (dock satt jag ett längre tag och försökte dra adresser från adressboken in i To-raden i ett brev; det borde gå men gör inte så; dock märkte jag efter ett tag att när jag skriver början på en adress så plockar post-programmet automatiskt fram alternativ från adressboken (den senare stödjer f ö även LDAP)).

Själva konfigurationen sköts helautomatiskt och en mycket smidig assistent ställer några enkla frågor och fixar allt (inkl nätverk) helt automatiskt. Det fanns inget som ens kunde antyda att det finns ett unix-system i botten; den som inte absolut vill se unix slipper helt ifrån det.

Jag blev lite konfunderad när jag skulle skapa ett konto. Det sköts helt automatiskt av en assistent som ställer några enkla frågor, men jag hade förväntat mig att dels välja ett lösenord för "root", dels skapa ett vanligt användarkonto (så var det också i DP4). Dock har Apple trollat bort "root" så att användaren slipper bry sig om det (kontot finns där om man tittar efter, men det är inget som en vanlig användare märker). Istället skapas bara ett användarkonto. Samtidigt sätts lösenordet för "root"-kontot till samma som för användarkontot. I vissa lägen, t ex när man ändrar vissa systeminställningar eller lägger till nya användare, måste man autenticera sig. Det verkar dock räcka med att använda sitt vanliga användarkonto för det. Det är nog smidigt för vanliga användare, men för mig som mer avancerad användare var assistentens formuleringar förbryllande.

Inställningsprogrammet (motsvarande Inställningar i Apple-menyn i Mac OS 9) fungerar mycket smidigt nu (det hade många brister i DP4). Det är väldigt behagligt och smidigt att peta på de inställningar man vill ändra. Stöd för flera bildskärmar fungerar utmärkt, och den använder den här gången med automatik rätt skärm som huvudskärm.

TCP/IP fungerar som sagt per automatik (via bootp; man kan byta till dhcp om man skulle vilja ändra). AppleTalk är per default avslaget. Utskrifter var enkla att få igång (över AppleTalk eller tcp/ip). Uppkoppling till AppleShare IP-filhanterare var enkelt via "Connect to Server"-kommandot i Desktop (motsvarar Finder i Mac OS 9).

Mitt tangentbord hade vissa problem med @. Alternativ-asterisk fungerar inte som brukligt. Alternativ-2 går dock bra, och det är där Apple verkar vilja ha den symbolen i fortsättningen. @ finns med där på de nya tangentbord som numera levereras med alla stationära maskiner (inkl iMac). Det är f ö ett fullstort tangentbord med alla traditionella tangenter och inte den mini-version som tidigare levererats med iMac, G3 och G4. Den nya optiska musen, som också levereras med alla stationära maskiner, hade jag f ö tillfälle att testa veckan innan Apple Expo. Den är riktigt trevlig och fungerar bra på alla typer av underlag (utom glas och kanske något till). Jag måste tillstå att det är smått genialt att inte ha någon musknapp. Om man som Apple bara har en knapp, varför skall man då ha en speciell yta som fungerar som knapp? Det är mycket smidigare att man kan trycka var som helst, och det hela går helt automatiskt utan att man ens funderar på det (jag har observerat några personer som testat den, och det är i regel först när man påpekar att där inte är någon knapp som de noterar det; då har de redan använt musen ett tag utan att ens fundera över existensen av knapp eller inte!)

Explorer är förinstallerat och fungerar utan anmärkning. Det är den webb-läsare jag rekommenderar för Mac rent allmänt, och den versionen som medföljer Mac OS X Public Beta är "carboniserad", dvs anpassad för både Mac OS 9 och X. Under Mac OS X går den som en riktigt process, med minnesskydd, tidsdelning etc.

Microsoft, liksom de flesta andra större leverantörer, har aviserat att de kommer med versioner som är anpassade för Mac OS X i anslutning till att Mac OS X släpps. Microsoft visade själva Office 2001, som kommer att släppas inom någon månad. Apple talar fortfarande om "early 2001", vad det nu kan betyda. Mac OS X Public Beta skulle släppas "Summer 2000", och det var väl på håret att de lyckades med det. Applikationer kan anpassas för Mac OS X på olika sätt. Att carbonisera ett program är förhållandevis enkelt och programet fungerar då både under Mac OS 9 och X. Det finns också mycket kraftfulla utvecklingsverktyg för att ta fram applikationer som enbart går på Mac OS X (Cocoa). Dessa är baserade på NeXT-teknik. Anpassade program (Carbon eller Cocoa) drar full nytta av minnesskydd, tidsdelning etc. Även de allra flesta gamla program kan användas, helt omodifierade. De körs då "i klump". Ett icke anpassat program kan alltså krascha ett annat icke anpassat program. Gentemot resten av processerna har "klumpen" på vanligt sätt minnesskydd, tidsdelning etc och kan alltså inte krascha anpassade program eller själva operativsystemet.

Alla anpassade program (Carbon eller Cocoa), liksom Mac OS X självt drar med automatik nytta av alla tillgängliga processorer, oavsett om det är en, två eller flera. Lastdelningen sker alltså helt automatiskt och utan att programtillverkarna behöver bry sig. Det är viktigt nu när alla PowerMac G4, utom den minsta, som standard har dubbla processorer.

På tal om standard, så sitter det också gigabit ethernet som standard i alla PowerMac G4. Jag fick tillfälle att testa det, och vanlig Finder-kopiering gick med 20-25 MB/s. Tyvärr fanns där ingen ftp-applikation tillgänglig; jag misstänker att den skulle gett ännu bättre prestanda. Själv har jag precis fått Snabb-LUNET (efter att ha tjatat i över ett år) och det är ett stort lyft. Att lägga ut stora image-filer av CD-skivor (som t ex Mac OS X Public Beta på MacPublic eller Adobes produkter på Select-servern) går nu oerhört mycket smidigare.

Själva mässan, Apple Expo, hade mer än 250 utställare, vissa av dem dock mycket små eller okända. Jag blev först ganska besviken på den och karakteriserade den med tre ord: fransk, rörig och rökig. Tyvärr var det alldeles för många utställare som inte hade material framme på engelska (ibland hade de det under disken så man kunde få det på begäran). Långt ifrån alla talade engelska, även om det fanns någon engelsktalande hos de flesta. Presentationer, liksom program, var ofta på franska. OK, det är kanske vad man får vänta sig i Paris, men stämmer inte så bra med det budskap jag tycker mig fått av Apple inför mässan; att det skulle vara en mässa för hela Europa, inte bara för Frankrike.

Själva mässområdet var också rörigt; det fanns ingen lätt väg att beta av allt man var intresserad av utan riskera att missa något.

Och så alla dessa rökare... Överallt och hela tiden. Med all trafik utanför så var inte luften där heller mycket bättre. Kanske var det därför jag fick en irriterad hals och kom hem med en rejäl förkylning.

Nåja, mässan bättrade sig när man hade mer tid att tränga in i den, och jag träffade en hel del intressanta utställare och personer. Bra var också att Apple (både svenska och övriga) hade mycket folk där. Det gav en hel del intressant information. Apple var f ö en mycket stor utställare, med mängder av de nyaste maskinerna och mycket kringutrustning av olika typer (videokameror, USB, FireWire, AirPort, skärmar, ja allt möjligt) för att visa vad man kan ansluta.

Av Mac OS X Server fanns en mindre uppdatering (1.2.3) som stödjer den nyaste G4-modellerna. Mac OS X Server och Mac OS X (Client) kommer på sikt att använda samma kodbas, med en del tillägg i server-versionen, och inte som idag vara två ganska olika produkter.

Apple har också en sammanfattning av Apple Expo.

Ja, detta var lite om det mesta. Det blev mycket mer än jag tänkt skriva - och lite ostrukturerat - men jag hoppas ni får ut något av det! Och som sagt, jag är rejält imponerad av Mac OS X Public Beta...

2000-07-20: Apples CEO Steve Jobs hade en av sina större introduktioner på MacWorld-mässan igår. Totalt blev det nya modeller av Power Mac G4 och iMac, en helt ny stationär dator (Power Mac G4 Cube), ny optisk mus, nytt större tangentbord, ny version av iMovie (videoredigeringsprogram), tre nya bildskärmar samt information om den publika betaversionen av Mac OS X (kommer i september). Hela Steves presentation kan ses på nätet. Det finns två versioner, en för långsammare förbindelser och en för bredband. Vid direktsändningen igår hade Apple en kapacitet på 4 Gb/s! Alla de nya produkterna beskrivs i sammanlagt åtta pressreleaser.

Den största nyheten i nya Power Mac G4 är att de två större modellerna nu kommer med dubbla G4-processorer som standard. Program som är anpassade för multipla processorer, t ex PhotoShop, kommer att dra nytta av detta och bli klart snabbare. Det är troligt att allt fler program kommer att anpassas för multipla processorer, nu när Apple på allvar börjar leverera sådana modeller. I det kommande Mac OS X kommer alla program att dra nytta av multipla processorer.

PowerMac G4 finns som tidigare i tre modeller, 400 (med en processor), 450 och 500 MHz (de båda sistnämnda nu med dubbla processorer). Trots fördelarna med två processorer är det ända något av en missräkning att IBM/Motorola, som tillverkar processorerna, inte fått fram snabbare modeller än 500 MHz! Nåja, två 500 MHz G4 med AltiVec ger trots allt drygt 7 Gflops (miljarder flyttalsberäkningar per sekund). Enligt Apple motsvarar det i PhotoShop en PC med en Pentium III på 2 GHz...

I övrigt får PowerMac G4 som standard gigabit-ethernet. Det innebär att den kan anslutas till nätverk med hastigheter på 10, 100 eller 1000 Mb/s. Gigabit-ethernet är integrerat direkt på moderkortet och tar således inte upp någon extra kortplats. I övrigt har maskinerna 64 - 128 MB internminne, 20 - 40 GB disk, USB, FireWire, DVD-ROM eller DVD-RAM, modem, AGP-grafik, PCI-kortplatser m m. De levereras med nya iMovie och nya musen och nya tangetbordet. Priserna är oförändrade och börjar på kring 13.900:- exklusive moms och bildskärm. Power Mac G4 finns för leverans andra veckan i augusti.

Även iMac-serien, som totalt levererats i 3.7 miljoner exemplar på knappt två år, får en uppfräschning. Det blir nu fyra olika modeller:

Alla modellerna har dessutom Harman Kardon-högtalare, USB, 10/100-ethernet och 56K-modem. AirPort kan installeras i alla utom den minsta modellen. Nya musen och nya tangetbordet ingår. Som tidigare saknar iMac fläkt.

iMac kostar från cirka 7.400:- exklusive moms. Samtliga modeller finns tillgängliga för leverans andra veckan i augusti, förutom den minsta som kommer första veckan i september.

Förutom de nya PowerMac G4 och iMac (ovan) introducerade Apple också en helt ny serie stationära datorer. Det är första gången sedan Apple presenterade sin förenklade produktmatris (med fyra serier, bärbart resp. stationärt för hem resp. kontor) för två och ett halvt år sedan som man utökar matrisen med en ny produkt. Den nya produkten kan ses som en förminskad Power Mac G4 och heter Power Mac G4 Cube. Som namnet antyder har den formen av en kub (höjden är 25 cm medan bredd och djup är 20 cm). Vikten är drygt 6 kg. I denna lilla kub har Apple pressat in imponerande mycket:

Datorn levereras med två externa Harman Kardon-högtalare (digitala, 20 W) samt nya musen och nya tangetbordet. Liksom iMac är den designad för släppa ut värmen upptill och saknar fläkt. Apropå design, den ser verkligen annorlunda ut. DVD-skivor stoppar man in upptill, vilket gör att den påminner om en (vacker) brödrost... Det är, precis som i som vanliga Power Mac G4, mycket enkelt att komma åt datorns interna komponenter, t ex för att uppgradera minnet eller sätta in ett AirPort-kort. Med Power Mac G4 Cube vänder man bara upp och ned på datorn, trycker lätt på ett handtag som då åker ut och sedan lyfter man mycket enkelt ut hela innanmätet med handtaget!

Det som främst skiljer PowerMac G4 och PowerMac G4 Cube är expanderbarheten. PowerMac G4 har PCI-kortplatser, utrymme för extra hårddiskar samt gigabit-ethernet och multipla processorer.

PowerMac G4 Cube börjar levereras i tredje veckan i augusti och kostar kring 15.500:- exkl moms och bildskärm.

I och med ovanstående nya modeller har Apple på en gång uppdaterat hela sitt stationära sortiment av datorer!

Apple Pro Mouse och Apple Pro Keyboard är namnet på den nya mus och det nya tangentbord som levereras med alla stationära modeller (iMac, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube). Musen är avlång (till skillnad från den tidgare runda modellen). Den är optisk och saknar därigenom helt rörliga delar; dessutom kan den användas på i stort sett vilket underlag som helst. Den har ingen egentlig knapp, utan hela ytan fungerar som en knapp.

Det nya tangentbordet är en kombination av Apples gamla USB-tangentbord (det som hittills levererats med iMac och Power Mac G3/G4) och det gamla stora ADB-tangentbordet. Utseendet påminner om USB-tangentbordet, medan knapparnas antal och placering påminner om ADB-tangentbordet.

Både den nya musen och det nya tangentbordet kan anslutas till äldre Mac-modeller med USB. De kommer att säljas separat för knappt 500:-/st med början i september.

Som om inte detta räckte kom också nya bildskärmar. De påminner dock en hel del om de gamla. I Apples bildskärmsfamilj finns nu en traditionell 17"-skärm och platta bildskärmar på 15" resp 22". Samtliga har inbyggd USB-hubb och använder en ny typ av kabel, där videosignal, USB-data och strömförsörjning kombineras i en kabel, allt för att minska antalet kablar. Den nya 17"-skärmen kostar kring 4.100:-, medan de platta bildskärmarna kostar c:a 8.400:- resp 37.000:-, allt exkl moms. Skärmarna kommer att börja levereras under mitten av augusti.

Nyfiken på hur de nya produkterna ser ut? Använd följande länkar för stillbilder och vridbara bilder.

2000-07-19: För elfte kvartalet i rad rapporterade Apple igår vinst. Exklusive extraordinära poster steg vinsten med 43% till $163 miljoner jämfört med motsvarande kvartal förra året. Omsättningen ökade med 17% till $1825 miljoner och bruttomarginalen steg något till nästan 30%. Försäljning utanför USA svarade för 46% av omsättningen, vilket är normalt för Apple. Drygt en miljon datorer såldes under kvartalet, vilket var en uppgång med 12%. Av dem var 350.000 PowerMac G4 och 450.000 iMac. Totalt har har Apple sålt 3.7 miljoner iMac.

2000-07-17: På onsdag kl 15 svensk tid håller Steve Jobs ett anförande på MacWorld-mässan i New York. Talet kommer att direktsändas över nätet. Dagen innan, på tisdag alltså, väntas Apple meddela sitt kvartalsresultat.

2000-06-06: Vid en extra föreningsstämma igår fattades beslut om att lägga ned användarföreningen MacinLund. Beslutet var lika väntat som sorgligt.

Bakgrunden till beslutet, som hängt i luften i flera år, är framförallt att styrelsen inte lyckats med att anordna verksamhet som i tillräckligt hög grad intresserat medlemmarna. En annan anledning är föreningens ekonomi, som förvisso är god på kort sikt, men som riskerade att allvarligt försämras av minskade intäkter (medlemsavgifter) och omfattande kostnader för att behålla klubblokalens nätanslutning. Även kostnaden för klubblokalen har vägts in, även om MacinLund inte själv betalat den.

Beslutet att lägga ned MacinLund skall inte ses som ett nederlag för Mac på Lunds universitet. Nedläggningen beror mer på att det inte längre finns samma behov av en användarförening som tidigare. När föreningen hade sin höjdpunkt under åttiotalet och början av nittiotalet så gällde helt andra förutsättningar. Inte minst var tillgången till datorer och information begränsad. Idag ser det helt annorlunda ut - datorer finns överallt och information finns lättillgänglig via tidningar och inte minst internet. Det förtjänar också att påpekas att det aldrig funnits någon PC-förening vid Lunds universitet, trots att en sådan också var erbjuden fri lokal.

Avvecklingen av MacinLund skall enligt beslutet ske snarast och och skall vara avslutad innan årsskiftet. Den sittande styrelsen fick i uppdrag att sköta avvecklingen. Enligt föreningens stadgar tillfaller föreningens tillgångar Lunds universitet.

Den avgående styrelsen har vissa förhoppningar om att en ny oberoende (inte universitetsanknuten) Mac-förening skall bildas i Lund/Malmö.

2000-05-24: AppleStore for Education öppnar i dagarna för Lunds universitet. Mer information om hur man handlar där (och hos andra återförsäljare som LU har avtal med) finns på min sammanställning över hur/var man köper Mac.

2000-04-05: Apple har, äntligen, släppt den väntade uppgraderingen till Mac OS 9.0.4. Den finns både i engelsk och svensk version. Uppgraderingen, som rekommenderas för alla som använder Mac OS 9, innehåller dels stöd för nya modeller, dels buggfixar: "It provides additional FireWire and USB support, enhances networking and power management, and improves audio, video and graphics functionality.". Uppgraderingen kan även laddas ned via "Programuppdatering" under Inställningar i Apple-menyn.

2000-03-27: Microsoft har släppt Internet Explorer 5.0. Svensk version kommer senare. MacWEEK har en artikel som beskriver vad som är nytt och Microsoft har en pressrelease.

2000-03-20: Användarföreningen MacinLund inbjuder till månadsmöte tisdagen 4/4 kl 15.30. Temat för mötet blir Apple, som representeras av Måns Thuresson. Måns har länge varit Apples ansvarige mot universitetsvärlden, men han har nyligen bytt arbetsuppgifter inom Apple. Nu ansvarar han för all Apples mjukvara, t ex Mac OS, Mac OS X, AppleWorks (fd ClarisWorks), iMovie/Final Cut och serverprodukter som AppleShare IP och Mac OS X Server. Vi får säkert höra en hel del om dessa produkter, liksom om aktuell hårdvara (t ex AirPort och eventuellt en visning av Apples platta 22"-skärm) och Apples planer för den närmaste tiden. Som vanligt kommer det att finnas tillfälle att ställa frågor till Måns.

Tid: tisdagen 4/4 kl 15.30
Lokal: K:C, Kemicentrum

(Så här hittar du enklast: Gå in genom Kemicentrums huvudingång. Den finns på Getingevägssidan av Kemicentrum vid den stora parkeringsplatsen. Gå uppför trappan, in genom dörrarna och ungefär ytterligare tio meter rakt fram. Sal C ligger nu på vänster sida.)

Såväl MacinLund-medlemmar som andra intresserade är varmt välkomna!

2000-02-23: Netscape eller Explorer? Sedan länge finns det två stora webbläsare för Mac, Netscape och Explorer. Vilken skall man använda? Själv har jag alltid kört Netscape, men på sistone har jag gått över till Explorer. I Explorer-serien tycker jag 4.5 var den första versionen som kunde mäta sig med Netscape. Explorer har dessutom ett antal fördelar:

Vad det gäller framtiden så ser även där Explorer ut att ha ett försprång. På MacWorld-mässan nyligen annonserade Microsoft Internet Explorer 5. Den väntas i mitten av mars. Netscape har inte offentliggjort några planer, och Mozilla verkar ha långt kvar innan den blir en färdig produkt, både att döma av dess gränssnitt och stabilitet.

För dem som väljer att fortsätta med Netscape rekommenderar jag minst version 4.5. Den är både snabbare och stabilare än tidigare versioner.

Ett annat alternativ är iCab. Den tar inte ens tre MB på hårddisken och kan klara sig på så lite som 1.4 MB internminne! iCab finns inte i färdig version än, men en "preview"-version kan hämtas via nätet.

Aktuella versioner är

2000-02-16: Apple lanserade i morse på MacWorld i Tokyo flera nya modeller.

Den största nyheten är en helt ny serie PowerBook-datorer. Det är en vidareutveckling av dagens PowerBook G3, men skiljer sig framförallt i följande avseenden:

Som tidigare är PowerBook G3 extremt välutrustad med bl a följande:

iBook har uppdaterats. Den har nu 64 MB internminne och 6 GB disk som standard. Dessutom introduceras iBook Special Edition som har snabbare processor (366 MHz jämfört med 300 MHz i vanliga iBook) och samma grafitfärg som iMac DV Special Edition. LU-pris för vanliga iBook är 12.600:- och för iBook Special Edition 14.000:-.

Även PowerMac G4 har fått en uppdatering, även om det i det här fallet bara är att Apple nu börjat leverera vad man sade att man skulle leverera när PowerMac G4 introducerades. Det innebär att alla modellerna är 50 MHz snabbare, dvs 400, 450 eller 500 MHz. LU-pris för PowerMac G4 startar på 13.800:-.

Eudora 4.3.1 är släppt. Eudora är ett mycket bra e-postprogram. Den nya versionen är både ett gratisprogram och ett kommersiellt program på samma gång! Efter det att man installerat programmet kan man använda alla funktioner i det, utan att behöva betala något. Man får dock stå ut med att Eudora visar ett litet fönster med annonser. Annonsen byts ut då och då och visas endast när man jobbar med Eudora (dvs har Eudora i förgrunden). Täcker man över annonsfönstret med ett annat fönster får man en diskret uppmaning att flytta det andra fönstret. I detta läge har man som sagt tillgång till alla funktioner i Eudora utan att behöva betala något. Tröttnar man på annonserna finns det två alternativ. Antingen betalar man $39.95 och slipper då helt annonser eller så väljer man "light"-läget. I det senare fallet slipper man också helt annonser, men man får inte heller tillgång till alla funktionerna i programmet.

Eftersom föregående gratisversion av Eudora, Eudora Light 3.1.3, är riktigt gammal bör nog alla Eudora-användare uppgradera till 4.3.x. Står man ut med annonserna får man många nya funktioner, men även i "light"-läget så är Eudora 4.3.x ett mycket bättre program än Eudora Light 3.1.3.

Den som tidigare har köpt den föregående kommersiella versionen av Eudora, Eudora Pro 4.x, kan via Eudoras hemsida hämta hem en fri uppdatering till annonsfria 4.3.x.

2000-01-20: Föreningen MacinLund kallar till årsmöte med traditionell auktion onsdagen den 16 februari kl 19.00 i E-huset på LTH (Ole
Römers väg 3). Årsmötet startar kl 19 och därefter följer auktionen. Inlämning till auktionen påbörjas redan kl 17 och fr o m kl 18 är det visning på inlämnad utrustning. Alla är välkomna, både medlemmar och andra intresserade. Följande gäller för auktionen:

Apple presenterade sent igår kväll sitt kvartalsbokslut för fjärde kalenderkvartalet 1999. Treden med vinster fortsätter. Under kvartalet omsatte Apple knappt 20 miljarder SEK (37% mer än motsvarande kvartal förra året) och gjorde en vinst på drygt 1.5 miljard SEK (+20%). Marginalerna sjönk marginellt och den internationella andelen av försäljningen ligger ganska exakt på 50%. Mätt i antal datorer ökade Apple med 46% jämfört med branschsnittet på 17%. Steve Jobs är numera ordinarie CEO, inte som tidigare bara "interim" CEO. I praktiken kommer det dock knappast att innebära någon skillnad, och han fortsätter att dela sin tid mellan Apple och Pixar. Hans lön kvarstår på$1/år, men helt lottlös blir han ändå inte - han får nu tio miljoner aktieoptioner i Apple och ett flygplan (Gulfstream V)!