Apple-nytt 2/98

PowerMac och PowerBook G3

G3 är en ny serie stationära och bärbara Macintosh-datorer. De baseras på den nya processorn PowerPC 750, som också kallas G3 (tredje generationen av PowerPC). G3 ger, tillsammans med ny cacheteknik (backside cache) och snabbare systembuss mycket bra prestanda. I själva verket är prestandan så bra att de mellanmodeller som nu introduceras i prisläge 17.500 och uppåt har prestanda som motsvarar eller överträffar de tidigare toppmodellerna.

PowerMac G3 ersätter närmast PowerMac 7300. Den finns dels i samma låda (bordsmodell), dels som golvmodell i en något förminskad 8600-låda. Processorn är på 233 eller 266 MHz, vilket ger en CPU-kraft som ligger i nivå med eller t o m över 8600/300-9600/350. Systembussen är på 66 MHz mot tidigare 50 och L2-cachen (512 KB) sitter på en speciell buss med halva processorhastigheten (117 eller 133 MHz). PowerMac G3 levereras fullutrustade med 32 MB internminne (SDRAM), 24x CDROM, ethernet och minst 4 GB hårddisk. Vissa modeller har dessutom Zip-enhet och video in/ut. Pris c:a 17.500:- - 28.000:-. Välj den minsta, då skillnaden i prestanda är marginell.

PowerBook G3 är en riktig värstingmaskin. Den ser ut som PowerBook 3400, men har dubbla prestanda. CPU-prestanda ligger i klass med PowerMac 8600/300, vilket gör den till världens snabbaste bärbara. Den har en G3-processor på 250 MHz, 512 KB L2-cache (100 MHz), 50 MHz systembuss, 20x CDROM, 32 MB internminne och 5 GB hårddisk. För att klara detta har den fått ett kraftigare batteri och vikten har därmed ökat något, till knappt 3.5 kg. Smakar det så kostar det; priset är inte mycket under 50.000:-!

PowerMac G3 (och PowerBook G3) har inbyggt ethernet, men enbart för twisted pair. De som skall koppla in datorn på tunt ethernet rekommenderas en minihub, som kostar drygt en tusenlapp hos kommunikationsgruppen.

Den som har en PowerMac 7300-9600 kan f ö enkelt öka prestandan genom att byta ut processorkortet.

Massiva angrepp av makrovirus

Det förekommer problem med makrovirus på många institutioner vid universitetet just nu. Makrovirus är speciella virus som angriper program med inbyggt makrospråk, framförallt Word 6. Till skillnad från de flesta andra virus sprids dessa virus med dokument, och dokument från PC kan smitta Mac och vice versa. Det annars utmärkta Disinfectant hanterar inte makrovirus, så de som misstänker att de fått problem med makrovirus eller som riskerar det genom att de utbyter Worddokument med andra bör skaffa ett kommersiellt antivirusprogram, t ex Symantec Antivirus (SAM).

LDC har därför tecknat avtal för SAM med Symantec och institutioner som är med i Select-systemet kan köpa SAM-licenser på samma sätt som för Microsoft- och Claris-produkter. Priset per SAM-licens är c:a 75:- per dator. Eventuellt, troligen inte, kan en årlig underhållsavgift tillkomma. Den blir i så fall strax under licensavgiften och täcker samtliga uppdateringar.

Viktigt att tänka på är att se till att regelbundet uppdatera SAM med senaste databasen över kända virus. Det kommer en ny varje månad och den kan hämtas från MacPublic (när man startar SAM så visas längst ned i första fönstret vilken version av antivirus-databasen som används). I SAM-mappen på MacPublic finns även vissa andra tips: bl a måste man ge både SAM-programmet och tillägget SAM Intercept mer internminne eftersom antivirus-databaserna bara blir större och större.

Nytt Apple-avtal

Universitetet och Apple tecknade i slutet av september ett nytt treårsavtal. Avtalet gäller i tre år och består i huvudsak av följande:

Avtalet omfattar inga andra mjukvaror än operativsystem och universitetets licenser för MacX, ARA (ARA-klient ingår dock i Mac OS), At Ease, HyperCard och AppleScript har därmed upphört. Installerade program får användas utan tidsbegränsning men de får inte flyttas eller nyinstalleras utan köp av ny licens.

Mac OS 8.1

Mac OS 8.1 är en mindre uppdatering av Mac OS 8.0. Den innehåller buggfixar, prestandaförbättringar samt några nya funktioner. Mac OS 8.1 finns i amerikansk version på MacPublic. Svensk version beräknas komma i april. En av de största förbättringarna är det nya filsystemet HFS+. På större diskar (minst en gigabyte) kan det ge dramatiska effekter. Skillnaden ligger inte i prestanda (oförändrat) utan att hårddiskutrymmet används mycket mer effektivt och därigenom rymmer betydligt mer, speciellt om man har många små filer. Det är dock inget krav i Mac OS 8.1 att använda HFS+; det gamla filsystemet HFS stöds fullt ut.

Några andra nyheter i 8.1 är Internet Explorer som förvald webläsare, bättre Javaprestanda och -kompabilitet, stöd för DVD-ROM och video-DVD, snabbare start av applikationer, stöd för laserutskrifter via tcp/ip och stöd för långa PC-filnamn med PC Exchange 2.2.

Apple Remote Access 3.0

Apple Remote Access (ARA) är den programvara som normalt används av Mac-användare för att via modem ansluta till LUNET och internet. Den har tidigare använt ett eget protokoll, ARAP, men stödjer numera även industristandarden PPP, vilket ger något bättre prestanda. Både AppleTalk och tcp/ip över PPP fungerar mot modempoolen på 370040 (och kommer att fungera mot 150260 när programvaran i den modempoolen uppgraderats). Som tidigare använder ARA modembeskrivningsfiler (ARA-manus) för att underlätta konfiguration. ARA 3 och installations- och konfigurationsanvisningar finns på MacPublic och är den version som rekommenderas vid nyinstallation.

Statskontorsavtalet

Två nya återförsäjare, Comit (www.comit.net) och Lindahl & Rothoff (www.smlund.se), har tillkommit utöver de tidigare Studentlitteratur och Avancera.

Microsoft Office

En ny version, Microsoft Office 98, väntas i början av året. Redan nu finns Word 97-98 Converter Installer, som installerar importfilter så att MS Word 5 och 6 kan läsa Word 97- och 98-filer. Den finns i mappen Uppdaterare på MacPublic.

roland.mansson@ldc.lu.se