1999-12-15: Efter jul- och nyårshelgerna är det som vanligt MacWorld i San Francisco. En av höjdpunkterma blir onsdagen den 5/1 kl 18 svensk tid. Steve Jobs håller då en keynote. Som vanligt är det ingen mer än Steve själv som vet vad han kommer att presentera. Apple direktsänder Steve keynote via QuickTime Streaming.

1999-12-13: Missa inte morgondagens MacinLund-möte (se under 99-11-29 nedan)! Det är inte för sent att anmäla sig (och du är välkommen på mötet även om du inte anmält dig i förväg).

1999-12-02: Apple gör en del ändringar i PowerMac G4-sortimentet idag. Priserna blir oförändrade, men datorerna blir något bättre. Alla modeller bygger nu på samma logikkort. Det innebär att minsta modellen (350 MHz) får AGP-grafik, snabbare minnesåtkomst, AirPort-möjlighet m m. Den får också DVD-spelare istället för som tidigare CD-spelare. Dessutom introduceras ett nytt AGP-kort i samtliga modeller. Det nya är 40% snabbare och har även digital utgång för bildskärm. De nya modellerna kräver Mac OS 9 (som ingår).

1999-11-29: MacinLund avslutar årtusendet genom att blicka tillbaka, om inte tusen år så åtminstone femton år. Missa inte detta möte som har alla möjligheter att bli ett av de mest intressanta någonsin!

Tema: Några nedslag i IT-historien

Skotte Mårtensson, CITU, ger en historisk återblick på datorutvecklingen i allmänhet, och Apple och Lunds universitet i synnerhet. Skotte var med och introducerade Macintosh på LU redan 1984 och har sedan dess med stort intresse följt utvecklingen. Han har därigenom fått mycket god inblick och lärt känna många betydelsefulla personer. Bl a får vi höra hur han lyckades locka Steve Jobs till Lund i mitten av 80-talet.

 Tid:  tisdagen 14/12 kl 15.30 (obs! mötet är flyttat från 7/12 till 14/12)
 Plats:  Comit AB, Dalbyv 22, Lund
 Förtäring:  landgång med dryck
 Föranmälan:  helst, till christel.mansson@comit.net

Mötet är kostnadsfritt och såväl MacinLund-medlemmar som andra intresserade är varmt välkomna!

1999-11-25: Microsoft har släppt en uppdaterare för MS Office 98 i kombinationen med Mac OS 9. Uppdateraren finns än så länge endast för engelska Office 98.

1999-11-15: Microsoft flaggar för ett säkerhetsproblem i Outlook Express 5.0. Skall de aldrig lära sig?

På onsdag arrangerar LDC Stora IT-dagen. Temat är "Datorn som arbetskamrat" och innehåller seminarier som bör intressera många inom LU. Parallellt pågår en utställning där bl a Apple kommer att visa sitt nya trådlösa kommunikationssystem AirPort. Arrangemanget är kostnadsfritt, men vi ser gärna att du anmäler dig i förväg.

1999-11-10: LDC söker en Mac-tekniker/konsult. Information om tjänsten finns på vår sida om lediga platser. Ytterligare information kan fås av Roland Månsson (046-2227436) eller Lena Gartmark (046-2227462).

1999-11-04: Svenska AppleStore har börjat leverera den svenska versionen av Mac OS 9.

1999-11-03: Apple har släppt version 6.3 av serverprogramvaran AppleShare IP. Det är en fri uppdatering, men det krävs att man har version 6.2 sedan tidigare.

1999-11-01: Den svenska versionen av Mac OS 9 har blivit något försenad. Den kommer troligen i november, men när i november beror på vem man frågar.

Connection meddelar att MacinLund-mötet hos dem imorgon måste ställas in pga sjukdom. Mötet kommer att hållas vid ett senare tillfälle.

1999-10-28: SPSS, som tillverkar statistikprogram, meddelar i en pressrelease att de omprövat sitt beslut att inte längre göra Mac-versioner. SPSS 10.0 kommer att komma i Mac-version under nästa år.

1999-10-22: Imorgon lördag 23 oktober lanserar Apple Mac OS 9 i både USA och i Sverige.

1999-10-18: Apple har korrigerat det famösa beslutet om nedgradering av lagda PowerMac G4-beställningar. Som Steve Jobs säger: "Good companies make mistakes. Great companies fix them". Återstår att se om sista ordet är sagt i denna förveckling...

1999-10-15: Apple verkar vara på väg att backa från gårdagens beslut om "omkonfiguration" (se nedan). Det lutar åt att tidigare gjorda beställningar kommer att levereras med avtalat innehåll och pris. För nya beställningar gäller de nya konfigurationerna.

1999-10-14: Apple presenterade igår kväll sitt resultat för räkenskapsåret 98/99 (Apple har brutet räkenskapsår). Under det senaste kvartalet var vinsten $111 miljoner och omsättningen $1340 miljoner. Jämfört med motsvarande kvartal förra året var vinsten något högre, men omsättningen 14% lägre. Apple gjorde en vinstvarning förra månaden, och resultatet blev nu något över de (nedjusterade) förväntningarna. Resultatet har påverkats negativt dels av jordbävningen i Taiwan, dels att Motorola inte kunnat leverera så många G4-processorer som Apple förväntat. Endast 35% av omsättningen genererades utanför USA, vilket är klart lägre än normalt.

För helåret 98/99 redovisade Apple en omsättning på $6.1 miljarder ($5.9 miljarder förra året) och en vinst på $601 miljoner ($309 miljoner förra året). Översatt till kronor blir det en vinst på knappt fem miljarder kronor och en omsättning på 50 miljarder kronor. Inga små siffror! Apples börskurs stängde på $64 igår (innan resultat presenterades). I handel efter det att resultatet presenterats steg aktien till $68.

Under den första veckan efter introduktionen av nya iMac fick Apple beställningar på otroliga 250.000 enheter. På iBook finns drygt 300.000 beställningar sedan introduktionen i slutet av juli.

Den trista nyheten är att pga Motorolas leveransproblem av G4-processorn, så "omkonfigurerar" Apple sitt PowerMac G4-sortiment. Samtliga modeller blir 50 MHz långsammare till oförändrat pris. Den positiva sidan är att tillgången på datorerna ökar. En annan positiv nyhet är att IBM under första halvåret nästa år kommer att börja tillverka G4-processorer (idag är Motorola den enda tillverkaren av G4-processorer).

1999-10-07: Svenska Apple räknar med släppa svenska Mac OS 9 samtidigt med den amerikanska versionen, dvs lördag 23/10. Den går redan nu att beställa på svenska AppleStore. Intressant teknisk information om Mac OS 9 finns i en ny technical note. Lunds universitets licens för Mac OS kommer även att omfatta Mac OS 9.

Det officiella AppleStore-priset på nya iMac är 10.995:- inklusive moms. Det innebär att Lunds universitets pris blir ungefär 7.900:- exklusive moms. Aldrig tidigare har man fått så mycket Mac för så lite pengar!

1999-10-06: Steve Jobs tal igår bjöd på en del nyheter. Han började med att lansera Mac OS 9, som kommer att släppas 23 oktober i USA och i november i resten av världen. Mac OS 9 innehåller ett femtiotal nyheter. Jobs valde att lägga tyngden på nio nya internetrelaterade funktioner, bl a Sherlock 2.

Den stora nyheten var dock en ny iMac (eller egentligen tre olika modeller av iMac). Det framgick med all önskvärd tydlighet att Jobs är mycket förtjust i iMac, nästan lika mycket som i den ursprungliga Macintosh-modellen.

Nya iMac har något snabbare processor (350 MHz), klart snabbare systembuss (100 MHz), dubbelt så stort internminne (64 MB, utbyggbart till 512 MB) och större hårddisk (6 GB). Den har som tidigare två USB-utgångar, men det är nu två separata bussar som klarar vardera 12 Mb/s (tidigare var det en buss på totalt 12 Mb/s).

Design spelar som alltid numera stor roll för Apple. Den nya modellen är några centimeter mindre i djupled och är mer genomskinlig än tidigare. Färgerna har samma namn som tidigare, men har anpassats till den mer genomskinliga designen. Toppmodellen har samma färg som PowerMac G4. Den viktigaste designförändringen är nog trots allt att datorn saknar fläkt, vilket gör den mycket tyst.

56k-modem och 10/100-ethernet finns som tidigare, men har blivit lite enklare att komma åt. Rent allmänt verkar Apple ha sneglat på den suveräna dörren i PowerMac G3/G4 när de konstruerade den nya iMac-en. Via en enkel lucka kommer man åt så att man kan installera mer internminne eller ett AirPort-kort för trådlöst nätverk (samma kort som för iBook). CD-spelaren (liksom DVD-spelaren i de större modellerna) saknar traditionell släde. CD-skivan sugs istället in i en tunn springa, som i en bilstereo.

Grafiken är av (nästan) samma typ som i PowerMac, med ATI Rage 128 (8 MB). Den är av AGP 2x-typ, precis som i de större modellerna av PowerMac G4. Ljuddelen har kraftigt förbättrats, i samarbete med Harman-Kardon, och håller nu HiFi-klass. Med Mac OS 9 stöds även USB-högtalare och Harman-Kardon kommer också med en USB-subwoofer, helt i iMac-design. Apple gör ingen hemlighet av att man tycker iMac är en utmärkt speldator.

Priset på iMac sänks i USA till $999. I Sverige är pristet på AppleStore 8.800:- (exklusive moms). Det är ett mycket bra pris, inte minst med tanke på alla förbättringarna. Jobs avslöjade också att i USA kommer man att kunna köpa iMac för $599 om man samtidigt tecknar ett internetabonnemang!

Förutom grundmodellen av iMac lanserades två lite mer avancerade modeller. Den mindre av dem heter iMac DV (DV för digital video). Utöver grund-iMac har den snabbare processor (400 MHz), större disk (10 GB), utgång för extern bildskärm, FireWire (där man t ex kan ansluta en digital videokamera), DVD-läsare samt programvaran iMovie (för att redigera digital video). Priset på denna modell är i USA $1299 och i Sverige 11.200:-.

Den mest avancerade modellern heter iMac DV Special Edition. Den skiljer sig genom att ha dubbelt internminne (128 MB), ännu större disk (13 GB) samt färgsättningen från PowerMac G4. Modellen kostar $1499 och i Sverige 13.100:-.

Alla de nya iMac-modellerna finns för omgående leverans. På svenska AppleStore anges leveranstiden till en vecka för de nya modellerna.

I och med den nya iMac-serien innebär det att Apple sedan maj bytt ut hela sitt produktprogram (nya PowerBook G3 i maj, PowerMac G4 i augusti, iBook i september och nu nya iMac i oktober)!

Mer information om de nya produkterna finns i ett antal pressreleaser från Apple:

1999-10-04: Imorgon tisdag håller Apples tf VD Steve Jobs ett tal. Det kommer att sändas live via nätet. Troligen kommer nya iMac-modeller att introduceras, men när Steve är på scenen kan allt hända... Talet börjar kl 19 svensk tid. Det kommer även att gå att titta på det i efterhand, via samma länk som ovan.

1999-09-03: Studentlitteratur meddelar att både Norton AntiVirus for Macintosh 6.0 och Norton Utilities for Macintosh 5.0 finns för leverans.

Förtroendet för Apple, mätt i börskursen, fortsätter att öka. Kursen på Apple-aktien ligger nu på drygt $70, vilket är en uppgång med över 70% i år. Även förra året var ett kanonår med en uppgång på 212%. Totalt har Apple-aktien stigit med otroliga 438% sedan 1 jan 1998.

1999-09-02:Seybold-konferensen överraskade Steve Jobs med att introducera ett par stora nyheter, dels en ny PowerMac med en helt ny processor, dels en mycket stor platt bildskärm.

PowerMac G4 bygger på den helt nya G4-processorn och är den första persondator som klarar över 1 Gflop (en miljard flyttalsberäkningar per sekund), med toppvärden på 4 Gflop. Hemligheten bakom detta är 162 nya intruktioner (AltiVec). Datorn är så snabb att amerikanska myndigheter klassar den som strategisk utrustning. Vid en visning igår i Stockholm fastnade datorn i tullen, men det lär vara ett övergående problem, åtminstone för Sverige (Norge, som inte är med i EU, ligger sämre till).

För att jämföra prestanda med de snabbaste PC-datorerna har Apple använt Intels egna prestandatester. Enligt dem är 500 MHz G4 nästan tre gånger så snabb som 600 MHz Pentium III! Tester med PhotoShop-filter visar att G4 är dubbelt så snabb som Pentium III.

PowerMac G4 ersätter PowerMac G3. De ser nästan likadana ut, med bl a samma praktiska dörr för att komma åt datorns innanmäte. Färgerna är dock lite annorlunda. Det finns tre modeller av PowerMac G4. Den minsta är på 400 MHz och bygger på PowerMac G3s konstruktion. De två snabbare, 450 och 500 MHz, bygger på ett helt nytt logikkort. De senare har bl a:

Den största modellen har dessutom DVD-RAM-enhet (skrivbar DVD). Via AppleStore finns möjlighet att skräddarsy datorn ytterligare, med upptill 100 GB intern disk och 1.5 GB internminne. Listpriset på PowerMac G4 börjar på 14.495:-.

Apple Cinema Display är världens största platta skärm. Den har 1600 * 1024 bildpunkter och mäter hela 22 tum (eftersom platta bildskärmar saknar sorgkant, så motsvarar det en traditionell skärm på 24 tum!). Den ansluts digitalt till PowerMac G4 för helt flimmerfri bild. Skärmen kostar $3999 i USA och säljs tills vidare enbart i kombination med PowerMac G4 på AppleStore.

Mac OS 9, som kommer i oktober, kommer att släppas samtidigt i flera länder, bl a Sverige.

1999-08-31: Ikväll kl 18 svensk tid håller Steve Jobs ett anförande på Seybold-konferensen. Det lär innehålla en del intressant nytt. Anförandet direktsänds i QuickTime 4. Se speciell webb-sida för mer info om sändningen. Det kommer även att gå att titta på sändningen i efterhand via samma webb-sida.

1999-07-22: I sitt anförande (i QuickTime 4-format, klart sevärt) igår på MacWorld-mässan i New York presenterade Steve Jobs flera nyheter. Den mest intressanta var definitivt den nya bärbara datorn för konsumenter, iBook. Med iBook har Apple fullföljt sin produktstrategi att ha fyra produktfamiljer, stationärt resp bärbart för konsument resp kontor. Apple lanserar iBook som en bärbar iMac och det stämmer rätt bra. Specifikationerna är följande:

Mätt med BYTEmark är detta världens näst snabbaste bärbara dator (den snabbaste är PowerBook G3).

Riktpriset i USA för iBook är $1599 och leveranserna börjar i september. Mer info om iBook finns på en speciell wepplats samt i en pressrelease.

iBook är förberedd för en ny typ av trådlöst nätverk, AirPort. Det är mycket snabbt (11 Mb/s, t o m något snabbare än vanligt ethernet) och klarar avstånd på upp till 50 meter, även genom väggar och andra hinder. Antenn för AirPort är inbyggt i iBook, men själva AirPort-kortet kostar $99. Med det kan man nå en bassation ($299) som kan vara ansluten till internet (basstationen har både inbyggt modem och 10/100 Mb ethernet). Upp till tio iBook kan dela basstation (och därmed internetanslutning). AirPort bygger på en internationell standard (IEEE 802.11 DSSS) och produkter kan väntas även från andra tillverkare. All kommunikation är krypterad.

Apple hade även en del andra nyheter (se också pressreleaser):

1999-07-19: Imorgon tisdag börjar MacWorld-mässan i New York. På onsdag håller Steve Jobs ett anförande, som väntas innehålla en hel del nyheter. Det direktsänds över nätet med QuickTime 4-teknik. Anförandet börjar kl 15 svensk tid. Missa det inte!

1999-07-15: För sjunde kvartalet i rad redovisar Apple vinst, den här gången på hela 203 miljoner dollar (varav 89 miljoner kommer från aktieförsäljning, men även utan den extra inkomsten så var vinsten större än motsvarande kvartal förra året). Apples lager uppgår nu till rekordlåga mindre än en dags försäljning.

1999-06-18: Connection, som övertagit Studentlitteraturs Apple-försäljning, har inkommit med en bekräftelse om att de övertar Stundetlitteraturs avtal. Utöver det erbjuder de viss prisfallsgaranti samt tre års förlängning av garantin till bra pris.

1999-06-17: CD med svenskt och amerikanskt Mac OS 8.6 finns nu för korttidsutlåning till användare inom LU (ej studenter, vår site-licens gäller enbart institutioner och anställda). Kontakta mig eller Jenz Rönnow.

1999-06-09: Apple har släppt QuickTime 4. Mer info finns i en pressrelease.

1999-06-01: De PowerMac 7500/100 och PowerMac 7600/120 vi förmedlat (se nedan under 99-05-28 och 99-04-20) är slut.

1999-05-28: Vi har fortfarande några PowerMac 7500/100 kvar (se nedan under 99-04-20) som vi förmedlar för 2.000:- (exkl moms). Vi har tagit bort restriktionen att vi bara förmedlar dem inom universitetet, så även anställda och externa kunder kasn ta del av erbjudandet. Kontakta roland.mansson@ldc.lu.se för mer info.

Apple har släppt en uppdatering av serverprogramvaran AppleShare IP till AppleShare IP 6.2. Uppdateringen är kostnadsfri för dem som har AppleShare IP 6.x. Bland nyheterna finns:

Se även Apples pressrelease.

1999-05-21: Studentlitteratur har sålt sin Apple Center-verksamhet till Connection A/S. Connection avser att driva verksamheten i samma lokaler med samma personal. Lunds universitet och Connection A/S är överens om att Connection A/S övertar ramavtalet (i sin helhet) från Studentlitteratur.

Apple introducerade i förra veckan Mac OS 8.6. Det är en mindre, kostnadsfri, uppdatering till Mac OS 8.5.x. Uppdateringen släpptes samtidigt på flera språk, bl a svenska och engelska. Systemkraven för Mac OS 8.6 är samma som för Mac OS 8.5.x, dvs PowerPC-processor och minst 24 MB internminne.

Bland nyheterna i Mac OS 8.6 finns, utöver buggfixar, stabilitetsförbättringar och prestandaförbättringar:

Mer information om Mac OS 8.6 finns bl a i en pressrelease , på Apples Mac OS-webbplats samt i ett antal tekniska artiklar.

1999-05-20: Apple lanserade i förra veckan en ny PowerBook-modell. Den är en vidareutveckling av den mycket trevliga PowerBook G3. Skillnaderna är:

Apple avser att leverera 333 MHz-modellen av den nya datorn istället för 266 MHz-modellen av föregångaren till dem som tecknat sig för PowerBook-alternativet i vårt personalköp!

1999-05-05: Svenska MacPressen uppger att Studentlitteratur sålt sitt Apple Center till ett danskt företag. Svenska MacWorld har samma information.

1999-04-30: Missa inte MacinLunds månadsmöte nu på tisdag 4 maj. Mötet kommer att handla om Apples nya operativsystem (framförallt Mac OS X Server) och den som berättar om detta blir Jacob Welin som är ansvarig för AppleSofts produktsortiment på Apple Computer. Mötet blir kl 1900 hos Comit, Dalbyv 22 (obs! inte som tidigare annonserats hos Studentlitteratur). Comit bjuder på landgång med dryck och vill gärna ha föranmälan till christel.mansson@comit.net (tel 046-150400). Alla är välkomna, både medlemmar och andra intresserade.

1999-04-20: Vi har ett antal Macintosh 7500/100 och 7600/120 som vi förmedlar till institutioner inom universitetet. Datorerna har tidigare använts i förvaltningens utbildningsrum. Vi förmedlar dem i befintligt skick (vad vi vet fungerar de, men det har vi inte testat). Datorerna har c:a 1 GB disk och 16 MB RAM. Tangentbord och mus ingår, men ej skärm. Garanti finns inte, men det går bra att lämna tillbaka datorn inom en vecka om den inte skulle visa sig fungera som förväntat. Priset är 2.000 för 7500 och 3.000 för 7600. Kontakta roland.mansson@ldc.lu.se för mer info.

1999-04-15: Apple lanserade igår en ny iMac-modell. Skillnaden mot tidigare modell är en snabbare processor, nu på 333 MHz mot tidigare 266. Det bör göra datorn uppemot 25% snabbare. Färgerna är desamma som tidigare, tack o lov.

Apple meddelar idag att den iMac som kommer att levereras i LUs personalköpserbjudande kommer att bli den nya iMac/333 istället för den tidigare meddelande iMac/266. Hyran blir oförändrad. Sista dagen för att teckna avtal är imorgon fredag...

Apple presenterade också sitt kvartalsresultat för första kvartalet 1999 igår. Vinsten blev 135 miljoner dollar (55 miljoner dollar motsvarande kvartal förra året). Såväl omsättning som bruttomarginaler steg också. Som tidigare ligger halva försäljningen utanför USA.

1999-04-13: På fredag är sista dagen att beställa en personalköpsdator. Om du har planer på att köpa en egen Mac, så missa inte detta tillfälle (du hyr datorn i tre år med rätt att köpa ut den efter hyresperioden).

1999-03-19: Lunds universitet har idag tecknat lokalt ramavtal avseende Mac OS-kompatibla datorer (dvs i praktiken Macintosh-datorer) utifrån förfrågningsunderlag från 981105 . Avtalet är tecknat med Apple, Comit, Core och Studentlitteratur. Vad det gäller Apple så omfattar det dels direkt försäljning via AppleStore, dels försäljning via av Apple valda återförsäljare, f n Comit och Studentlitteratur. Mer information kommer i nästa vecka.

1999-03-17: Apple har börjat leverera Mac OS X Server i USA.

1999-03-02: Ett lokalt ramavtal mellan LU och några Apple-leverantörer beräknas bli klart i början av mars (avtalet är klart men inte offentligt förrän alla berörda parter skrivit under). Mer info kommer på denna sida så snart allt är underskrivet.

1999-02-15: Apple har äntligen släppt MRJ 2.1 (Mac OS Runtime for Java). Nytt i denna version är framförallt avsevärt bättre prestanda och kompatibilitet. Mer info finns i en beskrivning.

1999-02-09: Aladdin har släppt Stuffit Expander 5.1. Nytt är, förutom bättre prestanda, att den utöver binhex (.hqx) och stuffit (.sit) även kan packa upp de vanliga pc-formaten .zip, .gz och .uu samt att den inte längre installerar något i systemmappen.

1999-02-05: Symantec har släppt en uppdaterare till Norton Utilities 4.0.3. Mer info finns.

1999-02-01: Det är nu klart att LU kommer att erbjuda sina anställda hyresdatorer ("personalköp"). Det framgår av ett beslut från 21/1 undertecknat av rektor. I ett underlag från personalenheten finns kompletterande information. Upphandlingen påbörjas omgående (för Mac-alternativet samordnas detta med det lokala ramavtal för Mac OS-kompatibla datorer som LU avser teckna nu i februari) och erbjudandet till personalen kommer sedan i mars, med leverans från mitten av april (alla tider är preliminära). Erbjudandet, som gäller alla anställda med minst tre års kvarvarande sammanhängande anställning, kommer sedan att upprepas två gånger per år, förutsatt att skattereglerna inte ändras. LDC kommer att sköta de administrativa delarna. Leverans samt stöd och support sköts dock av respektive leverantör. I priset ingår såväl tre års service och support som tre års leverantörsgaranti. Efter hyrestiden erbjuds den anställde att köpa datorn till marknadsmässigt pris. För Mac resp PC föreslås tre alternativ: standard, avancerat och bärbart. I alla paketen ingår modem, men inte skrivare (som eventuellt blir tilläggsval).

Glöm inte MacinLunds månadsmöte nu på tisdag kl 19.00. Det blir årsmöte, Steve Jobs från MacWorld, auktion (ta gärna med gamla överblivna Mac-prylar) och kanske någon överraskning. Lokalen är E:A (E-husets bottenvåning på LTH).

1999-01-14: Apples resultat för första kvartalet 98/99 var på drygt $150 miljoner. Det är tre gånger så mycket som samma kvartal förra året (vilket var Apples första vinstkvartal efter de stora förlusterna tidigare). Omsättningen ökade med åtta procent till drygt $1700 miljoner, medan antalet sålda system ökade med 49% (skillnaden beror på att datorerna blivit billigare, men marginalerna har trots det ökat). Av de 944 000 sålda systemen var drygt hälften iMac. Apples lager är nu rekordlågt; vid kvartalsskiftet var det två dagar, men kommer även fortsättningsvis att ligga på låga fyra-sex dagar. Försäljningen utanför USA svarar som vanligt för ungefär halva omsättningen.

1999-01-07: Steve Jobs presenterade i tisdags flera Mac-nyheter på MacWorld-mässan i San Francisco. För en gångs skull lyckades Apple hålla tyst om vad som skulle komma, så det blev en del överraskningar. Hela hans mycket intressanta keynote finns tillgänglig på nätet (för att se/lyssna måste man ha gratisprogrammet RealPlayer). Mycket information finns också i det dussintal pressreleaser Apple släppt i samband med mässan, bl a om PowerMac G3, iMac, Mac OS X Server, FireWire och nya bildskärmar. Bl a övriga nyheter kan nämnas att Apple kommer att redovisa vinst även för sista kvartalet -98 och att de nya euro-sedlarna är designade på en Mac (Apple kommer f ö att ha gemensam prissättning i euro-länderna).

Nya PowerMac G3 var den stora hårdvarunyheten. Det är den andra generationens G3-dator och den har dels lånat en del från iMac, dels en del egna nyheter. Nya PowerMac G3 har G3-processor på mellan 300 och 400 MHz, minst 512 kB level 2-cache, minst 64 MB internminne, minst 6 GB hårddisk och minst 24x CD-spelare. Liksom iMac har den 10/100 Mbit ethernet och USB och saknar såväl SCSI, serieportar som diskettenhet. Den levereras med samma tangentbord och mus som iMac, men eftersom den har en ADB-utgång så kan vanliga tangentbord och möss användas. Systembussen är nu på 100 MHz, vilket är det snabbaste Apple någonsin haft. Level 2-cachen går som vanligt på halva processorhastigheten.

Apple har fyra färdiga konfigurationer men man kan även via AppleStore skräddarsy sin egen konfiguration om man så vill. Max internminne är 1 GB och Apple kommer att sälja konfigurationer med upp till 100 GB disk internt. Andra tillval är DVD, Zip, modem, SCSI-kort och gigabit ethernet.

Istället för SCSI har nya PowerMac G3 FireWire. Det är en ny standard, en gång i tiden utvecklad av Apple, som har många fördelar, inte minst jämfört med SCSI. Hastigheten är 400 Mb/s, dvs 40 gånger snabbare än ett vanligt ethernet. Antalet enheter som kan kopplas ihop är 63 - och det behövs ingen konfigurering av id-nummer eller någon terminering. Kablarna är dessutom smidiga och får vara drygt 4 m långa. Enheter kan kopplas in och ur under drift och man behöver inte starta om datorn för att komma åt dem. Strömförsörjning kan ske via samma kabel för enheter som är strömsnåla. FireWire kan användas för att ansluta traditionell utrustning som hårddiskar och bildläsare, men även för t ex videokameror.

Grafiken i nya PowerMac G3 hanteras av ett speciellt PCI-kort, ATI RAGE 128, från ATI med hela 16 MB grafikminne. Det ger synnerligen god prestanda och klarar upplösningar upp till 1900*1200 bildpunkter i 32 bitar. Utgången för bildskärm är en vanlig VGA-kontakt. Kortplatsen som grafikkortet sitter i är på 66 MHz. Förutom den finns tre lediga PCI-kortplatser på 33 MHz (64-bitars).

Precis som iMac så har nya PowerMac G3 ett lite annorlunda utseende. Den finns bara som tornmodell och har ett bärhandtag i varje hörn. Det är synnerligen smidigt att komma åt innanmätet då ena sidan är en dörr som enkel kan öppnas.

PowerMac G3 kostar från strax under 15.000:- exkl moms.

iMac har blivit en riktig succé för Apple. Från introduktionen i mitten av augusti har 800 000 enheter sålts. Det är en var femtonde sekund, dygnet runt. En undersökning visar att ungefär hälften köpts av hushåll som inte tidigare haft Mac. iMac-modellen får nu en smärre uppdatering med något snabbare processor (266 MHz) och större hårddisk (6 GB) och ett något lägre pris. Dessutom kommer den i fem nya färger!

Mac OS X Server är server-versionen av Apples moderna operativsystem, baserat på unix. Det skulle släppts redan under tredje kvartalet förra året, men blev försenat. Nu kommer det istället under våren, men innehåller ett par nyheter. Apache 1.3.3, världens mest använda webb-server, och WebObjects 4, Apples applikationsserver för internetapplikationer, ingår båda. Dessutom ingår NetBoot som gör att Mac:ar kan starta och konfigureras från en server - de behöver inte ens en egen hårddisk. Vidare ingår en filhanterare som är åtkomlig på vanligt sätt via Väljaren. Mac OS X Server kommer att kosta runt 10.000:- exkl moms.

Microsoft passade i samband med mässan på att dels öppna en Mac-specifik webb-plats, dels introducera Internet Explorer 4.5 och Outlook Express 4.5.