Laserskrivare (via tcp/ip)

Nedan beskrivs hur man på en Macintosh-dator skapar en skrivarkö till en nätverkslaserskrivare via tcp/ip. Oftast är det enklast att istället för tcp/ip använda AppleTalk (det är då bara i princip att välja skrivaren i Väljaren), men det finns ibland anledning att använda tcp/ip istället:

För att utskrift via tcp/ip skall kunna ske krävs följande:

Dessutom måste förstås såväl datorn som skrivaren vara korrekt konfigurerade för tcp/ip. Kontakta LDCs helpdesk om du behöver hjälp med konfigureringen.

Alla moderna laserskrivare som har PostScript och ethernet klarar också utskrift via tcp/ip. Det gäller t ex skrivare från Hewlett-Packard. Apple tillverkar inte längre några skrivare, men de Apple-skrivare som klarar tcp/ip-utskrift är: LaserWriter 16/600, LaserWriter 12/640, Color LaserWriter 12/600 och 12/660, LaserWriter Pro 810 samt LaserWriter 8500.

Det är krångligare att skapa en skrivbordsskrivare än i AppleTalk-fallet, men när man väl har gjort det så skriver man ut på exakt samma sätt som tidigare.

För att skapa en skrivbordsskrivare som skriver ut via tcp/ip använder man programmet Skrivbordsskrivarverktyg (använd Finderns sök-funktion för att hitta programmet).

Starta Skrivbordsskrivarverktyg och välj "Skrivare (LPR)" i listan nedan. Klicka därefter på "OK".

Välj först PPD-fil med den första "Byt"-knappen (har du ingen PPD-fil eller vet inte vilken du skall välja så går det ofta bra att hoppa över det här steget). Klicka sedan på den andra "Byt"-knappen.

Mata in skrivaren ip-adress. Fältet för "Kö" kan normalt lämnas tomt. Klicka gärna på knappen "Kontrollera" för att verifiera att ip-adressen är korrekt. Klicka därefter på "OK".

När ovanstående är utfört, klicka på "Skapa" och spara skrivbordsskrivaren, förslagsvis på skrivbordet.

Exempel på skrivbordsskrivare (den tjocka ramen kring symbolen betyder att den är förvald, dvs den skrivare som kommer att användas)

Tips: För att se om en skrivbordsskrivare använder AppleTalk eller tcp/ip, markera den och välj "Visa info" i Finderns "Arkiv"-meny. Om skrivbordsskrivaren använder tcp/ip så står det "LPR" vid "Typ".

Vid utskrift via tcp/ip ges tyvärr ingen feedback vid slut på papper, papperskvadd etc. Av den anledningen rekommenderas AppleTalk-utskrift då så är möjligt.


hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2003-10-22 11:10
roland.mansson@ldc.lu.se