LU
LDC

Mac-rådgivningen (inklusive MacPublic) är nedlagd fr o m årsskiftet 2012/2013. Informationen uppdateras inte längre.

Läs detta om Mac OS X 10.7 Lion

Det här dokumentet innehåller information för LU-användare om Mac OS X 10.7 Lion, som släpps i juli 2011. Dokumentet är levande och kommer att uppdateras en del under sommaren.

Licens

LU har en site-licens på Mac OS X 10.7 Lion. Licensen omfattar alla datorer som ägs av LU. Den omfattar däremot inte datorer som ägs av anställda eller studenter.
Lion kommer att finns tillgängligt från såväl Programförmedlingen som MacPublic.

Systemkrav

Lion kräver en av följande Intel-processorer: Det innebär att Lion fungerar på nästa alla Mac:ar med Intel-processor. Bland undantagen finns äldre iMac och Mac mini med Core Solo- eller Core Duo-processor. iMac fr o m hösten 2006 och Mac mini fr o m hösten 2007 bör vara ok. Mac:ar med PowerPC-processor kan inte använda Lion.
Vidare krävs minst 2 GB internminne och 7 GB ledigt diskutrymme.
Datorn bör uppgraderas till Mac OS X 10.6.8 innan den uppgraderas till Lion (minimikravet är Mac OS X 10.6.6, men 10.6.8 rekommenderas).
Välj "Om den här datorn" överst i Apple-menyn för att se processortyp och internminne i din nuvarande dator.

Installation

Lion är den första versionen av Mac OS som inte distribueras på fysiskt media som DVD, CD eller diskett. Det enda sätt som Apple distribuerar Lion på är via Mac App Store, som är Apples elektroniska programbutik. Mac App Store är inget bra alternativ för större organisationer som LU, bl a för att varje licens måste köpas individuellt och betalas via kreditkort.
Hämta istället hem Lion-installeraren från Programförmedlingen eller MacPublic. Filen heter Install Mac OS X Lion och är på knappt 4 GB. Den innehåller allt som behövs för att installera Lion.
Lion-installeraren kräver att datorn redan har Mac OS X 10.6.8. Det första steget är således att uppgradera till den versionen. Så gott som alla datorer som kan köra Lion har redan antingen Mac OS X 10.5 Leopard eller Mac OS X 10.6 Snow Leopard.
Välj "Om den här datorn" överst i Apple-menyn för att se vilken version av Mac OS X dator har.
Om datorn har Mac OS X 10.5 Leopard: Om datorn har Mac OS X 10.6 Snow Leopard: Starta sedan Lion-installeraren och följ instruktionerna.

DVD-skiva med Lion

Det kan vara praktiskt att ha en bootbar Lion-DVD för installation och felsökning. Apple tillhandahåller dock ingen sådan.
Det finns dock en image-fil gömd i Apples installerare. Den kan enkelt brännas ut på DVD. Då den är knappt 4 GB går den bra med en vanlig enkellagers DVD-R- eller DVD+R-skiva.
Gör så här för att komma åt image-filen: Gör så här för att bränna ut en bootbar DVD-skiva Skivan kan användas för installera Lion på datorer oavsett vad som finns på dem sedan tidigare (inklusive att det inte finns något system alls).

Recovery-partition

När man installerar Lion skapas automatiskt en dold recovery-partition. Den kan användas för grundläggande felsökning (Skivverktyg, Terminal, återladdning från Time Machine-backup m m). I en del fall kan man också återinstallera Lion från den. Lion-installeraren måste då finnas på någon annan partition, då den inte finns med på själva recovery-partitionen.
Håll ner kommando-r när datorn startas om för att starta från recovery-partitionen. Fungerar inte det, så prova med att istället hålla ned alternativ-tangenten vid omstart och därefter välja "Recovery HD".

eduroam

Lion använder, precis som iOS, profiler för vissa inställningar. Enda sättet att korrekt konfigurera det trådlösa nätverket eduroam är via en profil. En sådan kommer att finnas tillgänglig här efter det att Lion är släppt. Tills dess går det bra att använda min eduroam-profil för iOS.
Om man inte använder profil för att ställa in eduroam så kommer inte eduroam att fungera utanför LU.

kompatibilitet

De flesta program som fungerar med Leopard och Snow Leopard fungerar också med Lion. Det finns dock några undantag som kan få problem: Kontrollera direkt med respektive programleverantör om du misstänker att ett program har problem med Lion.

rullningsriktning

I alla tidigare version av Mac OS X har rullningshjulet på möss direkt påverkat hur hissen i rullningslisten rör sig. Har man rullat nedåt (mot sig) har hissen åkt nedåt och själva innehåller i dokumentet uppåt. I Lion är det istället som i iOS på iPhone och iPad. Rullningshjulet påverkar hur innehållet på sidan rör sig. Samma sak gäller om man har en styrplatta som Magic Trackpad ansluten.
I början är det lite ovant, men man lär sig snabbt. Och gör man inte det kan man i Systeminställningar -> Mus få tillbaka det gamla beteendet!
hem nyheter länkar inst. & konf. support inköp program datoransv.

Senast uppdaterad: 2012-10-05 14:22
roland.mansson@ldc.lu.se