Apple-nytt 2/97

Strax innan jul köpte Apple datorföretaget NeXT. Det startades en gång i tiden av Steve Jobs, som då hade kommit i konflikt med Apple-ledningen och lämnade Apple. Nu kommer han på sätt och vis tillbaka, som rådgivare till Apples nuvarande VD. Anledningen till köpet var att Apple behöver förnya sitt operativsystem, och det interna projektet Copland bedömdes inte kunna bli färdigt i rimlig tid. Återstod alltså att titta på vad andra företag hade gjort. Be var ett alternativ (startat av en annan Apple-avhoppare en gång i tiden), men det blev alltså NeXT. F ö så har Be nyligen slutat tillverka egna datorer och är nu ett rent mjukvaruföretag, vars operativsystem BeOS finns för bl a Macintosh.

Rhapsody är arbetsnamnet på Apples kommande operativsystem som kommer istället för det nu nedlagda Copland. Rhapsody kommer till stora delar att bygga på NeXTs operativsystem OPENSTEP. Från OPENSTEP kommer funktioner såsom äkta (preemptive) multitasking (till skillnad från dagens system så kan inte ett program lägga beslag på CPUn), symmetrisk multiprocessing (flera CPUer kan användas, och lasten fördelas då mellan dem) och minnesskydd (ett program kan inte krascha operativsystemet eller andra program). Rhapsody kommer att ha en modern kärna (mach). Användargränssnittet kommer till största delen från Apple, bl a från Copland-projektet. Apple kommer att överge QuickDraw till förmån för Display Postscript (det sidbeskrivningsspråk som också laserskrivare använder). Rhapsody kommer att kunna användas på alla MacOS-datorer som säljs nu. Hur det blir med äldre modeller är oklart.

Tre versioner av Rhapsody är planerade så här långt:

Parallellt med utveckling av Rhapsody kommer System 7 att utvecklas vidare, i enlighet med tidigare planer, under åtminstone två år. System 7.6 är släppt i amerikansk version (finns på MacPublic) och beräknas finnas klar i internationella versioner "inom 90 dagar". System 7.6 innehåller alla fixar och prestandaförbättringar i 7.5.5. Dessutom ingår de senaste versionerna av många komponenter som tidigare levererats separat (t ex Open Transport 1.1.1, Open Transport/PPP 1.0, Apple Remote Access Client 2.1, Apple Internet Connection Kit 1.2, QuickTime 2.5, QuickDraw 3D 1.0.6, OpenDoc 1.1.1, CyberDog 1.2 och LaserWriter 8.4.2 (de fyra senaste enbart för PowerMac). Övrigt nytt i 7.6 är bl a en förbättrad installerare (som själv startar de andra installerare som behövs), en ny version av inställningsprogrammet Tilläggskontroll, förbättrade prestanda mot AppleShare-filhanterare, stöd för Windows DMF-disketter (enbart PowerMac) och MacLink Plus 8.1 som kan läsa och skriva de flesta Mac- och PC-format. MacOS 7.6 kräver minst 16 MB RAM (varav hälften kan vara virtuellt) och tar kring 70 MB på hårddisken.

I juli väntas MacOS 7.7 ("Tempo"). Den kommer att innehålla en helt PowerMac-anpassad Finder som kommer att vara trådad (dvs man kan äntligen göra flera saker samtidigt i Finder, t ex kopiera filer, tömma papperskorg, söka, öppna program etc samtidigt). Tempo kommer också att ha ett modernare gränssnitt samt en inbyggd web-server. Mycket av detta kommer från Copland. Stöd för Java finns genom Mac OS Runtime for Java, som redan nu finns att hämta i version 1.0. Tempo väntas kräva en dator med 040- eller PowerPC-processor

Nya datorer

Apple har under februari lanserat flera nya modeller, både i PowerMac- och PowerBook-sortimentet (och allmänt gäller att man bör undvika Performa som är rena hemdatorer och istället satsa på PowerMac). De nya modellerna är:

Priserna ovan är ungefärliga universitetspriser exkl moms. Produktblad finns på MacPublic.

Några korta notiser:

E-postprogrammet Eudora har kommit i en ny version (3.0.2). Den som då och då tar emot bilagor via e-post bör definitivt byta från MacPost till Eudora.

Platsinställningar (Location Manager) är ett trevligt tillägg för PowerBook-användare. Med den kan man enkelt växla mellan olika inställningar (nätverk, skrivare, fildelning, tillägg, tidszon m m) beroende på var man är. Engelsk version finns på MacPublic.

Användare av framför allt nyare PowerMac och PowerBook bör uppgradera från System 7.5.2/7.5.3 till System 7.5.5 och också uppgradera till Open Transport 1.1.1.

Aktuella versioner av Netscape är 2.02 och 3.01 (undvik 2.0, 2.01 och 3.0) och använd 2.02 om du har trångt med internminne. Priserna på det sistnämnda är f ö fortsatt låga.

Den MacTCP som medföljer vissa versioner av System 7.5.x är förinställd för en dator på Apples nät i USA. Den konfigurationen är naturligtvis inte lämplig här. Kasta MacTCP (och MacTCP Prep om den finns i mappen Programinställningar) och hämta hem en korrekt MacTCP från MacPublic. Se i övrigt anvisningar i MacTCP-mappen på MacPublic. OBS! Om datorn har TCP/IP (istället för MacTCP) i mappen Inställningar skall du använda TCP/IP istället för MacTCP. Det gäller bl a alla nyare PowerMac och alltid med System 7.6.

Om du använder MS Office, MS Word 6 eller MS Excel 5 på en PowerMac så se till att du inte har version 1.0 av Office4.2x Update for Power Mac i mappen Tillägg. Uppgradera till version 1.0.1 (finns på MacPublic) eller testa utan om du har System 7.5.5 eller senare. Använd Word 6.0.1 (ej 6.0), Excel 5.0a (ej 5.0).

För löpande Mac-nyheter, besök min nyhetssida på adressen http://www.macpublic.ldc.lu.se/news/. Delar av texten ovan kommer därifrån, men där finns också info om mycket annat som hänt.

roland.mansson@ldc.lu.se