LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

iPhone-tips

Nedan finns några tips för användning av iPhone (& iPad) på Lunds universitet. Informationen gäller för iOS 3.x/4.x/5.x/6.x där inte annat anges. De flesta bilderna nedan är från iOS 4.x för iPhone.
Informationen är primärt för iPhone men många delar gäller även för iPad och iPod touch.

innehåll

iOS

iOS är namnet på det operativsystem som iPhone, iPad och iPod touch använder (det kallades tidigare iPhone OS). iOS 6.x är senaste versionen. Den fungerar på iPhone 3GS och senare, iPad 2 och senare samt iPod touch 4G och senare.
Du ser vilken version av iOS du har via Inställningar -> Allmänt- > Om -> Version.

avtal

Som mobiloperatör använder LU Telia.
LUs avtal för mobiltelefoner har gått ut. Ny upphandling pågår. LUs policy är att köpa telefoner och abonnemang separat och att inte köpa operatörslåsta telefoner. Telia-låsta iPhone är dock OK då vi har ett långt avtal med Telia.

SIM-kort

iPhone 5 använder nanosimkort. Andra nyare produkter som iPhone 4/4S och iPad (alla modeller) använder mikrosimkort. Övriga produkter, inklusive iPhone 3G/3GS, använder gamla minisimkort. Eftersom det finns tre olika storlekar på SIM-kort gäller det att se till att få rätt storlek.

bruksanvisning

Apple har en svensk bruksanvisning för iPhone respektive iPad. Det är PDF-filer på kring 200 sidor. Naturligtvis finns det också en engelsk bruksanvisning för iPhone respektive iPad.
Det finns också en speciell bruksanvisning som är anpassad för att läsas på iPhone respektive iPad (följ länken från en iPhone/iPad).
Slutligen så finns även ePub-version för iPhone respektive iPad. De är tänkta att läsas med iBooks-appen direkt på enheten (sök på "Apple Inc." i iBooks -> Affär för att hitta fler versioner).

LU-profiler

Installera LU-profil(er) på din iPhone, iPad eller iPod touch för att enkelt konfigurera vissa LU-tjänster. Profilerna innehåller konfiguration för LUs krypterade trådlösa nät, Exchange-server för e-post m m.
Det finns två sätt att få över profiler till din iPhone. Enklast är att surfa till den här sidan (www.macpublic.ldc.lu.se/iphone) och välja en av länkarna nedan. Det går även att ta emot profilen via e-post, men det förutsätter förstås att du har konfigurerat iPhone så att den kan ta emot e-post. Ladda i så fall ned profilen på din dator och skicka den till det e-postkonto som du kan ta emot på din iPhone.
Det finns LU-profiler för iOS 2.x-6.x. Kontrollera vilken version av iOS din iPhone har via Inställningar -> Allmänt -> Om -> Version. Rent allmänt bör man uppgradera till senaste version av iOS. Uppgraderingarna är gratis. Uppgradering görs via iTunes som du måste ladda hem till din dator (Mac eller PC). Har du iOS 5.0 eller senare installerat kan du uppgradera trådlöst (utan iTunes) direkt på enheten via Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering.

LU-profil för trådlöst nät (eduroam) m m

Välj profil ovan och följ sedan instruktionerna nedan. OBS! Om du använder funktionen hemmavlan för trådlöst nät via eduroam måste iPhones MAC-adress registreras i LUDD. Gör du inte det så får du inget IP-nummer. Om du inte använder hemmavlan så behöver du inte registrera något i LUDD och du får automatiskt ett LU-ip-nummer från en gemensam pool. Du hittar MAC-adressen via Inställningar -> Allmänt -> Om -> Wi-Fi-adress.
Är du osäker använder du sannolikt inte funktionen hemmavlan och behöver alltså inte göra något.

LU-profil för Exchange (e-post, kalender, adressbok)

Välj profilen ovan och följ sedan instruktionerna nedan. Om du vill göra ytterligare Exchange-inställningar, välj Inställningar -> E-post, kontakter, kalendrar -> LU Exchange:

fastpris för mobilt bredband

Att använda internet över 3G via iPhone/iPad kan bli väldigt dyrt utan avtal för dataöverföring. 1 MB kan kosta över tio kronor. En dagstidningshemsida är t ex ofta på flera MB. Jag rekommenderar alla LU-användare med iPhone (och iPad med 3G-koppling) att beställa tillägspaket för datatrafik. Beställ via LDCs servicedesk. I tjänsten ingår även obegränsad användning av Telias surfzoner Homerun inom Norden/Baltikum.

uppdatera programvaran

iPhone kör ett avancerat operativsystem, iOS. Precis som Mac OS X och Windows behöver det uppdateras då och då med buggfixar, säkerhetsfixar och nya funktioner. Tag för vana att starta iTunes och synkronisera iPhone åtminstone någon gång i månaden när iPhone är ansluten till datorn.
I iOS 4.x och äldre sker all uppdatering av iPhone sker via iTunes. iTunes tar också backup på telefonens inställningar varje gång du synkroniserar, vilket är ännu en anledning till att regelbundet synkronisera. Undvik att synkronisera iPhone med mer än en dator, dvs synkronisera antingen på jobbet eller hemma men inte både ock.
I iOS 5.0 och senare kan man antingen göra som ovan eller uppdatera trådlöst via Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering. iCloud finns som alternativ till iTunes för bl a backup.

skicka e-post

För att kunna skicka e-post, lägg till servrar för utgående e-post (SMTP). Lägg till båda servrarna nedan. LUs fungerar när du är ansluten via LUs nät (t ex LUs trådlösa nät eller via LUs VPN). Telias fungerar när du är ansluten via Telia (t ex 3G eller Homerun).
Om du använder Exchange behöver du inte själva ange SMTP-servrar - all utgående post går då automatisk via Exchange-servern.
Inställningar för SMTP-servrar finns under Inställningar -> E-post, kontakter, kalendrar -> konto -> SMTP, där konto är ett POP- eller IMAP-konto.

VPN

LUs VPN-server fungerar inte med någon av de standarder som iPhones VPN-klient använder.

iPhone/iPad som 3G-modem

Det går att
använda iPhone/iPad som ett 3G-modem, dvs för att komma åt internet från en dator via iPhones/IPads 3G-förbindelse. Internetdelning fungerar på både Mac och PC och anslutningen mellan dator och iPhone kan vara WiFi, USB eller Bluetooth. Aktivera internetdelning via Inställningar -> Nätverk -> Internetdelning. Tänk på att internetdelning kan generera väldigt mycket 3G-trafik.
Alla modeller av iPhone/iPad stöder inte internetdelning. För iPad gäller dessutom att man måste ha en modell med 3G.

4G

Senaste modellerna av iPhone och iPad stöder utöver 3G även 4G/LTE. F n finns det dock inga svenska operatörer som använder samma frekvenser som Apple gör, så 4G kan i praktiken bara användas utomlands (vilket kan bli dyrt - se nedan).

iPhone utomlands

Att använda tal- och datatjänster utomlands är dyrt, i vissa fall extremt dyrt. Kolla med Telia vilken utländsk operatör som har de bästa priserna dit du skall.
Överväg att stänga av data-roaming, dvs möjlighet att använda datatrafik via mobilnätet utomlands. Försök använda WiFi så mycket som möjligt istället.
Inställningarna finns i Inställningar -> Allmänt -> Nätverk.

Eftersom iPhone ibland är operatörslåst så är det inte säkert att utländska kontantkort fungerar. Dock kan man ofta mot avgift (typiskt kring 250:- exkl moms) låsa upp låsta Phone efter ett år.
iPad är aldrig operatörslåst.

inställningar för Exchange

LUs centrala mail-server bygger på Microsoft Exchange, som iPhone har fullt stöd för i iOS 2.x och senare. Använd profilen ovan. Vill du hellre göra inställningarna manuellt så följ istället instruktionerna nedan. Totalt behöver då fem uppgifter ställas in. Det görs vid Inställningar -> E-post, kontakter, kalendrar -> Lägg till konto -> Microsoft Exchange.

batteritips

Här några tips för att få batteriet att vara längre:

navigering

För att gå längst upp i en lista, klicka på statusraden. Det fungerar t ex i Mail och Safari.

skärmavbild

Det går att ta en skärmavbild när som helst. Håll nere hemknappen och tryck på av/på-knappen på ovansidan. Skärmavbilderna sparas tillsammans med de bilder man tar med kameran i Bilder -> Kamerarulle.

tangentbordstips

hårdvaruservice

LAN-Master i Malmö (och Stockholm) erbjuder på dagen-service för Telia-sålda iPhone. Det gäller iPhone sålda såväl direkt av Telia som indirekt av Telias återförsäljare.
Apple erbjuder iPhone-service i större delen av Europa.
Tänk på att ta backup på din telefon innan du lämnar in den för service. Backup tas automatiskt när du synkroniserar din iPhone med iTunes eller iCloud.

byte till ny iPhone

Det är enkelt att föra över inställningarna från en iPhone till en annan. Det är praktiskt om man köper en ny modell eller om telefonen byts ut på garantin. Anslut först den gamla telefonen till datorn och synkronisera den via iTunes. En
backup tas då automatiskt. Anslut därefter den nya telefonen till datorn och välj att återladda den backup som precis togs. Den nya telefonen får då precis samma inställningar som den gamla hade (med undantag för lösenord som kan behöva matas in på nytt). Synkronisera sedan den nya telefonen via iTunes så förs även program och media över till den nya telefonen.
Har du inte möjlighet att först ansluta den gamla telefonen (t ex för att den är trasig eller försvunnen) så får du istället utgå från den senaste backup du har av den gamla telefonen.

hängningar

support


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2012-10-12 14:10
roland.mansson@ldc.lu.se