1997-12-09: Power Macintosh Emergency Handbook är en ny och bra handledning att ta till när datorn strular. I den finns bl a tips om vad man kan göra om datorn inte startar.

Apple har en fix för ethernet i de nya G3-modellerna.

1997-12-05: Apple har släppt en bra uppdatering för PowerBook 3400. När man kopplar en extern projektor (eller skärm) till en PowerBook 3400, så noterar den ibland inte detta och genererar istället bild på den inbyggda bildskärmen. Det har tidigare inte funnits något sätt att tvinga den att generera en extern signal, men nu finns det alltså det.

1997-11-26: Idag går LDCs kommunikationsdag av stapeln. Jag kommer att prata om Mac-nytt kl 16.05-16.30. Lokalen är aulan i kårhuset på LTH.

1997-11-21: 2/3/4/6 GB Firmware Utility 1.0 fixar ännu ett problem av typen disken går ej igång efter vila (säkrast är kanske att inte tillåta disken att gå i vila alls): "This bootable disk image contains a utility to fix a problem with a limited number of 2, 3, 4, and 6 GB SCSI hard drives in some Power Macintosh and Performa configurations that may experience a problem waking after the machines has been set to the Sleep mode."

Apple har alltid erbjudit utvecklare av program och hårdvara att köpa datorer till specialpriser. Information om utvecklarprogram finns på Apples utvecklarsidor. Nytt är nu dels att rabatterna blivit bättre, dels att de numera även gäller för journalister och "påverkare".

1997-11-19: Apples utvecklingsmiljö MPW finns nu att hämta via ftp. Även de som inte programmerar kan ha nytta av dess unixliknande kommandostruktur.

Studentlitteratur har en speciell prislista för Lunds universitet (även anställda och studerande).

1997-11-12: Apple har en sida med information om de nya G3-datorerna.

1997-11-11: Steve jobs höll igår ett intressant tal där han både introducerade nya produkter och annonserade förändringar i Apple affärsmodell. Under rubriken "Think different" presenterade han "a very different chip", "a very different store" och "a very different factory".

Den nya processorn är PowerPC 750, som också kallas G3 (tredje generationen av PowerPC). G3 ger, tillsammans med ny cacheteknik (backside cache) och snabbare systembuss mycket bra prestanda. I själva verket är prestandan så bra att de mellanmodeller som nu introduceras i prisläge 17.500 och uppåt har prestanda som motsvarar eller överträffar de tidigare toppmodellerna. De nya modellerna börjar levereras i början av december i Sverige.

PowerMac G3 ersätter närmast mellanmodellen PowerMac 7300. Den finns dels i samma låda, dels som golvmodell i ett något förminskad 8600-låda. Processorn är på 233 eller 266 MHz, vilket ger en CPU-kraft som ligger i nivå med eller t o m över 8600/300-9600/350. Systembussen är på 66 MHz mot tidigare 50 och L2-cachen (512 KB) sitter på en speciell buss med halva processorhastigheten (117 eller 133 MHz). PowerMac G3 levereras med 32 MB internminne (SDRAM), 24x CDROM, ethernet och minst 4 GB hårddisk. Vissa modeller har dessutom Zip-enhet och video in/ut. Jämfört med 8600/9600 har G3 färre PCI-kortplatser (tre) och enbart 5 MB SCSI. G3 har inte som tidigare PCI-modeller PowerPC-processorn på ett eget kort. Universitetspris c:a 17.500:- - 28.000:-.

PowerBook G3 är en riktig värstingmaskin. Den ser ut som PowerBook 3400, men har dubbla prestanda. CPU-prestanda ligger i klass med PowerMac 8600/300, vilket gör den till världens snabbaste bärbara. Den har en G3-processor på 250 MHz, 512 KB L2-cache (100 MHz), 50 MHz systembuss, 20x CDROM, 32 MB internminne och 5 GB hårddisk. För att klara detta har den fått ett kraftigare batteri och vikten har därmed ökat något, till knappt 3.5 kg. Universitetspris aningen under 50.000:-.

I USA kan kunder fr o m igår via nätet besöka The Apple Store och där både skräddarsy och köpa sin dator. Man kan välja mellan färdiga paket (bra, bättre bäst) eller helt sätta samman sin egen dator (processor, minne, disk etc). Betalning kan sedan ske via kreditkort. Tjänsten kommer till Europa under våren.

1997-11-07: Symantec Antivirus-avtalet är nu klart. Insitutioner som är med i Select-systemet kan köpa SAM-licenser på samma sätt som för Microsoft- och Claris-produkter. Priset per SAM-licens beräknas bli c:a 75:- per dator. Eventuellt, troligen inte, kan en årlig underhållsavgift tillkomma. Den blir i så fall strax under licensavgiften och täcker samtliga uppdateringar. Det kan ta någon vecka innan SAM går att hämta från Select-datorn. De Select-ansvariga som behöver SAM innan dess kan kontakta mig så skickar jag en diskettkopia. Viktigt att tänka på är att se till att regelbundet uppdatera SAM med senaste databasen över virus. Det kommer en ny varje månad.

1997-11-06: Apple aviserar en intressant presskonferens på måndag kl 11 lokal tid (kl 20 svensk tid). Förutom produktintroduktioner (bl a PowerMac G3 och PowerBook G3) så utlovas "Jobs will unveil some important and exciting changes--not only to the product line, but to the way the Company does business."

Det verkar nu sannolikt att Symantec Antivirus (SAM) inom kort kommer att erbjudas inom Select-avtalet, till ett mycket bra pris dessutom.

1997-11-03: Vår "gamla" modempool 046-150260 är nu ändrad så att den, precis som nya modempoolen 046-370040, har användardatabasen på en Novell-filhanterare. Det innebär att den som kopplar upp sig via ARA 2.x (eller ARA 3.0 med ARAP-protokoll) måste installera Shiva Security Client Module i mappen Tillägg i systemmappen samt ange "gäst" istället för "registrerad användare" i ARA-programmet. Den egenliga användaridentiteten (och lösenordet) matar man sedan in i den dialog som Shiva Security Client Module visar under uppkopplingen. Se även LDCs driftsida.

I bilaga 2 i universitetets avtal med Apple finns formuleringen "Universitetets institutioner och personal samt studerande erhåller motsvarande 3% rabatt på återförsäljares prislista vid köptillfället. Denna rabatt utgår vid inköpstillfället". De återförsäljare som ger denna extra rabatt är de som är Apple Education Partners, dvs Studentlitteratur i Lund och Avancera i Malmö.

1997-10-29: Apple har släppt en uppdaterare som uppdaterarar AppleShare IP 5.0 till 5.0.2. I uppdateringen ingår AppleShare-klient 3.7.2, som ger avsevärt bättre prestanda än den version (3.7.1) som medföljer Mac OS 8.

1997-10-27: Comit är ett nytt Apple-center i Lund. Det är grundat av avhoppare från Studentlitteratur och är med i Statskontorets ramavtal om Apple-utrustning.

1997-10-21: Det förekommer problem med makrovirus på många institutioner vid universitetet just nu. (Makrovirus är speciella virus som angriper program med inbyggt makrospråk, framförallt Word 6 och Excel 5. Till skillnad från de flesta andra virus sprids dessa virus med dokument och dokument från PC kan smitta Mac och vice versa.) Det annars utmärkta Disinfectant hanterar inte makrovirus, så de som misstänker att de fått problem med makrovirus eller som riskerar det genom att de utbyter Word- och Exceldokument med andra bör skaffa ett kommersiellt antivirusprogram. F n finns inget sådant med i Select, men vi förhandlar med Studentlitteratur om att ta in Symantec Antivirus (SAM) där. För den som redan har SAM gäller det att dessutom ha den senaste databasen över virus. Den kan hämtas från MacPublic eller direkt från Symantec. Om du har en svensk version av SAM så kan du behöva döpa om namnen på filerna till motsvarande svenska namn. När man startar SAM så visas längst ned i första fönstret vilken version av antivirus-databasen som används.

1997-10-17: Apples börskurs vände nedåt med 10% efter bokslutet (se nedan).

Steve Jobs tal på MacWorld i Boston finns nu som ett antal QuickTime-filmer med både bild och ljud:

1997-10-16: Apple har publicerat sitt resultat för dels fjärde kvartalet, dels för 1997 (Apples räkenskapsår slutar den 30/9). För fjärde kvartalet minskade omsättningen med 30% till $1.6 miljarder. Resultatet blev -$161 miljoner jämfört med +$25 miljoner motsvarande kvartal föregående år. Rensat från omstruktureringskostnader och återköpet av Power Computings Mac OS-licens blev resultatet -$24 miljoner.

För helåret blev omsättningen $7.1 miljarder (en miskning med 28%) och resultatet -$1 miljard. Förra årets resultat var något bättre, -$816 miljoner. I resultatet ingår omstruktureringskostnader och avskrivningar för NeXT och Power Computings Mac OS-licens på totalt $667 miljoner. Av Apples intäkter kommer fortfarande kring 50% från länder utanför USA, även om andelen var lägre under fjärde kvartalet. Mac OS 8 uppges sålt mycket bra (två miljoner exemplar hittills).

1997-10-15: Svenska Apples utbildningsavdelning har ny hemsida.

1997-10-13: Apple har ett pressmeddelande om samarbetet med Lunds universitet.

Studentlitteratur har ändrat sin domän från studli.se till studentlitteratur.se. Uppdatera adressböcker och bokmärken!

MacWEEK uppger att första utvecklarversionen av Rhapsody kommer imorgon.

1997-10-06: Universitetet har en officiell pressrelease om Apple-avtalet.

Apple har släppt Drive Setup 1.3.1 (verktyg för att formatera Apple-hårddiskar). Den fixar ett fel på vissa modeller med IDE-disk. Felet yttrar sig som så att datorn inte startar från hårddisken utan istället visar ett blinkade frågetecken (det finns andra anledningar som kan ge upphov till samma symptom).

1997-10-02: Det nya avtalet mellan Lunds universitet och Apple finns nu tillgängligt. Det gäller i tre år och består i huvudsak av följande:

1997-09-30: Studentlitteratur har börjat leverera svenska Mac OS 8.

1997-09-26: Apple och Lunds universitet tecknade igår ett nytt treårsavtal. Avtalet ger bl a rätt till obegränsad användning av Mac OS för lärare och övriga anställda vid universitetet. Studenter omfattas däremot ej av avtalet. Avtalet omfattar inga andra mjukvaror än operativsystem och universitetets licenser för MacX, ARA (ARA-klient ingår dock i Mac OS), At Ease, HyperCard och AppleScript har därmed upphört. Installerade program får användas utan tidsbegränsning men de får inte flyttas eller nyinstalleras utan köp av ny licens. Avtalet innehåller även viss rabatt på hårdvara och samarbete kring Rhapsody. Mer detaljer kommer senare. En presskonferens är planerad till 2/10.

1997-09-24: Version 2.5 av diskformateringsprogrammet Hard Disk Toolkit är försenad och väntas nu först i november eller december.

1997-09-23: Apple har info om problem med vissa Performa-modeller (5400, 5500, 6400, 6500, 5260, 6360). Problemet yttrar sig genom att datorn visar ett blinkande frågetecken när man sätter på den. Som vanligt är min rekommendation att hellre satsa på en riktig PowerMac som 7300, 8600 och 9600 eller ev 4400.

1997-09-22: Några små Apple-notiser (bl a om ARA 3) ur kommande nummer av vår kundtidning Datacentralen informerar.

MacWEEK uppger att första utvecklarversionen av Rhapsody kommer första veckan i oktober.

1997-09-18: Har Apple någon framtid?

Ingen kan ha undgått att läsa om Apples bekymmer den senaste tiden. Vad är det som har hänt och vart är Apple på väg? I den här artikeln ger jag min personliga syn på detta.

Apple är ett datorföretag som har varit mer innovativt än så gott som alla andra. De lanserade den första persondatorn och var de som banade vägen för grafiska gränssnitt (på den tiden då allt annat var teckenbaserat och möss och fönster ansågs vara leksaker). Samtidigt har Apple gjort många misstag över åren. Bland de grövsta finns periodvis dåligt ledarskap, alltför stark tro på sig själv samt att man inte i tid tillät Mac-kloner. I själva verket är det nog få företag som skulle överlevt så många misstag som Apple gjort.

Det senaste året har problemen blivit allvarligare, främst genom Apples dåliga finanser och genom att huvudkonkurrenten Windows blivit allt bättre (även om Apple fortfarande har ett klart försprång).

Steve Jobs, en av Apples grundare, har haft en nyckelroll den senaste tiden. Efter en maktkamp 1985 tvingades han lämna företaget. Har har sedan dess lyckats med att bli miljardär på nytt genom NeXT och Pixar. I år kom han tillbaka som extern konsult och rådgivare till Apples dåvarande VD, Gil Amelio. Jag hade förmånen att lyssna på honom i maj och kunde konstatera att han fortfarande är en stor visionär och har kvar förmågan att entusiasmera sin publik. Han betonade då att han bara var konsult och att det inte var han som bestämde. Vilka planer Jobs hade redan då var och är oklart. Jag skulle inte bli direkt förvånad om han hade planerat för ganska stora delar av det som sedan hände. Hursomhelst så blev Gil Amelio sparkad av styrelsen. Det var synd dels eftersom det inte var bra läge för ett VD-byte, dels eftersom han nog hade lyckats med mycket av det han förutsatt sig - dock inte med att få Apple att åter visa vinst. I det vakuum som uppstod utan VD och med en svag styrelse så tog Jobs, fortfarande som extern konsult, i princip över bolagets ledning.

Vid MacWorld i Boston i augusti höll Jobs ett större tal. Han meddelade då att i princip hela den gamla styrelsen avgick (förutom ett par personer som suttit där mindre än ett år). I den nya styrelsen ingår bl a Jobs själv och hans gode vän Larry Ellison, VD för Oracle. Ingen styrelseordförande eller VD utsågs dock. Vidare presenterade han ett avtal - som han själv hade satt stor prägel på - med ärkefienden Microsoft. I det ingår bl a att Microsoft investerar i Apple och fortsätter att utveckla Mac-versioner av Office. Företagen kom också överens om att få använda varandras patent, att reda ut diverse stämningar, att samarbeta om Java och satsa på Microsofts Internet Explorer. I och med avtalet med Apple så närmade sig Apple Microsoft och fjärmade sig samtidigt från alternativ som Sun och Netscape. Ytterligare två andra saker i talet var värda att notera, nämligen att han inte nämnde något om vare sig Mac-kloner eller Apples kommande operativsystem Rhapsody.

Apples (läs Jobs) nästa steg var att successivt ta död på Mac-klonmarknaden. Det är ett synnerligen olyckligt beslut. Dels minskar man effektivt Mac OS-marknaden, dels omvände man ett antal vänner till ovänner. Efter att ha bråkat med Mac-klontillverkare om licensavgifter, CHRP/PPCP (ett sätt att bygga Mac-kloner) och Mac OS-licenser, så köpte Apple upp Power Computings Mac OS-verksamhet (i princip för att lägga ned den) och sade i praktiken upp licensavtalen med de mycket viktiga samarbetspartnerna Motorola och IBM (det är de som konstruerar och tillverkar de PowerPC-processorer som Apple använder).

I mitten av september meddelades att Jobs blivit utsedd till tf VD, en post som han i praktiken haft sedan Amelio avgick, dock utan att ha det fulla ansvaret. Apple uppger att de räknar med att en permanent VD skall utses innan årets slut.

Där står Apple idag. Jobs har drivit igenom stora förändringar och sagt upp vänskapen med många för Apple viktiga företag. Tyvärr är det inget som kan åtgärdas nu - inte ens om Apple hade haft bra finanser. Apple står och faller med Jobs. Vem kan bli ny VD och styrelseordförande så länge Jobs styr från baksätet? Vill Jobs själv bli det (trots att han offentligt sagt nej)? Och även om Jobs lämnar Apple, kan man hitta någon annan som vill fullfölja hans strategi?

Nu är inte allt så nattsvart som det låter. Amelio gjorde många bra saker. Kvalitetsproblemen har rättats till och tidsplaner har hållts. De senaste PowerMac-arna är riktigt bra - fortfarande rekommenderar jag riktiga PowerMac-modeller som 7300, 8600, 9600 framför Performa (inklusive de Performa-modeller som nu döpts om till PowerMac). Apple har nyligen lanserat modeller med klockhastigheter på upp till 350 MHz, dessutom med förbättrad cache-arkitektur. Det innebär modeller som ligger över eller i paritet med det allra bästa på Wintel-sidan. PowerBook 3400 är en alldeles utmärkt, om än dyr, bärbar dator. Mycket snart kommer dessutom modeller baserade på nya PowerPC 750, som ger ännu bättre prestanda (Motorola och Power Computing hade redan sådana modell klara, men de kommer dessvärre aldrig att säljas). PowerPC-chipet har alltså god potential.

Mac OS 8 släpptes i tid i USA och i början av oktober kommer - som planerat - den svenska versionen. Mac OS 8 är ett stabilt och bra system som även innehåller en ansiktslyftning av gränssnittet, både vad det gäller funktionalitet och utseende. Även om förändringarna mer motiverar ett versionsnummer som 7.7 än 8.0 så är det ett klart steg i rätt riktning och ingen som kört 8.0 vill gå tillbaka till 7.x. Även på mjukvarusidan har Apple tänkt om och man utlovar nu Mac OS-versioner parallellt med Rhapsody en lång tid framåt och bra stöd för Mac OS-applikationer under Rhapsody. Detta ger både ett längre liv för Mac OS och en smidigare övergång till Rhapsody.

Rhapsody - ett modernt unixbaserat operativsystem - har man medvetet talat mindre om för att inte störa lanseringen av Mac OS 8. Första utvecklarversionen väntas - i tid - i september. Det jag såg och provade i maj antyder att den bör kunna levereras till slutkund enligt planerna nästa sommar.

Så mitt svar på frågan i rubriken blir: tror det, hoppas det, men ingen kan vara säker på det.

Vill du själv bilda dig en uppfattning, kom till MacinLunds månadsmöte tisdagen den 7 oktober kl 15.30 i Röda rummet i Ekologihuset. Apple kommer då hit och mötet är öppet för alla intresserade.

1997-09-17: Svenska Mac OS 8 är klart. Studentlitteratur räknar med att kunna börja leverera det i början av oktober.

1997-09-16: Steve Jobs har av Apples styrelse utnämnts till tillfällig VD. I praktiken har han fungerat som en sådan sedan ett tag tillbaka. Apple räknar med att utse en ny permanent VD innan årets slut.

1997-09-12: Universitetets avtal med Apple går ut den 20 september. Förhandlingar om nytt avtal för Mac OS (som numera även inkluderar bl a ARA-klient) pågår mellan LU och Apple. Däremot kommer det inte att bli förlängning av avtal för MacX, HyperCard, ARA, At Ease m m. Har du behov av dem, så kopiera dem från MacPublic innan avtalet går ut. Vad det gäller Mac OS finns två huvudmodeller: som nu fritt åtkomligt via MacPublic eller att dataansvarig på institution kan hämta hem (mot debitering) enligt Select-modellen. Har du synpunkter, framför dem gärna till Skotte MårtenssonCITU eller Bengt EY Svensson.

Motorola uppger i en pressrelease att även de lämnar Mac-klonmarkanden. Samma gäller antagligen IBM. Båda dessa företag var viktiga licenstagare och de hade dessutom rätten att licensiera vidare till andra tillverkare. Apple fortsätter nu på sin nya väg, i stort sett ensamma igen på Mac OS-marknaden.

MacinTouch, som intagit en kritisk ställning till Apple och inte minst Steve Jobs, har nu delvis vänt efter att ha blivit uppringd av Steve Jobs. Rent allmänt är det f n svårt att veta var Apple är på väg, då många inte speciellt gamla beslut kontinuerligt ändras eller omvärderas. Företaget verkar i princip sakna ledning och styras av Steve Jobs.

1997-09-08: Netscape har släppt Netscape Communicator 4.03. Om du inte behöver mer, så använd "base_install". Annars finns det totalt åtta (!) installerare att välja på.

En uppdaterare för RAM Doubler 2.0.2 är släppt.

1997-09-02: Apple bekräftar dessvärre att de kommer att köpa Power Computing för att lägga ned det (även om deras pressrelease har en annan formulering). Detta kan knappast vara något annat än början på slutet för Mac-kloner. De $100 miljoner de betalar är dubbelt olyckliga; dels försvinner ytterligare pengar ur kassan, dels används de på ett destruktivt sätt för att minska Mac OS-marknaden. Suck.

Adobe Persuasion läggs ned.

1997-09-01: MacinTouch uppger att Power Computing kommer att sluta tillverka Mac-kloner, och att Apple t o m kommer att betala dem för det. Om det stämmer är det mycket olyckligt och det hela har hanterats mycket klantigt av Apple. På mycket kort sikt kan det vara bra för Apple, men definitivt inte på längre sikt. På kort tid har nu Apple lyckats bli ovänner med de flesta, förutom Microsoft och IBM och eventuellt Motorola.

Apple har släppt QuickTime Plug-In 1.1.1.

1997-08-11: Adobe har släppt en uppdaterare som uppdaterar PageMaker 6.5 till 6.5.2. Den uppges fungera på alla västerländska språkversioner.

Netscape har släppt version 4.01a av Netscape Communicator.

MacResource rapporterar att Apples uppdaterade filsystem HFS+ kommer med i den uppdatering av Mac OS 8 ("Bride of Buster") som planeras till hösten. HFS+ gör framförallt att spillet (dvs det utrymme på disken som går åt för att administera filsystemet) på stora diskar med många filer minskar dramatiskt. Jag provade nyligen att kopiera två nästan fulla 2GB-diskar till en 6GB-disk. Man kunde tro att det skulle bli 2GB ledigt, men det blev bara 58MB! Förlusterna är alltså stora i dagens filsystem. Jag gjorde en annan test med HFS+ och en mapp (med många små filer) som tog c:a 250MB under HFS tog bara 25MB med HFS+ (HFS+-partitionen var visserligen på 2GB och HFS-partitionen på 4GB, men ändå...).

1997-08-08: Det finns ett svenskt pressmeddelande om de nya PowerMac-modellerna.

Apples börskurs rusar vidare och ligger nu precis under $30. Den kommer antagligen att fortsätta svänga, både uppåt och nedåt.

1997-08-07: I två pressreleaser beskriver Apple dels den nya styrelsen, dels samarbetet med Microsoft.

I den nya styrelsen finns bara två av de gamla ledamöterna med. De intressantaste av de nya är Larry Ellison från Oracle som tidigare både uttryckt intresse av att investera i Apple och att satsa på Network Computers (suck) och Steve Jobs, en av Apples grundare som verkar ovänlig mot klontillverkare (suck). Ingen styrelseordförande är utsedd och sökandet efter en ny VD fortsätter.

Vad det gäller samarbetet mellan Apple och Microsoft så har de kommit överens om att kunna använda varandras patent, fortsatt utveckling av Office för Mac (hmm...), ha Microsoft Explorer som standard-webläsare i framtiden (Microsoft tränger sakta med säkert ut Netscape; snart skall de väl ta över internet också...) och att Microsoft skall investera $150 miljoner (7%) i Apple (dock utan rösträtt...). Apples börskurs steg kraftigt, från c:a $20 till drygt $26. För en månad sedan var den nere i $12.

Hela Jobs keynote finns att läsa på nätet. Den går också att lyssna på det via RealAudio (jag har precis gjort det). När du kommer in i RealAudio så spelas en 56 sekunder och helt ointressant reklamslinga. Välj då Next Clip i Clips-menyn för att lyssna på själva talet.

En första testversion av AppleShareIP 5.0.2 finns att ladda ner.

1997-08-06: Det var svårt att följa Steve Jobs keynote via RealAudio, men något av det jag uppfattade var att Larry Ellison och Steve Jobs tar plats i Apples styrelse tillsammans med två andra nya medlemmar samt att Microsoft investerar i Apple ($150 miljoner enligt CNN).

Apple har nio nya pressreleaser om nya datorer, servers, bildskärmar, laserskrivare, MacX 2.0, MacApp m m.

Nya PowerMac 8600 och 9600 är de snabbaste Mac-modellerna någonsin. De bygger på gamla 8600 och 9600, men har följande fördelar:

I övrigt så har 9600 precis som tidigare PCI-kort för bildskärm och 8600 inbyggt stöd för bildskärm och video in/ut. Leverans är omgående för vissa modeller och i slutet av augusti för andra.

PowerMac 9600/350 kommer också i en server-version, Workgroup Server 9650/350. Det är samma dator med dubbla hårddiskar, PCI-kort för ultra wide SCSI-3 och 10/100 Mbit ethernet samt en hel del extra mjukvara. Leverans börjar i september.

AppleVision 750 och 750 AV är nya bildskärmar som motsvarar 850-serien, med den skillanden att det är 17"-skärmar istället för 20".

LaserWriter 8500 är Apples första skrivare som använder Postscript 3. Den klarar pappersformat upp till A3 och upp till 20 sidor per minut. Som tillbehör finns bl a dubbelsidig utskrift och pappersmagasin på upp till 1650 papper. Skrivaren levereras med en ny version av LaserWriter-drivrutinen, 8.5. Den tillåter bl a utskrift via tcp/ip.

1997-08-04: De amerikanska Mac-tidningarna MacWorld och MacUser går samman och den nya tidningen kommer att heta MacWorld. MacWEEK berörs inte.

MacWorld-mässan i Boston börjar imorgon och pågår till och med fredag. Räkna med pressreleaser och produktintroduktioner ("new desktop, server, display, and printer products"). Steve Jobs håller en keynote på onsdag...

Apple i USA har sänkt priset på PowerBook 3400-serien med $500.

Apples aktie steg kraftigt i fredags (kring 10%) och närman sig nu $20. Uppgången är 66% sedan årslägsta för några veckor sedan.

1997-07-31: Apple har släppt Mac OS Runtime for Java 1.5. Den kräver minst System 7.5 och 68030-processor eller bättre. Mer info om MRJ 1.5 finns i en pressrelease.

CHRP/PPCP-datorer verkar äntligen vara på gång. Motorola har annonserat StarMax Pro 6000, som dessutom har nästa generations PowerPC-processor, snabbare processorbuss och ny cache-arkitektur.

Apples börskurs steg med drygt 5% igår. Samtidigt spekuleras det i att Steve Jobs kommer att bli Apples nästa styrelseordförande.

Apple har en Technical Note för Mac OS 8.

1997-07-30: Apple har en sida om buggar i Mac OS 8. Den är riktigt bra och beskriver fel rakt på sak utan att försöka dölja något.

1997-07-24: Apple har släppt Disk Copy 6.1.3. Den nya versionen fixar några problem med att konvertera äldre DiskCopy 4.2-filer och fungerar numera utan kodbiblioteket AppleScriptLib (bra t ex när man startar från en CD som saknar detta bibliotek).

1997-07-23: Adobe har släppt Acrobat 3.0.1. Det finns två versioner, med och utan sökfunktion.

Apple har nu officiellt släppt Mac OS 8. Än så länge finns den bara i amerikansk version; internationella verison kommer som vanligt "inom 90 dagar" (svensk version troligen i september). Det går f ö utmärkt att använda den amerikanska versionen även med svenska tangentbord och svenska program. Det enda man behöver göra är att ställa in diverse inställningspaneler (Date & Time, Keyboard, Numbers och Text) på "Swedish". Dessutom behöver man ställa in laserskrivardrivrutinen på A4-format, vilket man gör genom att t ex i Finder välja Page Setup i File-menyn, välja A4 och därefter hålla nere alternativtangenten när man klickar på OK och slutligen välja Save i dialogrutan som dyker upp. Mer info om Mac OS 8 finns på Apples Mac OS 8-server.

1997-07-21: Symantec har släppt uppdateringar till Norton Utilities 3.5.1 (uppdaterar enbart version 3.5).

1997-07-18: Apples kvartalsresultat är ingen glad läsning (förlust under andra kalenderkvartalet på 56 miljoner dollar). Vissa positiva tecken finns dock. Omsättningen var något större än under förra kvartalet och bruttomarginalen har förbättrats både jämfört med förra kvartalet och med samma kvartal förra året. Jämfört med förra kvartalet då förlusten var 708 miljoner dollar så är det ett lyft, mem förra kvartalet var inte normalt. På börsen har Apples aktie stigit kraftigt de senaste två veckorna, från en bottennotering på knappt13 dollar till drygt 17 nu. Om det beror på bättre framtidsutsikter eller på hopp om uppköp är oklart.

1997-07-10: Ytterligare två höga chefer på Apple slutar. Gilbert F. Amelio, Apples VD och styrelseordförande slutar "efter konsulationer med styrelsen" (dvs sparken?). Ellen Hancock, executive vice president of Technology, lämnar också Apple. Fred Anderson, executive vice president och chief financial officer, tar över ansvaret tills en ny VD har utsetts. Amelio ger sin syn på det hela i ett brev till Apples anställda. Apple kommer f ö att meddela resultatet för sitt tredje kvartal på onsdag (16/7).

Disinfectant 3.7.1 rättar till ett fel som kunde få Disinfectant 3.7 att krascha.

1997-07-08: Det utmärkta antivirusprogrammet Disinfectant har fått sin första uppdatering på drygt två år (i sig positivt att det inte behövts tidigare). Disinfectant skyddar mot alla virus, utom makro-virus (t ex för Word 6 och HyperCard). Viktigt är att installera tillägget (Install Protection INIT i Protect-menyn). Disinfectant 3.7 innehåller framförallt följande nytt: "Version 3.7 detects a minor variation of the MBDF B virus which was properly detected by the 3.6 INIT but not by the 3.6 application.".

1997-07-03: Eudora Light 3.1.1 är släppt.

1997-07-02: Apple börjar leverera amerikanska Mac OS 8 den 26/7 i USA enligt en websida.

1997-06-25: AppleShare-klient version 3.7 är släppt. Den kräver System 7.5.3 och Open Transport 1.1.2 och ger bättre prestanda, framförallt mot AppleShare IP 5-filhanterare, då den använder tcp/ip istället för AppleTalk.

Netscape 4.01 är släppt. Info finns i release notes.

1997-06-19: Svenska Mac OS 7.6.1 för PB 3400 är nu klart. Motsvarande system för Power Macintosh 4400, 5500, 6500, 7300, 8600 och 9600 beräknas vara klart i början av juli.

1997-06-11: MacinTouch rapporterar om videoproblem på PowerMac 5500/6500 och om problem med långsamt nätverk på PowerMac med PCI. Det senare verkar ha med interleaving av minne att göra.

1997-06-09: För dem som använder Speed Doubler och ännu inte uppgraderat till version 2 har det kommit en uppdaterare: Speed Doubler 1.3.3 Updater.

1997-06-05: Svenska Apple har en pressrelease om WWDC (utvecklarkonferensen).

1997-06-04: PageSpinner 2.0 är släppt.

Motorola har info om kommande PowerPC-processorer.

1997-05-30: Dantz har annonserat Retrospect 4 (programvara för att ta backup). Den använder tcp/ip nu och prestanda uppges vara klart bättre än tidigare.

1997-05-29: Svenska Mac OS S-7.6.1-uppdatering är klar. Den uppgraderar svenska Mac OS 7.6 till 7.6.1, dock ej på PowerBook 3400 som kräver en speciell uppdaterare. Mac OS 7.6 (inkl Mac OS 7.6.1-uppdatering) fungerar inte på PowerMac 4400, 5500, 6500, 7300, 8600 och 9600 som kräver en speciell version av 7.6.1. I övrigt rekommenderas alla som använder Mac OS 7.6 att uppgradera till 7.6.1.

1997-05-26: Jag har skrivit en längre artikel för vår kundtidning kring vad som händer i Apple-världen med speciell betoning på Apple, Mac OS, Rhapsody och dess Blue Box samt kommunikation.

1997-05-23: Apple flyttar över Newton till ett dotterbolag.

Microsoft har släppt Internet Explorer 3.01a för både 68k och PowerMac.

1997-05-22: PowerBook 2400c, som är en mindre och lättare modell av 3400c utan bl a CD/diskett, kommer inte att säljas i Europa.

1997-05-06: Apple lanserar nya bildskärmar, AppleVision 850 AV AppleVision 850. Det är 20"-skärmar som klarar upp till 1600 x 1200 bildpunkter.

Nästa vecka blir viktig för Apple. Då pågår Apples årliga Worldwide Developers Conference (WWDC) i San Jose i Kalifornien. I år blir det extra viktigt för Apple att presentera vad man har på gång, både på kort och på lång sikt. Minst lika viktigt blir det att man sedan infriar det hela. Räkna med mycket information kring bl a Mac OS 8 (med efterföljare) och kommande operativsystemet Rhapsody. Av en ren slump (?) passar Be på att hålla sin Be Developers Conference helgen innan.

1997-04-29: Lite intressanta QuickTime-filmer:

1997-04-28: Apple har släppt MacPPP 2.5.3.

1997-04-24: En uppdaterare till Speed Doubler 2.0.3 är släppt. Som alltid när det gäller den här typen av program så gäller det att antingen undvika dem (min inställning) eller se till att alltid ha den senaste versionen.

Apple har en fix för de datorer (Performa 6360/54xx/64xx) som under Mac OS 7.6.1 fått level 2-cachen avstängd av misstag. Apple har också släppt Java (MRJ) 1.0.2.

Studentlitteratur har börjat leverera svenska Mac OS 7.6.

1997-04-21: Svenska Apple har uppdaterat sin ftp-server med bl a Platsinställningar 1.0 (svenska Location Manager för PowerBook), QuickDraw 3D 1.5, Apple Telecom Uppd 3.1.1 och Apple Systeminformation 1.1.2.

1997-04-15: Cyberdog 2.0 är släppt. Det är sannolikt den sista större revisionen av Cyberdog.

MacinTouch har en översikt över problem med 7.6.1, bl a angående 1710-skärm på de första PowerMacarna och level 2-cache på 5400 och 6400.

1997-04-14: Amerikansk Mac OS 7.6.1 Update for PowerBook 3400 finns nu tillgänglig.

1997-04-11: Eudora Light 3.1 är släppt. Eudora Pro 3.1 (kommersiella versionen) är också släppt. Uppdaterare och demo finns. Det finns även en översikt mellan skillanderna av Light- och Pro-versionerna.

1997-04-09: Svenska Mac OS 7.6 är klart.

Ytterligare en betaversion (nr 4, den sista?) av AppleShare IP 5 finns tillgänglig.

Idag och imorgon pågår Nordic European Education Conference i Lund i samarbete mellan Apple, Lunds universitet och KK-stiftelsen.

1997-04-07: Apple väntas släppa den amerikanska uppdateringen till System 7.6.1 idag.

Disk Copy 6.1.2 är släppt.

1997-04-04: San Jose Mercury News har en intressant artikel om His Royal Highness Alwaleed Bin Talal Bin Adbulaziz Al Saud som uppges äga 5% av alla Apple-aktier. Det låter som om artikeln borde publicerats någon dag tidigare..., men den är nog sann.

1997-04-02: Enligt ett meddelande på Apples ftp-servrar kommer Apple inom några veckor att gå över till att använda nya Disk Copy 6.1 för att distribuera uppdateringar och annat via ftp. Det innebär att installationsprocessen blir enklare än vad den är nu dels p g a att Disk Copy 6.1-filer inte behöver komprimeras med StuffIt (komprimeringsfunktion finns inbyggd i Disk Copy 6.1), dels p g a att det är mycket enkelt att montera Disk Copy 6.1-filer (man bara dubbelklickar på dem; vill man istället göra en diskett får man hålla ner alternativ när man dubbelklickar). Se även nedan under 97-03-10 för mer info om Disk Copy 6.1. F ö kommer snart en uppgradring till 6.1.1 som bl a fixar ett fel som gör att en del gamla DiskCopy 4.2-filer inte kan öppnas i 6.1.

1997-03-28: Senaste beskedet från svenska distributören Studentlitteratur är att Syst..., förlåt Mac OS 7.6 heter det ju, inte blir försenat utan kommer i början av april trots allt. En del internationella versioner (bl a fransk, tysk, italiensk och spansk) är f ö redan färdiga.

1997-03-25: Svenska System 7.6 blir försenat. Räkna med slutet av april.

1997-03-21: Twentieth Anniversary Macintosh är lanserad bl a i ett svenskt pressmeddelande. Dator liknar inget annat (möjligen något från Bang & Olufsen). Den är mycket välutrustad: TV-, och radiomottagare, video-in, ljudsystem från Bose m m. På datorsidan har den en 250 MHz PowerPC 603e, CD (vertikalt monterad), 12.1" LCD-skärm, 32 MB RAM, L2-cache, 2 GB hårddisk, 33.6-modem m m. Modellen är till för att fira Apples 20-årsdag och den kommer enbart att tillverkas i 12 000 exemplar. Leverans (ja, den leverans och installation i hemmet ingår samt tre års fri på platsen-service) i Sverige från augusti. Priset blir kring 56.000:- plus moms, men då ingår handgarvat italienskt läder på handlovsstödet och en design som gör att man skulle kunna hänga den som en tavla på väggen.

StuffIt Lite 3.6 är släppt.

93-03-20: Planerat leveransdatum för svenskt System 7.6 är i början av april. Buggfix-uppdateringen 7.6.1 kommer inom ett par veckor i amerikansk version och i mitten av maj i internationell (inkl svensk) version.

1997-03-19: Den version av BeOS som bl a distribuerades i MacTech går ut den 1 april. Uppdaterare finns hos Be.

Apple har info om huvudspåren på vårens utvecklarkonferens.

1997-03-18: Börsens reaktion på Apples omorganisation var neutral (åtminstone var Apples börskurs oförändrad).

1997-03-17: Apple meddelade sent i fredags att man kommer att satsa på sina kärnverksamheter och lägga ned eller sälja ut ett antal andra projekt. Man kommer att avskeda 2700 fast anställda samt 1400 temporärt anställda. Vissa projekt läggs också ned (eller i bästa fall får leva vidare med minimalt underhåll): OpenDoc, CyberDog, Open Transport (finns kvar, men inga större nya versioner kommer), unix-servrar, Apple Media Tool, videokonferens, utvecklarverktyg (MPW, MacApp m m), syntetiskt tal. Däremot berörs inte (eller enbart i mindre omfattning) Newton (åtminstone inte just nu), Claris, skrivare, bildskärmar, QuickTime-familjerna (inkl PC-versioner), AppleScript, HyperCard samt förstås MacOS och Rhapsody. Vad det gäller sommarens MacOS 8 (tidigare kallat 7.7 och Tempo) så ligger planerna kvar att släppa den amerikanska versionen i juli fast. Däremot kommer Apple under 1998 enbart att släppa en ny version av MacOS, i stället för de tidigare planerade två. Planerna för Rhapsody ligger kvar. Istället för OpenDoc kommer Apple att satsa på Java. Performa kommer att utgå, men enbart som produktnamn. Motsvarande datorer kommer att finnas, men under Power Mac-namnet i stället. Intoduktioner planeras för april.

Microsoft har släppt en Java-uppdatering för Internet Explorer 3.x som fixar ett säkerhetsproblem.

1997-03-13: Fetch 3.0.3, en mindre buggfixversion, är släppt.

1997-03-10: Apples DiskCopy 6.1 är släppt. Den nya versionen kan bl a göra originaldisketter från diskettkopior, diskettkopior av disketter, montera diskettkopior på skrivbordet samt konvertera mellan olika diskettkopieformat. Det innebär att den kan allt som DiskCopy 4.2 och Öppna diskettkopia 2.0 kan. 6.1 använder normalt ett annat filformat än 4.2 (men den kan förstås läsa och kovertera det gamla formatet). Det nya formatet tillåter bl a komprimering, modifierbara diskettkopior och diskettkopior av godtycklig storlek (alltså inte bara disketter utan också t ex mappar). Med programmet följer en utförlig bruksanvisning.

Apple har också släppt CFM-68K 4.0. Den behövs på icke-PowerMac för att kunna använda vissa program som t ex OpenDoc, LaserWriter 8.4.x och Internet Explorer 3 (som ännu ej är släppt för 68K). Mer info finns i en beskrivning.

Tvärtemot tidigare besked meddelar Microsoft att Mac:ar är berörda av säkerhetsbuggen i Internet Explorer 3, som f ö inte alls är ett dåligt program.

1997-03-06: MacWEEK uppger att Apples nästa systemversion som går under kodnamnet Tempo officiellt kommer att kallas MacOS 8. Den finns nu tillgänglig för utvecklare i en (stabil) alfa-version och skall enligt planerna släppas i amerikansk version i juli. Den innehåller bl a en trådad Finder och mycket av gränssnittet från numera avdöda Copland.

1997-03-05: Det säkerhetsproblem som finns i Macrosoft Explorer 3.0 gäller inte Mac-versionen.

Fetch 3.0.2, en populär ftp-klient, är släppt. Info om vad som är nytt finns i release notes.

1997-03-04: Apple meddelar i en pressrelease att man lägger ned QuickDraw GX, som bl a innehåller avancerade grafikrutiner. Problemet är att GX aldrig slagit igenom bland utvecklare. Vissa av GX-bitarna kommer att integreras i det vanliga systemet fr o m System 7.7 (Tempo), men bl a den speciella GX-arkitekturen för utskrifter kommer att avvecklas helt. Det finns alltså ännu mindre anledning än tidigare att installera QuickDraw GX.

Apple har släppt en ny version av sina CDROM-drivrutiner (5.3.2). Den är t o m något nyare än den som medföljer System 7.6. Enligt uppgift skall den fungera även med en del tredjeparts-CDROM-läsare. Mer info finns om vad som är nytt.

1997-02-28: WebSTAR finns nu i version 2.0.2. Själv har jag inte vågat uppgradera än, utan kör vidare med 1.3.2 som fungerar utmärkt.

1997-02-27: Apple meddelar dels att priserna på PowerMac går upp med c:a 5% (sista tillfälle att beställa till de gamla priserna är i morgon förmiddag), dels att alla PowerBook 3400 i fortsättningen kommer att levereras med 12x CD-spelare (tidigare gällde det enbart toppmodellen; övriga var 6x).

Både Netscape och Microsoft har släppt nya versioner av sina www-bläddrare. I Netscapes fall är det en betaversion av Netscape Communicator 4.0b2, och i Microsofts fall en något nyare version, Internet Explorer 3.0a (enbart för PowerMac).

1997-02-19: Det bästa programmet för att montera diskettkopior, Öppna diskettkopia, finns nu i version 2.0.

1997-02-18: Lite mer info om de nya modellerna: Leveranstid för PowerMac februari, med volym i mars. Undantagen är 4400 (mars) och 9600/233 (ny konfiguration, maj). PowerMac 7300 bundlas med MS Office... 8600 och 9600 har samma låda och den och lådan för 7300 har försetts med en låsanordning för att göra det svårare att stjäla t ex internminnen.

PowerBook 3400 levereras i slutet av mars (240 MHz i slutet av april). PowerBook 3400 har två (små) subwoofers i skärmen, ADB-port (för mus, tangentbord på sidan) och vanlig VGA-utgång. Det kombinerade modem- och ethernetkort som finns i USA kommer ej att säljas i Europa. 200 MHz-modellen bundlas med SoftWindows och 16 MB extra RAM (32 totalt). Moduler för PowerBook 190/5300 passar även i 3400.

1997-02-17: Apple lanserar idag flera nya modeller, både i PowerMac- och PowerBook-sortimentet (och allmänt gäller att man bör undvika Performa som är rena hemdatorer och istället satsa på PowerMac). De nya modellerna är:

Priserna ovan är ungefärliga universitetspriser exkl moms.

1997-02-16: Studentlitteratur räknar med att leverera svensk version av System 7.6 första veckan i april.

1997-02-11: Nya versioner av Eudora: Eudora Light 3.0.2 samt Eudora Pro 3.0->3.0.2 Updater.

En ny betaversion av AppleShare IP 5.0 finns tillgänglig.

1997-02-04: Studentlitteratur har en svensk FileMaker Pro 3.0Sv4-uppdaterare.

1997-01-31: Apple varnar för att använda vissa versioner av SpeedDoubler med System 7.6. Man bör inte använda 1.3.1 (använd istället 1.3.2) eller 2.0 (använd istället 2.0.1). Uppdaterare finns tillgängliga senare idag. I allmänhet bör man vara mycket försiktig med att använda denna typ av program som rotar djupt nere i systemet (SpeedDoubler, RAMDoubler, DiskDoubler, diskdefragmenterare etc) med helt nya system. Det är bättre att invänta en uppgradering eller helt undvika dem.

1997-01-29: Apple har släppt GeoPort & Express Modem Updater 3.1.1, som stödjer hastigheter upp till 33.6 med GeoPort. Programvaran kan även användas på vissa PowerBook, men där ger den förstås ingen hastighetsökning.

MacinTouch uppger att Apple nu meddelat att det är ok att använda 7.5.5 och 7.6 på Workgroup Servers.

Location Manager är släppt. Se notering under 97-01-07 nedan för mer info om den.

På tisdag 4/2 är det dags för MacinLunds vårauktion. Denna gång kommer det även att finnas mycket PC-prylar, då vi även kommer att sälja ut PC-förmedlingens restlager. Lokalen är p g a detta ändrad från E:1406 till E:A i E-huset på LTH. Auktionen beräknas börja kl 1930 och alla är hjärtligt välkomna. Vill du lämna in utrustning för försäljning (Mac- eller PC-prylar) så har vi öppet för det från kl 17 och från kl 18 är det visning.

1997-01-27: AppleShare-klient 3.6.5 är släppt. Jämfört med 3.6.4 som ingår i System 7.6 är det inga väsentliga skillnader.

1997-01-23: BYTE har en intressant artikel om Exponential Technologys PowerPC-kretsar. De har klockfrekvenser kring 500 MHz, vilket är ungerfär dubbelt mot de snabbaste som finns idag. Apple planerar att introducera dator med dessa processorer under året.

Apple har släppt Mac OS Runtime for Java 1.0.

1997-01-22: NetPresenz 4.1 (ftp-, gopher- och www-server) är släppt.

1997-01-20: Apple har släppt en svensk version av Open Transport 1.1.1.

Verison 2.2.1 är släppt av amerikanska drivrutiner för Color StyleWriter 1500 (fungerar även med StyleWriter, StyleWriter II och StyleWriter 1200) och Color StyleWriter 2500 (fungerar även med Color StyleWriter 2200 och Color StyleWriter 2400).

Apple har en Technical Note om System 7.6 och en om Tilläggskontroll 4.0, som är helt omskriven i 7.6.

1997-01-16: Apple har presenterat sitt, inte helt lysande, resultat för fjärde kvartalet -96. Det blev en förlust på 120 miljoner dollar. Omsättningen var 2.1 miljarder dollar. Över hälften av omsättningen sker utanför USA. Apple räknar med att åter visa vinst under årets tredje kvartal. Det finns också ett brev från Apples VD Gil Amelio och en sammanfattning av fem viktiga punkter.

1997-01-15: Farallon har släppt en Timbuktu 3.0.2-uppdaterare (sex disketter!). Det finns en sida som beskriver nyheterna.

1997-01-14: Veckans Made With Macintosh Success Story är Plant Cell Biology på Lunds universitet.

1997-01-13: AppleShare IP verkar lovande. Jag gjorde några prestandatester med en 7250/120 med 24MB RAM, System 7.5.5 och AppleShare IP beta. Jag testade både med och utan virtuellt minne. Datorn jag testade från var en 9500/200 med System 7.6. Nätet jag testade på innehöll bara två datorer. Som test använde jag QuickTake-filmen 1984 (c:a 13MB).

Vad som påverkar prestanda är bl a vilken klient man använder och vilket transportprotokoll som används. AppleShare-klient 3.6.4 medföljer System 7.6 och den har antagligen något bättre prestanda än tidigare versioner. 3.7 medföljer AppleShare IP. Den klienten kan användas både via AppleTalk och TCP/IP (det senare används automatiskt när det finns en tcp/ip-förbindelse mellan datorerna). Som synes ger tcp/ip markant bättre prestanda. Enligt Apple krävs minst 32MB RAM (varav 24MB måste vara fysiskt) på servern. Virtuellt minne påverkade dock prestanda mycket negativt (jag fick närmast intrycket av att AppleShare swappade ut sin cache).

 Klient  Tid läsa  Tid skriva
 3.6.4 32.3 42.0
 3.7 över AT 28.3 38.0
 3.7 över TCP/IP 18.0 23.5

1997-01-08: Apple har ett tjugotal nya pressreleaser...

Apples MacOS-web är uppdaterad med info om det kommande operativsystemet Rhapsody.

MacWEEK har en bra översikt över Apples VD Gil Amelios presentation på MacWorld.

Rhapsody är arbetsnamnet på Apples kommande operativsystem som kommer istället för det nu nedlagda Copland. Rhapsody kommer till stora delar att bygga på NeXTs operativsystem OPENSTEP. Från OPENSTEP kommer funktioner såsom äkta (preemptive) multitasking (till skillnad från dagens system så kan inte ett program lägga beslag på CPUn), symmetrisk multiprocessing (flera CPUer kan användas, och lasten fördelas då mellan dem) och minnesskydd (ett program kan inte krascha operativsystemet eller andra program). Rhapsody kommer att ha en modern kärna, men det är inte bestämt om det kommer att vara mach från OPENSTEP eller den kärna Apple tog fram för Copland. Användargränssnittet kommer till största delen från Apple, bl a från Copland-projektet. Apple kommer att överge QuickDraw till förmån för Display Postscript (det sidbeskrivningsspråk som också laserskrivare använder). Rhapsody kommer att kunna användas på alla MacOS-datorer som säljs nu. Hur det blir med äldre modeller är oklart.

Tre versioner av Rhapsody är planerade så här långt:

Parallellt med utveckling av Rhapsody kommer System 7 att utvecklas vidare, i enlighet med tidigare planer, under åtminstone två år. System 7.6 släpps i USA den 31 januari och beräknas finnas klar i internationella versioner "inom 90 dagar". System 7.6 innehåller alla fixar och prestandaförbättringar i 7.5.5. Dessutom ingår de senaste versionerna av många komponenter som tidigare levererats separat (t ex Open Transport 1.1.1, Open Transport/PPP 1.0, Apple Remote Access Client 2.1, Apple Internet Connection Kit 1.2, QuickTime 2.5, QuickDraw 3D 1.0.6, OpenDoc 1.1.1, CyberDog 1.2 och LaserWriter 8.4.2 (de fyra senaste enbart för PowerMac). Övrigt nytt i 7.6 är bl a en förbättrad installerare (som själv startar de andra installerare som behövs), en ny version av inställningsprogrammet Tilläggskontroll, förbättrade prestanda mot AppleShare-filhanterare, stöd för Windows DMF-disketter (enbart PowerMac) och MacLink Plus 8.1 som kan läsa och skriva de flesta Mac- och PC-format. MacOS 7.6 kräver minst 16 MB RAM (varav hälften kan vara virtuellt) och tar kring 70 MB på hårddisken.

I juli väntas MacOS 7.7 ("Tempo"). Den kommer att innehålla en helt PowerMac-anpassad Finder som kommer att vara trådad (dvs man kan äntligen göra flera saker samtidigt i Finder, t ex kopiera filer, tömma papperskorg, söka, öppna program etc samtidigt). Tempo kommer också att ha ett modernare gränssnitt samt en inbyggd web-server. Mycket av detta kommer från Copland. Stöd för Java är inbyggt.

1997-01-07: Idag börjar den viktiga MacWorld-mässan i San Francisco. Apple har själv satt en deadline för presenterandet av sitt kommande operativsystem och den går ut idag. I och med köpet av NeXT strax före jul så är det uppenbart att MacOS 8 (eller vad det kommer att heta) kommer att baseras på NeXTs operativsystem (och inte på Bes vilket var aktuellt ett tag). Efter de upprepade misstagen och missbedömningarna med MacOS 8 är det Apples sista chans att presentera efterföljaren till System 7, vilket de naturligtvis är medvetna om. Att "bara" köpa och anpassa ett annat operativsystem duger inte; det måste dessutom få Apples kännetecken: smidigt, elegant och lättanvänt. Apples VD Gil Amelio och CTO Ellen Hancock kommer idag (ikväll svensk tid) att presentera den nya strategin. Deras presentationer kan följas på http://www.live.apple.com/.

Amerikanska MacWorld och yahoo har intressanta artiklar om Apples kommande operativsystem.

Personal Web Sharing (som gör att datorn fungerar som web-server i bakgrunden, ungefär som fildelning) kommer att släppas i slutet av månaden. I USA kommer Claris att sälja den för runt $25.

En betaversion av AppleShare IP 5.0 finns att ladda ner. Nytt jämfört med AppleShare 4 är framförallt att den nu är åtkomlig också via tcp/ip och inte som tidigare enbart via AppleTalk. Nya funktioner är i övrigt ftp-, web- och postserver. AppleShare kräver en dedicerad serverdator. Mer info finns i en pressrelease.

Apple Location Manager är en programvara avsedd för PowerBook. Med den kan man enkelt växla mellan olika inställningar (nätverk, skrivare, fildelning, tillägg tidszon m m) beroende på var man är. Programvaran kommer att kunna hämtas från Apples PowerBook-web i slutet av månaden.

Apple förvarnar om en större förlust än väntat för sista kvartalet 96. Förlusten väntas bli kring 100-150 miljoner dollar. Definitiva siffror kommer den 15/1.

Microsoft har släppt Internet Explorer 3.0.